Nyttig tverrfaglig, oppsummerende og fremtidsfokuserende om odontologisk klinisk praksis
Nairn H.F. Wilson, editor:Clinical Dental Medicine 2020
Denne boken henvender seg til fagpersonell i all hovedsak og spesielt til ledere med ansvar innen klinisk praksis og forskning. Den er spennende fordi den er tverrfaglig og ser på odontologi fra flere faglige ståsteder. Den gir en fin oversikt over odontologiens vei frem til nå, dagens situasjon og veien videre. For meg var den interessant lesning, og jeg tenker at mange tannleger med lang eller kort fartstid, inkludert odontologistudenter, vil ha stor glede av denne måten å sette hele fagfeltet i perspektiv på. Fylkestannleger, overtannleger og ledere med ansvar for utdanning av nye tannleger vil spesielt være bokens målgruppe.
Hvert kapittel har en egen forfatter og disse kommer fra flere læresteder.
Boken starter med et historisk overblikk frem til dagens odontologiske praksis, før den gir en svært bred oversikt over forebyggende programmer basert på metoder for å forutse risiko for sykdom. Deretter tar den for seg hvert fagfelt mer spesifikt, før den avslutter med et kapittel om morgendagens odontologi og utfordringer.
Boken er skrevet på engelsk, men er lett å lese og i all hovedsak er den også rikelig illustrert med foto og forklarende figurer. Det er en pen bok som er innbydende å ta fatt på, samtidig som den er proppfull av informasjon.
Tanker som fremkommer i denne boken som er lett å identifisere seg med er at fremtiden innen odontologi er å gripe inn med reparasjon så lite som mulig. «Partnership» mellom pasient og tannlege blir viktig for å oppnå dette, og å forebygge sykdom får et stort fokus. Gledelig nok blir Skandinavia nevnt som et foregangseksempel i dette. Målet blir å beholde sine egne tenner hele livet, som også blir lenger enn før.
Reduksjon i incidens og alvorlighetsgrad av karies og periodontitt har ikke kommet de lave sosioøkonomiske grupper til gode. Det at individet får større egenansvar forsterker denne trenden da noen grupper «arver» oppførsel, vaner og forståelse.
Teknologisk har det vært en rivende utvikling, kanskje litt overoptimistisk noen ganger. Boken stiller også spørsmålet ved om utdanningene endrer seg for sakte.
Fremtidens odontologi vil være bygget rundt hele tannhelseteamet som tannlegen skal lede, men der teamet har mer kompetanse til sammen enn tannlegen har alene.
Den direkte praksis nære forskningen må styrkes, for å bidra til å muliggjøre mer evidensbasert praksis.
Å lære hele livet blir viktig. Tannlegeyrket er et attraktivt yrke, da det kan tilpasses eget privatliv i stor utstrekning.
Yrkesarenaen er og vil sikkert forbli todelt. Det er et offentlig ansvar for noen grupper, de unge, de eldre og de som har spesielle problemer. Utfordringen er å finne «de rette» personene som bør få offentlig støtte.
Den største delen av yrkesarenaen er også en del av et kommersielt marked med markedets krav og mekanismer.
Hva som er mulig i fremtiden har også økonomiske begrensninger. Det som er teknisk mulig kan likevel være økonomisk umulig.
Konklusjon: Jeg hadde stor glede av å lese denne boken. Den var oppdaterende på de fagfelt som er litt fjernere for meg, men mest av alt satt den hele fagfeltet litt i perspektiv. Jeg tror flere tannleger og odontologistudenter vil ha stor glede av å lese boken og alle med lederansvar spesielt.
London: Quintessence Publishing Co. Ltd.; 2009. Antall sider: 221, Antall figurer/tabeller: 181/9. ISBN-978-1-85097-189-4