NTF satser på fremtidens medlemmer
Det er semesterstart og studentene strømmer til lærestedene. Odontologistudentene i Oslo, Bergen og Tromsø tenker nok mer på pensum enn på Tannlegeforeningen. NTF derimot, tenker mer og mer på studentene, med tanke på å rekruttere fremtidige medlemmer.
En av dem som tenker mest på dette er informasjonssjef Morten Rolstad.
– Hva gjør NTF for at studentene skal bli kjent med foreningen?
– Målet er å ha informasjonsmøter med alle nye studentkull på hvert lærested i løpet av det første studieåret. Det vil si fire møter i året, i og med at Oslo har inntak både høst og vår. Det er riktignok ikke alltid vi rekker dette, så noen ganger slår vi sammen kull. Til møtene kommer folk fra NTF sentralt og lokalt, og eventuelt en representant fra hovedstyret. Hensikten med møtene er å fortelle hva NTF holder på med, redegjøre for aktuelle saker og verve studentmedlemmer. Salgsargumentene og det vi lokker med er at de som studentmedlemmer får Tidende i posten og alle NTFs medlemsfordeler, inkludert mulighet til å inngå bank- og forsikringsavtaer med leverandører som NTF har fremforhandlet gunstige betingelser med, pluss andre medlemstilbud. En oppdatert oversikt finnes alltid på NTFs hjemmeside, sier Morten Rolstad og håper studentene lar seg friste av et godt tilbud. Som studentmedlem deltar en også gratis på NTFs landsmøte og på mange kurs. Prisen på studentmedlemskapet er per dags dato 500 kroner i året.
– Hvilken kontakt har dere ellers med studenter og læresteder?
– NTF har et formelt samarbeid med studentutvalgene i Oslo og Tromsø, og det tilsvarende fagutvalget i Bergen. Vi møtes en eller to ganger i året. To representanter for utvalgene ved hvert lærested inviteres også til NTFs landsmøte. Det samme gjør redaktørene for studentavisene. Det har inntil nå vært to slike aviser eller blader, ett i Oslo og ett i Bergen. Nå er det dannet en redaksjon i Tromsø også, uten at jeg har registrert at det er kommet ut noe studentblad der ennå. Jeg regner med å se det i løpet av høsten. Fra NTFs side bidrar vi med informasjon som vi synes angår studentene fra foreningen og tannhelsetjenesten til hver utgave av studentavisene. Det vil si fire ganger i året. Innimellom tar vi for oss et gitt tema. Sist gang konsentrerte vi oss om IT i tannhelsetjenesten, og før det om etikk.
– Videre inviteres en studentrepresentant fra hvert lærested til NTFs representantskapsmøter. Representantene har observatørstatus, med forslags- og talerett. Hvorvidt vi skal formalisere studentmedlemskapet og studentmedlemmene noe mer og trekke dem inn i det politiske arbeidet i foreningen er et tema som vil bli diskutert videre i NTF.
– Bidrar NTF med økonomisk støtte til studentaktiviteter?
– Vi gir penger til utvalgene og avisene, og til odontologforeningene ved lærestedene, altså de som står for sosiale aktiviteter for studentene. Idrett og ball og slike ting. Dessuten støtter vi de ivrige sjeler som deltar i internasjonale studentforeninger, som IADS og EDSA.
– NTF deltar også som sponsor ved det årlige Geiloseminaret, der studenter fra øst og vest og etter hvert også fra nord møtes. Jeg er imponert over arrangementet. Gode programmer, synes jeg. Det jeg har sett. Og studentene er på forelesninger i stor grad, og ikke bare på ski.
– En ny ting som vi begynte med i fjor, er en studentforskerpris som deles ut i forbindelse med landsmøtet. Blant nominerte mastergradsoppgaver fra siste år fra hvert lærested velges en vinner, som mottar en pris på 10 000 kroner.
– Det aller nyeste, som kommer på årets landsmøte, er et eget studentseminar med program tilpasset akkurat denne gruppen. Seminaret finner sted på fredag rundt lunsjtider, med en tannlege og en psykolog som vil snakke om pasienter og pasientsituasjonen. Vi tør love høyt faglig nivå, pluss snert og humor.
– NTF ønsker å være representant for alle som er eller skal bli tannleger i Norge. Hvis du blir studentmedlem hos oss kan du også være medlem av lokalforeningen på utdanningsstedet. Dette er gratis. Det er imidlertid ikke pliktig å være det, slik det er for øvrige NTF-medlemmer, forteller Rolstad, og avslutter med å fortelle om det siste NTF tilbyr studentene, like før de er ferdig utdannet.
Arbeidslivskurset for avgangsstudenter
Kurset arrangeres for sisteårsstudentene en gang i året ved hvert lærested. I tillegg har det vært arrangert kurs for norske odontologistudenter i Tsjekkia og Polen, uten at det er etablert noen regelmessighet i kurstilbudet til dem som studerer utenlands.
