Tilbakeblikk

1910

Skolebarnssagen

Og her er vi ved det punkt, der berettiger os til at holde paa oprettelse af kommunale skoletandkliniker, nemlig: gjennem barnene at vække folkets forstaaelse af tændernes nytte og derved hæve mundhygienen. Og det opnaaes gjennem en rationelt drevet skoletandklinik. Sygeforsikringsloven alene vil ikke føre til det; men et samarbeide mellem stat og kommune paa dette omraade er at haabe og bør vi have for øie.

Jeg har skrevet dette, for at vi skal være paa vor post, saa ikke lignende udtalelser som den, der har givet anledning til dætte indlæg, uimodsagt skal kunne benyttes som et argument mod vort arbeide i skolebarnssagen. (Fra debattinnlegg av Jonn Nilsen.)

Januar 1910, 3die hefte

1960

Fluorvann og smak

Ett av argumentene som er blitt anført mot vannfluorideringen er at fluortilsetningen bibringer vannet smak og lukt. På utstillingen i forbindelse med Den norske tannlægeforening’s 75-års jubileum fikk publikum adgang til å smake på fluoridert vann, slik at de selv kunne vurdere verdien av ovennevnte argument.

I Det odontologiske fakultets stand var to plastflasker stilt opp; den ene flasken var forsynt med grønt bånd, den andre med et blått. Ved siden av flaskene var hengt opp lapper av grønn, blå og hvit* farge...

Ved avstemningen var fordelingen slik: Grønne lapper (34,3 %), blå lapper (35,3 %) og hvite lapper (30,4 %). * hvit=vet ikke

Februar 1960, hefte 2

2000

Skremt rektor ved UiTø

Tove Bull, rektor ved Universitetet i Tromsø, er skremt av Tannlegeforeningens holdning til nytt tannlegestudium i Tromsø. – Da jeg var på et møte sørpå forleden for å diskutere etablering av tannlegestudium i Tromsø, ble jeg mørkeredd. Vi ble møtt med de samme negative holdningene som da UiTø ble foreslått opprettet på sekstitallet. Historien gjentar seg… Oslo og Bergen mobiliserer mot Tromsø i debatten om et nytt tannlegestudium. Derfor må gode krefter i Tromsø og resten av Nord-Norge forenes, for her blir det kamp, sier Tove Bull på Troms Høyres årsmøte. Dette melder avisa Tromsø 29.11.1999.

Januar 2000, nr. 1