Bedre kår for reservedelsforskning
Forskningen på reservedeler til mennesker har fått bedre kår i Bergen, skrev universitetsnettavisen På Høyden, da det nye laboratoriet for biomaterialer på Haukeland ble åpnet i februar. Biomaterialer kan være alt fra trådene som brukes for å sy igjen operasjonssår ti hofteproteser og hjerter av titan.
– Innen odontologi har forskning på biomaterialer til bruk i menneskekroppen hatt en sentral plass. Men innen medisin er dette feltet svært begrenset i Norge, forteller professor Nils Roar Gjerdet ved Institutt for klinisk odontologi.
Det nye laboratoriet bygger på et langvarig samarbeid mellom Det medisinsk-odontologiske fakultet og Helse Vest.
Universitetet i Bergen (UiB) håper å kunne øke forskningsinnsatsen på biomaterialer til bruk i menneskekroppen, både ved bruk av nanoteknologi og testing av sement, som i dag brukes til å støpe fast hofteproteser, skriver På høyden.
Med den nye plasseringen av laboratoriet har de fått tettere og lettere kontakt med sykehuset. UiB skal også samarbeide tett med universitetet i Rostock i Tyskland. Professor Rainer Bader var til stede ved åpningen og fortalte om forskningen i Rostock. – Vi har blant annet utstyr for å teste hofte- og kneproteser, og er blant de få universitetene i Tysialnd som har dette ustyret, sa Bader.