Osseointegration and dental implants

Asbjørn Jokstad, redaktør:

Dette er en bok som tar mål av seg å beskrive «state of the art»-implantatbehandling i dag. Den er basert på forelesninger og rapporter som ble presentert ved et implantatmøte i Toronto i mai 2008. Møtet markerte 25-års-jubileet for den første osseointegrasjonskonferansen i Toronto, hvor oral implantologi fikk sitt gjennombrudd som vitenskapelig dokumentert og akseptert behandlingsform. Listen av forfattere består av kjente klinikere, forskere og forelesere innen emnet og det er ingen binding til bestemte produsenter.

Boken er delt inn i 24 kapitler som dekker de aller fleste aspekter av oral implantatbehandling fra pasientseleksjon og behandlingsplanlegging, via ulike metoder for benoppbygging til implantatdesign, belastningsprotokoller, periimplantære komplikasjoner og pasientenes forventninger og krav. Kapitlene følger grovt sett behandlingsgangen ved implantatbehandling og gir en logisk oppbygging av stoffet. I de ulike kapitlene er det fyldige referanselister som virker godt oppdaterte. Kapitlene er supplert med nyttige tabeller og oversikter. Det er også mange gode illustrasjoner til teksten. En prisverdig side ved boken er at komplikasjoner, årsaker og tiltak, diskuteres i flere kapitler og sammenhenger. Dette savnes i mange andre lærebøker som helst vil vise solsiden av en behandlingsmetode. Noen temaer omtales i flere av kapitlene, blant annet belastningstider. Av flere forfattere har Roland Glauser og Asbjørn Jokstad svært lesverdige innlegg om dette temaet.

Siden boken også skal vise hvor man står i forskning og utvikling, vil en del av kapitlene kreve at man har forkunnskaper og erfaring med implantatarbeid. Av samme grunn kan det ikke vises til langtidsoppfølging og dokumentasjon på en del benregenerasjonsmetoder og metoder for reosseointegrering. Enkelte teknikker som vises er svært avanserte og neppe egnet for allmennpraksis. Det er likevel godt at man klarer å presentere bredden i det forskningsarbeidet som pågår. Det er spennende lesning. På denne bakgrunnen vil jeg si at boken ikke umiddelbart egner seg som basislærebok i faget, men den kan sterkt anbefales til alle kolleger som arbeider med implantater og som ønsker en bred oppdatering.

Boken er absolutt av de bedre på området og bør finne veien til bokhyllene (og lesestolene) hos kollegene som driver med oral implantologi.

KjellStørksen 

Oxford: Wiley-Blackwell; 2009. Innbundet, 448 sider. ISBN 978-0-8138-1341-7.