Hva skal du lese? Hva kan du tilby en turist?

I år har vi spurt de fem nordligste av NTFs lokalforeningsledere om hva de skal lese i sommer, og om de har noe å anbefale når det gjelder ferielitteratur. Samtidig har vi spurt dem om hva de vil fremheve av attraksjoner ved fylket de bor i, som kan være verdt å få med seg hvis man velger å feriere akkurat her.

Bård Anders Hagen

Påtroppende leder av Finnmark Tannlegeforening

Lesetips

I sommer har jeg tenkt å starte på Jan Guillous serie om Arn Magnusson. Har hørt mye bra om denne. Jeg liker hans bøker veldig godt, spesielt en som heter Madame Terror.

Jeg leser faktisk veldig mye krim, og veldig mye svensk krim. Camilla Läckbergs bøker kan sterkt anbefales.

Ellers spørs det vel hvor mye lesing det blir i sommer da vi venter barn. Min kone har termin 27. juli, og med en ettåring og en nyfødt i huset regner jeg med å få nok å holde på med.

Ferietips

Hmm. Turistattraksjoner i Finnmark. Er egentlig ikke fra Finnmark selv, så jeg vil heller anbefale hele Lofoten.

Finnmark er nok eksotisk for mange med sin storslåtte og spesielle natur. Så jeg vil trekke frem naturen og de mulighetene den har å by på som det største ved Finnmark fylke. Sommeren er laksefiskesesong i Norges beste lakseelver. Jeg fisker ikke laks selv, men det er veldig stort for veldig mange.

Og hvis jeg får bringe frem en liten og mindre kjent attraksjon må det være sjokoladefabrikken i Alta. Sannsynligvis verdens minste sjokoladefabrikk som lager verdens sannsynligvis beste sjokolade. De har lokaler i et tidligere bakeri, der de både produserer og serverer – i en liten kafé med gjennomført 50-tallsstil.

Kristin Camilla Olsen

Leder av Troms Tannlegeforening

Hei kolleger,Som dere kanskje har fått med dere, så har vi allerede hatt en smak av sommer her i Troms. Helt fantastisk å oppleve over 20 grader før 17.mai! Skogen ble grønn på et par dager, magisk. Nord-Norge i et nøtteskall.

Som sikkert for flere enn meg: tiden flyr og sommeren er like om hjørnet. Og som alltid skal jeg rekke masse; besøke familie og venner, gå fjellturer til fiskevann som venter på meg, besøke min favorittelv, Signaldalselva med fluestanga, male hytta, prøve etter kveita, få litt sol og varme med ungene i syden – og når tiden er inne; plukke multer.

Lesetips

Men innimellom er det deilig å dale ned med en god bok eller to. Har i det siste satt pris på bøker av forfattere som representerer en annen måte å tenke på. Det trenger ikke nødvendigvis være europeiske forfattere.

Et tips jeg fikk fra en nabo jeg tar bussen med, er Orhan Pamuk. Den første jeg leste av ham var Mitt navn er Karmosin. Herlig og berikende ordmaleri. Skal lese Snø av samme forfatter. Det skulle passe bra da en lokal værmann har spådd tropesommer. Kader Abdolahs Huset ved moskeen skal også fortæres i ledige stunder.

Til sist en bok som jeg tenker å lese og anbefale er troms Turlags På tur i Troms. Den gir et fantastisk innblikk i nok et vakkert stykke Norge. I tillegg til turbeskrivelser får man med litt kulturminner og historie, som gjør turene enda mer spennende.

Ferietips

Sammen med naturopplevelsene er det vidunderlig å filosofere mens man går, kjenner at sjela faller rolig på plass. En god måte å lade batteriene på.

Siden sommer her nord er så kort, er det godt å være nordpå å få med de fine sommerdagene. Ingen plasser opplever jeg så fantastisk vakker som Nord-Norge når været smiler. Anbefales på det varmeste.

Ønsker alle en topp sommer og at batteriene blir godt ladet.

Torbjørn Fauske

Leder av Nordland Tannlegeforening

Lesetips

For mitt vedkommende blir det lite tid til lesing, og det gjelder nok dessverre også for årets sommersesong og ferie. Jeg leste en god del tidligere, og har fortsatt noen ambisjoner i den retning, men bøkene blir nå som regel liggende lenge i fred på nattbordet eller i sekken.

Akkurat nå gjenleser jeg litt av Jens Bjørneboe, som var en av mine favoritter i ungdommen. Hans forfatterskap rommer mye, og skal jeg trekke fram noe særskilt må det nok bli trilogien Bestialitetens historie, og romanen Haiene.

For øvrig har jeg en interesse for norsk krigshistorie, hvor de to sist leste er Jakten på massemorderne av Egil Ulateig, som kaster nytt lys over de norske frontkjempernes krigføring på østfronten, og Vesla Vetlesens Kommunist og sabotør, hvor hun skriver om sin bror Helge Hansen og kommunistenes motstandskamp i Norge under annen verdenskrig.

Ferietips

Nordland fylke som feriefylke, burde være en enkel sak å markedsføre overfor de som har en interesse for flotte naturopplevelser. Vårt langstrakte fylke har enormt mye å by på når det gjelder vakker natur, både langs kyst og i fjell. Opplevelsesmulighetene er derfor mange og anbefalingene likeså. Stikkord blir derfor Helgelandskysten: Vega – verdensarv, Ylvingen – «Himmelblå» location, Lovund/Træna, Kjærringøy, Lofoten – rorbuferie, Øyhopping (sykkel eller kajakk!), kystriksveien Steinkjær-Bodø, eller Hurtigruta...

