Sleep medicine for dentists. A practical overview
Gilles J. Lavigne, Peter A. Cistulli and Michel T. Smith, editors:
Denne boken har ambisjoner. Den har hele tre forordsforfattere og en introduksjonsforfatter. I et av forordene hevdes det at søvnmedisin har en sterk tilknytting til odontologien spesielt med fokus på tannlegen som diagnostiker av mulige årsaker til søvnforstyrrelser, og som henviser til legespesialitetene som behandler dette. I frisk Nordamerikansk stil omtales denne boken som et verk om søvnmedisin som vil være et utgangspunkt for fremtidig utvikling og forskning innenfor odontologien.
Hva har så denne boken å by på? Boken er på 210 sider med en rik indeks til slutt. Den er bygget opp i fire seksjoner hvor den første seksjonen som presenterer en introduksjon til odontologisk søvnmedisin inneholder tre kapitler. Den andre seksjonen gir en orientering om respirasjonsproblemer under søvn med åtte kapitler. Den tredje seksjonen presenterer bruxisme og bevegelsesforstyrrelser i tyggeapparatet under søvn. Denne seksjonen inneholder seks kapitler. Den siste seksjonen omtaler søvn og orofacial smerte med til sammen sju kapitler. Forfatterlisten er imponerende med i alt 45 forfattere som enten alene eller i samarbeid har forfattet kapitlene. Samtlige forfattere fremstår høyst berettiget som kapasiteter innenfor hvert sitt fagfelt. Det er gledelig at kjente forfattere fra våre naboland er invitert til å gi sine bidrag.
Alt i alt er det et imponerende utvalg av fagpersoner man blir konfrontert med samt en mengde generell informasjon. Men hva sitter man igjen med etter gjennomlesning av boken? Denne anmelder, som gjerne lar seg henføre av god faglitteratur, må innrømme at han blir sittende igjen med blandede følelser og tenker høyt: Hva er egentlig budskapet i boken? De to første seksjonene gir en grei, men enkel, innføring i hva søvnmedisin kan dreie seg om. Spørsmålet er om en omtale av hva søvnmedisin innebærer, bearbeidet for tannleger, er bedre enn den allerede eksisterende, rike faglitteratur om emnet innen medisinen. Jeg vil tro at dersom man er tilstrekkelig interessert i temaet går man direkte til kildene. Innholdet i de to neste seksjonene kjenner man forholdsvis godt igjen fra før, men da presentert innenfor TMD- og kronisk smerteproblematikk. Interessante kapitler i seksjon to er kapitlene om oral apparatur mot snorking og søvnapnoe/hypopnoe, og om kjeveortopedisk behandling.
Problemet med boken er at den tar utgangspunkt i et medisinsk spesialfelt som i Skandinavia er rimelig godt dekket klinisk innenfor øre-nese-hals-fagfeltet og hvis hovedtyngde bør ligge innenfor medisinen. Boken bærer preg av en mulig god idé som det ikke er brukt nok ressurser på til å forløse. Etter min mening er det er benyttet for mye resirkulert indirekte bakgrunnsinformasjon i bokens siste seksjoner. Hvis bokens hensikt er å være et utgangspunkt for fremtidig utvikling og forskning, bør man starte allerede nå med neste utgave hvor den er strammet betydelig opp og gjort mer klinisk relevant for tannlegen.
Under sterk tvil vil jeg anbefale boken til meget spesielt interesserte kolleger.
London: Quintessence Publishing Co. Ltd.; 2009 210 sider, iInnbundet. ISBN-978-0-86715-487-0