Fred og fordragelighet
Den som hadde ventet lynsjestemning på grunn av misnøye med Norsk Helsenett da visepresidenten møtte tillitsvalgte fra privat sektor måtte vente forgjeves. Det eneste han fikk var applaus.
Etter debatten rundt NTF og Norsk Helsenett i Tidendes spalter på papir og på nettet, skulle en tro at NTFs ledelse ville møte ganske mye motstand når privatpraktiserende tillitsvalgte fra det ganske land kom til sin årlige samling på høstparten. Det var riktignok én, som også nevnte Norsk Helsenett, da vedkommende ramset opp alt som var blitt så mye verre enn det var før da alt var så mye bedre. Den gangen en tannlege kunne gjøre som hun ville og myndighetskrav var noe en ikke måtte forholde seg til. Vedkommende bommet. Det var ikke gehør for noe sånt i denne forsamlingen.
Det er også helt tydelig at det hjelper å snakke om ting. Det vet vi fra før, og det viste seg også denne gangen. Jørn André Jørgensen fortalte om prosessen fra ende til annen og om svakheter og styrker i det som er blitt resultatet så langt.
Atle Hagli, som medlem i Sentralt næringsutvalg støtter oppunder og så det hele fra en velvillig privatpraktiserende tannleges ståsted.
Diskusjonen om NTF og Norsk Helsenett uteble. Det endte i stedet med applaus til NTFs visepresident.
Behov for mer skolering i næringsdrift
Som innledning til gruppediskusjoner om måter å organisere tannlegepraksis på ga konstituert generalsekretær i NTF, Dag E. Reite en kort gjennomgang av utviklingstrekkene i tannhelsetjenesten, mens advokatfullmektig Jørgen Bull fortalte om organiseringen av advokatpraksis slik han har erfart det etter noen år i yrket.
Reite pekte på nedgangen i kariesangrep på den ene siden og økningen i antall tannleger som blir utdannet på den andre. At det får konsekvenser for hva tannlegene får å gjøre er utvilsomt. Hvor forberedt er tannlegene egentlig på dette?
Bull snakket under overskriften Gammel vane eller vel gjennomtenkt? Om organisering av advokatpraksis i forhold til tannlegepraksis. En av hovedforskjellene det ble pekt på er at advokater har en lengre vei å gå før de er fullbefarne yrkesutøvere og kan innkassere gode inntekter, mens en tannlege gjerne får god lønn med en gang han er uteksaminert. Størrelsen på de nødvendige investeringene i de to ulike praksistypene er naturligvis en annen hovedforskjell.
Da deltakerne kom tilbake fra gruppearbeidet var det i hvert fall én ting som var klart som blekk: Tannlegene opplever en mer komplisert hverdag med strengere krav, økt konkurranse og mer behov for kunnskap. Tannlegene på Næringspolitisk forum snakket kanskje for flere enn seg selv når de unisont ønsket seg og føler at de trenger mer skolering i næringsdrift.
Prisopplysning til besvær
Diskusjonen ble lang da det ble snakk om prisportal og ny forskrift om prisopplysning for tannhelsetjenester. Det er vanskelig å lande på noe når en går inn i materien her. Hvilket detaljeringsnivå er forståelig og lettest for forbrukeren å forholde seg til? Hvordan får en opplysningene både sammenlignbare og informative? Skal det være smørbrødliste à la dagens system med prisoppslag på venteværelset, eller noe mer? Skal prisopplysningen bare vise hvilket nivå den enkelte tannlege har valgt å legge seg på? Mange spørsmål og mange meninger. Ingen klare konklusjoner.
En håndsopprekning viste imidlertid at samtlige synes grensen på 2 000 kroner for å gi skriftlig prisoverslag til pasient er for lav.
Obligatorisk etterutdanning i rute
Hovedstyremedlem Bernt Vidar Vagle orienterte om prosessen med å utrede og utarbeide konsept for gjennomføring av obligatorisk etterutdanning for NTFs medlemmer. Prinsippvedtaket ble fattet av representantskapet i november 2009 og ordningen er tenkt banket igjennom på neste representantskap, i november 2011. Sluttrapporten fra dem som utreder er bestilt til januar 2011.
Etter cirka et halvt års arbeid kan Vagle røpe at det snakkes om å utvide kapasiteten på TSE, og det er snakk om å legge til to nye moduler. Praksisdrift ble nevnt som en høyaktuell mulighet, mens pedodonti ble nevnt som en annen.
Hva angår eksterne kurs vil utrederne at det skal vises tillit til medlemmene som registrerer timer fra kurs de har vært på i inn- og utland. Og når vi nevner timer; det er 150 timer over fem år det siktes mot.
Sanksjoner er det ikke tenkt på, men det kan bli en ordning der de som har gjennomført tilstrekkelig antall timer vil havne på en liste.
Innspill fra salen gikk ut på at tillitsvalgte bør få uttelling for tillitsvalgtarbeid. Det ble applaudert av de andre tillitsvalgte. Likeledes ble det foreslått karenstid for nyutdannede og en ordning der de over 60 får slippe og Vagle noterte.
Tidendes redaktør spurte om det vil gi uttelling å lese vitenskapelige artikler i eksempelvis Tidende, og dette kunne Vagle bekrefte at de hadde tenkt skulle være mulig.
Husk NPE
Til slutt er det nok en gang på sin plass å nevne at Norsk pasientskadeerstatning (NPE) savner tannlegene, slik Reite også gjorde på Næringspolitisk forum. Vi har sagt det før og sier det igjen: Det haster for tannlegene å få orden på dette, blant annet av følgende årsaker: Ikke å sende melding og/eller betale tilskudd er lovstridig. Manglende betaling gir grunnlag for regresskrav når uhellet er ute. Dessuten kan manglende betaling gi risiko for at tilskuddet må økes.