Fjellheimen: Turisrforeningens hytter, mange nasjonalparker, brevandringer, grotteturer, toppturer – et utall å velge mellom, Stetind, Syv søstre,Torghatten, Trænstaven osv. Med andre ord noe for enhver smak og aktivitetsnivå!

Kultur: Hamsundagene/senteret,Petter Dass dagene/museet,div. festivaler og til slutt en særskilt anbefaling om et besøk i Sjøgata i Mosjøen, Nord-Norges lengste bevarte trehusbebyggelse med «Galleria» kunstfestival ( 700m-galleri!!), som avsluttes med folkefest i gatene 17.07.

Se forøvrig visitnordland.no.

Det meste kan forhåndsbestilles, bortsett fra været!

God sommer!

Niklas Karl Oskar Angelus

Leder av Nord-Trøndelag Tannlegeforening

Fra Disneyworld i Orlando. NTFs lokalforeningsleder er nummer. tre fra venstre.

Lesetips

Den siste boken jeg leste var Seierherrene av Roy Jacobsen. Boken er i to deler, og den første delen utspiller seg i perioden fra cirka 1900 til 1950. Handlingen i den andre delen foregår tiden fra 1950 til 1990.

Mye av handlingen i første del finner sted i Nord-Trøndelag og på Helgelandskysten. «Himmelblå» for hundre år siden, kanskje? Ellers vil jeg si at ikke bare handlingen, men også språket er fra den tiden, og det skaper en veldig god historisk atmosfære i den første delen, synes jeg.

Andre del er altså fra andre del av forrige århundre, og beskriver oppveksten til hovedpersonen i denne andre delen av romanen. Det foregår i Oslo, og det er mange episoder som gir grunn til ettertanke, samtidig som mange episoder er skrivet med et glimt i øyet; deriblant et besøk hos skoletannlegen på 60-tallet.

I sommer har jeg tenkt å lese Vidunderbarn av samme forfatter. Handlingen her utspiller seg på 60-tallet, og jeg er spent på boken.

Ferietips

Hvis jeg skal fremheve noe i Trøndelag tenker jeg først på de årlige forestillingene med historisk bakgrunn på Stiklestad om Olav den Hellige, om Olav Engelbrektsson på Steinvikholmen eller den historiske martnan i Lierne. Ellers er St. Olavsloppet mellom Östersund og Trondheim et absolutt høydepunkt for den som er glad i løping.

Anne Grete Bech Andersen

Leder av Sør-Trøndelag Tannlegeforening

På våre kanter, nærmere bestemt Røros, er det av og til så som så med sommerværet. Innimellom er det strålende solskinn og tropevarme, men like ofte noen få plussgrader og gråvær. Nye bekjentskaper ynder å fortelle om den gangen de besøkte Røros i juli og det snødde.

Med slike værforhold blir det ekstra fristende å sitte inne og lese.

Lesetips

Når de obligatoriske daglige avisene (papirutgaver) er unnagjort, liker jeg å kose meg med sommerens hovedlektyre. Det er utvilsomt reisehåndbøker. Å sette seg inn i et reisemåls historie, geografi og kultur på forhånd høyner utbyttet av enhver reise betraktelig. Til dette formålet er Gyldendals reiseguider uovertrufne. Disse bøkene finnes på mange språk, så de er neppe utviklet av Gyldendal. Men de er like gode for det.

I tillegg til historikk, gode kart og tegninger, oversikt over store attraksjoner og reiseruter inneholder de et vell av tips om alt fra valuta til hoteller, restauranter og shopping. Det siste kan erfaringsmessig være med på å øke det rent materielle utbyttet av turen også.

For de som ennå ikke har oppdaget disse reiseguidene anbefales de på det varmeste.

Når man resten av året leser faglitteratur og tildels tunge dokumenter, er det godt å slappe av med noe virkelig lett i ferien. Jeg har fremdeles stor glede av å lese Agatha Christie, som ser ut til å ha fått en ny vår i forbindelse med filmatiseringen av historiene hennes. Hun er vel ingen dyptpløyende forfatter akkurat, men som skildrer av et bestemt samfunnslag og en tidsepoke er hun uovertruffen, kanskje med unntak av Wodehouse.

Jeg ser fram til å ta fatt på en samling av korte historier jeg nettopp fikk tak i hos Foyles i London.

Jeg ser også fram til å lese Camilla Læckbergs siste, Fyrvokteren. Som Sveriges for øyeblikket mestselgende forfatter er hun neppe ukjent, men for de som liker å lese krim er hun absolutt å anbefale. Gode historier kombineres med troverdige menneskeskildringer og spenning gjennom hele boken. Forhåpentligvis er den siste på høyde med de foregående.

Til slutt vil jeg anbefale vår lokale store forfatter, Johan Falkberget. Vi er mange som mener at han fortjener enda større anerkjennelse enn det han har fått. Hans skildringer av menneskesinnet og mellommenneskelige relasjoner er universelle, og dette gjør ham like aktuell i dag som da han skrev romanene sine. I tillegg gir beskrivelsene av de harde kårene våre forfedre levde under for få generasjoner siden en utmerket klangbunn til vår tid og våre levekår.

Les en roman av Falkberget i sommer! Det skal jeg gjøre.

Ferietips

Jeg drister meg også til å anbefale et besøk på Røros, snø eller ikke snø. Trehusbebyggelsen er oppført på UNESCOs World Heritage List, som et av meget få objekter i Norge. Verdensarven er vel verd et besøk.

God sommer!