Fem på direkten

Landsmøtet gjentok suksessen fra i fjor, med direktesendt avansert odontologi lørdag morgen. Denne gangen var det på Haukeland i Bergen det skjedde, mens publikum satt på Lillestrøm og fulgte det hele på storskjerm.

Direkteoverføring fra implantatsesjon. Foto: Kristin Aksnes.

Knut Tornes og professor Kjell Størksen sto på Haukeland Universitetssykehus og presenterte prosedyrene for innsetting av fiksturer, avtrykk og tilpassing av protetisk overbygning, steg for steg, mens de behandlet pasienten, og kommenterte underveis. På Lillestrøm var Eirik Aasland Salvesen, spesialist i periodonti, på plass som mellommann mellom teamet på Haukeland og publikum i salen.

Direkte og på vei ut fra direktesendt implantatsesjon stoppet vi fem av dem som hadde fulgt med, og spurte dem om hvordan opplevelsen hadde vært:

Hauk Øyri

Tannlege, spesialistkandidat oral kirurgi

Avdeling for oral kirurgi og oral medisin, Universitetet i Oslo

– Hva synes du om forelesningen?

– Dette var en veldig god forelesning. Foreleserne utgjør et sterkt team hvor faglig tyngde og troverdighet er en forutsetning. Den gode kjemien mellom Tornes, Størksen og Salvesen gjør at det er fin flyt i dialogen. Jeg forventet full sal, men det var overraskende lite folk tilstede. Kanskje lørdag morgen er feil tidspunkt?

– Hva liker du ved undervisningsformen?

– Spenningen knyttet til selve behandlingen, samt muligheten for at uforutsette problemer dukker opp og må håndteres underveis. Det var et stort pluss å kunne stille spørsmål til teamet via sms under behandlingen. Jeg ser gjerne at undervisningsformen utvikles videre og benyttes i større grad.

– Vil denne seansen påvirke din kliniske hverdag?

– Nei, den vil nok ikke det.

Kristin Brevik

Tannlege, Sandvika

– Hva synes du om forelesningen?

– Fantastisk bra, rett og slett.

– Hva liker du ved undervisningsformen?

– Det er fasinerende med telemedisin. Det er lett å engasjere her og jeg ser gjerne at live seanser blir brukt oftere. Muligheten til å følge spesialister som behandler avanserte kasus gir inspirasjon til egen utvikling, samtidig som man får tid til å tenke igjennom sine egne begrensninger. Det var en lærerik opplevelse utenfor egen hverdag, men det er vanskelig å forstå det lave oppmøtet.

– Vil denne seansen påvirke din kliniske hverdag?

– Jeg føler jeg tar med meg mer kunnskap om emnet. Det blir nok lettere å forklare pasientene mine om de ulike trinnene i behandlingsgangen. Viktig med god bakgrunnsinformasjon før man henviser kasus videre.

Ruth Ryttervold og Håvard Engebretsen

Tannleger, Moelv

– Hva synes du om forelesningen?

– Veldig bra. Synes kanskje selve behandlingsgangen gikk glattere i år enn i fjor. Vi er imponert over den tekniske gjennomføringen, men litt usikre om dette var rett tidspunkt.

– Hva liker du ved undervisningsformen?

– Det frisker opp med behandling live. Det fungerer bra med en lang seanse som er delt inn i ulike korte sekvenser. Fint med en god variasjon mellom tradisjonelle forelesninger og slike behandlingsseanser som i dag i årene som kommer. Forelesningene kan ofte bli litt for intensive med mye informasjon på kort tid.

– Vil denne seansen påvirke din kliniske hverdag?

– Vi driver lite med implantatbehandling. Det blir stort sett og henvise videre, men det er ikke mange kasus i egen klinikk. Tror økonomien er viktig for mange av de aktuelle pasientene våre.

Erika Larsson

Tannlege, Kolbotn

– Hva synes du om forelesningen?

– Det her synes jeg var bra. Fint å kunne stille spørsmål direkte under behandlingen. Det er viktig at behandlingen utføres av erfarne spesialister, men samtidig sitter man i salen og har et lite håp om komplikasjoner. Må få frem det som går galt, samt fokus på alternativene for å kunne løse problemene.

– Hva liker du ved undervisningsformen?

– Jeg var utdannet ved Karolinska og er derfor godt kjent med denne undervisningsformen. Live-undervisning ble benyttet til mange ulike typer behandlingsseanser, hvor studentene fulgte behandlingen på monitor i naborommet. Det kan være en god introduksjon til et emne.

– Vil denne seansen påvirke din kliniske hverdag?

– Det var stort sett kjent kunnskap, men jeg fikk en del nye innspill og oppdaget noen nye problemstillinger.

Tekst:
Jørn ArneFridrich-Aas 
Foto:
KristinAksnes