Biologiske komplikasjoner relatert til orale implantater
Orale implantater er en godt dokumentert løsning for å erstatte tapte tenner. Høye krav om estetiske og funksjonelle resultater blir stilt fra både pasient og behandler. De siste årene har gitt rapporter om infeksjoner med påfølgende tap av implantater. Har noen pasienter større risiko for å oppleve biologiske komplikasjoner enn andre?
Målet med dette forskningsprosjektet var å vurdere langtidsresultatene av implantatbehandling utført ved Institutt for klinisk odontologi, Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo i perioden 1990 til 2005. Av spesiell interesse var forekomst av infeksjoner rundt implantater, tap av implantater og hvorvidt man kunne finne en assosiasjon mellom biologiske komplikasjoner og forhold hos pasientene.
Peri-implantitt er definert som forekomst av inflammasjon og bentap rundt implantatet, men de kliniske kriteriene som ligger til grunn for å bestemme diagnosen varierer ofte. Dette har vært utgangspunkt for til dels opphetet debatt internasjonalt, og prevalensen av peri-implantitt er fortsatt emne for diskusjon. I de aktuelle studiene ønsket vi å vurdere forekomst av ulike alvorlighetsgrader av sykdom. Materialet inkluderte 109 pasienter med til sammen 374 implantater. Det ble utført røntgenologisk- og klinisk undersøkelse, og alle pasientene ble intervjuet. Forskjeller i bennivå mesialt og distalt for implantatene ble regnet ut med basis i eldre røntgen og fra nåværende undersøkelse (apikalbilder). Inflammasjonen ble registrert basert på lommemål (PPD) og blødning etter sondering (BoP). BoP ved ulike PPD ble kombinert med ulike alvorlighetsgrader av bentap for å vurdere ulike nivåer av peri-implantitt.
Få implantater ble registrert som tapt (18 implantater fra 10 personer). Peri-implantitt av ulik alvorlighetsgrad ble registrert hos 11,3–47,1 % av pasientene.
Høyere andel av biologiske komplikasjoner ble funnet hos pasienter som røkte og pasienter som har/har hatt periodontitt.
Odd Carsten Koldsland disputerte 11. juni 2010 ved Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo, med avhandlingen «Biological outcome of dental implant treatment. Prevalence and risk indicators». Prosjektet er utført ved Institutt for klinisk odontologi, Avdeling for periodonti og Institutt for oral biologi, Universitetet i Oslo, under veiledning av 1. amanuensis Anne Merete Aass og professor Anne Aamdal Scheie.
Koldsland er for tiden spesialistkandidat ved Avdeling for periodonti, UiO og jobber som assistenttannlege hos spesialist i protetikk og bittfunksjon Arild Mo i Drammen.