Stressede tannleger

Mange tannleger er så stressede at besøket i stolen gir pasienter med behandlingsangst enda større problemer, skriver Tandlægernes nye tidsskrift. 60 prosent av danske tannleger oppfatter seg selv som mer stresset enn personer i andre profesjoner, viser en undersøkelse utført ved Tandlægehøjskolen ved Aarhus Universitet. Dette kan bidra til alvorlige problemer for personer med tannbehandlingsangst, fordi når tannlegene opplever stress blir de mindre oppmerksomme på at pasientene er redde eller har smerter, sier ekspert i odontofobi Rod Moore ved Tandlægehøjskolen.

– Stress henger ofte sammen med utilfredshet med karrieren og misnøye med et dårlig image i offentligheten. Med tiden kan stress og utilfredshet medføre apati og dårlig kommunikasjon med pasientene, som igjen fører til at tannlegene ikke blir gode til å arbeide med angst og smerte. Dette gir igjen ennå mer stress. Vi er altså inne i en ond sirkel, sier Moore.

Cirka 10 prosent av den danske befolkning lider av tannlegeskrekk i en slik grad at de enten utsetter eller helt unngår å gå til tannlegen, heter det videre. Ytterligere 30 prosent er redde for å gå til tannlegen men gjør det likevel noenlunde regelmessig. Undersøkelsen er for øvrig foretatt blant 216 tannleger.