– Vi mangler rett og slett oversikt over utenlandsstudentene, med tanke på hvor mange de er og hvor de befinner seg. Hverken Lånekassen eller Ansa kan gi oss disse opplysningene uten å bryte regelverket, så vi må skaffe oss egne kontakter ved de enkelte lærestedene for å få oversikt, sier Rolstad, som gjerne vil tilby arbeidslivskurs til dem som studerer utenlands også.
For odontologistudentene i Norge er det etablert et godt samarbeid med de tre lærestedene, og det arbeides med å få kurset innpasset i studieplanene. Det er gratis og frivillig, og så å si samtlige avgangsstudenter deltar. Her er det nyttig lærdom å hente for den som skal ut i jobb.
Kurset tar for seg temaer som arbeidsavtaler og kontrakter, det å være tannlege i offentlig og privat sektor. Kvalitetssikring, myndighetskrav og etiske spørsmål, forteller Rolstad videre.
For tiden er det Morten Rolstad selv og tannlege og rådgiver i NTFs fagavdeling, Øyvind Asmyhr som gjennomfører kurset i tillegg til advokat Elisabeth Scarpello og advokatfullmektig Dag Kielland Nilsen fra NTFs Avdeling for medlemsrådgivning. Juristene spiller en svært viktig rolle i denne sammenhengen, og fyller lett en hel dag med sitt bidrag.
– Vi ser mange utfordringer. Avgangsstudentene har lært mye om å være tannlege, og lite om det å være bedriftseier eller ansatt i privat eller offentlig virksomhet. Tidligere het kurset praksisadministrasjonskurs og var i stor grad rettet mot selvstendig næringsdrivende. Nå retter vi det i større grad også mot dem som skal ta ansettelse i både offentlig og privat sektor, forteller Scarpello.
– Vi legger mye vekt på å undervise i kontraktskriving, for å medvirke til at de nyutdannede unngår å gå i en eller flere feller der. Vi tar utgangspunkt i NTFs standardkontrakt, som etter vår mening sikrer en god balanse mellom kontraktspartene. Standardkontrakten er nøye gjennomarbeidet for å sikre minst mulig konflikt.
– Videre snakker vi om ulike sider ved det å etablere et foretak. For eksempel hva som kjennetegner et enkeltpersonforetak og likeledes et aksjeselskap, slik at de som skal starte for seg selv får et grunnlag for å velge det som er mest hensiktsmessig for dem.
– Vi snakker om arbeidsgiverrollen og rollen som ansatt. Her kommer igjen kravene til hva en kontrakt bør inneholde. Og hva som skal til for å kunne si opp noen, hvis en kommer i en situasjon der det blir aktuelt. Videre ser vi på hvilke plikter en har som arbeidsgiver i forhold til pensjonsordninger, yrkesskadeforsikring og sykdomssituasjoner, bare for å nevne noe. I tillegg kommer andre sider av arbeidsgiver- og arbeidstakerrollen. Rettigheter og plikter. Foreldrepermisjon og pensjon, for eksempel. Det er mye å tenke på, og vi venter ikke at studentene skal huske alt etter en tettpakket dag med oss på slutten av det siste semesteret som tannlegestudenter. Målet er å nå dem før de inngår kontrakt, og gjøre oppmerksom på at det er mye å sette seg inn i, og få nevnt noe av det te. Mye av informasjonen vi gir ligger også på NTFs nettsted. Når de vet hva som finnes og at det finnes, er det lettere å søke det frem igjen når de trenger det. De får også med seg et sett med foiler.
Scarpello understreker at NTFs advokater representerer begge parter i dette arbeidet. De vil derfor ikke bistå kun den ene kontraktsparten i et samarbeids- eller ansettelsesforhold, men søke å bistå med å finne gode løsninger for begge parter.
– Hvis vi får oversendt en kontrakt til gjennomlesning vil vi gjerne at våre kommentarer skal gå tilbake til begge parter, sier Scarpello og fortsetter:
– Arbeidslivskurset er ment å være forebyggende. Målet er å unngå tvister. Vi formidler vår kunnskap til de nyutdannede, som kan ta dette med seg i dialogen med de etablerte de eventuelt skal skrive kontrakt med. De sistnevnte er drevne, men kan ha glemt noe underveis.
Elisabeth Scarpello vet også at arbeidslivskurset gir merarbeid på kort sikt. Juristene i NTF får flere henvendelser etter et kurs når mange er blitt oppmerksomme på tilbudet om rådgivning. Like fullt er hun overbevist om at de sparer seg for mye arbeid på sikt ved å gi avgangsstudentene en så god opplæring som mulig, og dermed forhåpentligvis kan bidra til å forebygge ubehagelige konfliktsituasjoner for både ferske og etablerte odontologer for ubehagelige konfliktsituasjoner.