Ny leder for sprek hundreåring
I sjette etasje med utsikt mot Holmenkollen, sitter daglig leder Bente Stuveseth og er Norsk Tannverns nye ansikt utad. Med vekt på opplysning og forebygging har Norsk Tannvern arbeidet for god tannhelse i snart 100 år. Den arven har Stuveseth satt seg fore å bringe videre.
Norsk Tannvern ble stiftet i 1911 under navnet Norsk Forening for Modarbeidelse av Tandsygdomme. I dag er Norsk Tannvern en frivillig organisasjon hvor medlemmene består av aktører innen offentlig og privat tannhelsetjeneste. Foreningen har et styre som velges av generalforsamlingen for to år av gangen. Turid Album Alstad er dagens styreleder.
Den offentlige tannhelsetjenesten, Den norske tannlegeforening og Helsedirektoratet bidrar til finansiering av den daglige driften og utvikling av nye produkter.
– Det er tannleger, tannpleiere og tannhelsesekretærer som former Norsk Tannvern gjennom sine behov for pedagogiske hjelpemidler. Tannhelsetjenesten er både Norsk Tannverns eksistensgrunnlag og viktigste samarbeidspartner, sier Stuveseth.
Ny daglig leder
Bente Stuveseth overtok som daglig leder 1. juni i år. Hun har bakgrunn som tannpleier, og har videreutdanning blant annet innen pedagogikk og folkehelsearbeid. Bortsett fra et par år i NTFs sekretariat, har hun de senere årene jobbet med salg av produkter for kjeveortopeder.
– Som daglig leder i Norsk Tannvern må man være våken og holde øye med hvilke behov som til enhver tid eksisterer blant medlemmene. Jeg får impulser og ideer fra dem som jobber ute. Det er viktig at tannhelsepersonell bruker oss aktivt, det tjener både vi og brukerne av tannhelsetjenestene på, sier hun.
– Hvilke innspill får du fra dem som jobber ute?
– Fra første dag har jeg fått henvendelser om fremmedspråklige brosjyrer. Helsedirektoratet har nå gitt oss i oppdrag å oversette to av brosjyrene våre til 21 språk. Vi er også nøye med å revidere eksisterende materiell; alt som distribueres fra Norsk Tannvern skal til enhver tid være i tråd med den nyeste forskningen. For eksempel fikk jeg nylig en henstilling fra noen i tannhelsetjenesten om å revidere brosjyren om erosjon. Da satte jeg ned en arbeidsgruppe som kunne se på saken. Sammen er vi i ferd med å jobbe frem en ny brosjyre med oppdatert innhold. Norsk Tannvern skal alltid være up to date, slår Stuveseth fast.
– Hvem er med i en slik arbeidsgruppe?
– I dette tilfellet tok jeg kontakt med tre-fire fylkestannlegekontorer, og spurte om de kunne stille en person til rådighet for å jobbe spesielt med dette. Disse personene kommer nå med innspill om revidering av tekst til den nye brosjyren. Andre ganger kan jeg henvende meg til tannlegeutdanningene for å få direkte kontakt med forskere som er eksperter på det aktuelle området, sier Stuveseth.
Fremme god tannhelse
Når Norsk Tannvern får inn et nytt produkt, distribueres det rundt til alle fylkestannlegene, folkehelsekoordinatorene og utdanningsinstitusjonene rundt om i landet. Folkehelsekoordinatorer er i dette tilfellet tannpleiere som har fått ansvar for det forebyggende arbeidet i sitt fylke. Disse danner et nettverk, og de siste årene er det blitt arrangert konferanser for dette nettverket sammen med fylkestannlegene. Dette arbeidet støttes av Helsedirektoratet.
– Tannhelsetjenesten vet at alle barn er inne på helsestasjonen til seks-måneders kontroll og at dette er tiden da det passer å snakke om tenner og tannpuss. Det er derfor viktig at det er et formalisert samarbeid mellom tannhelsetjenesten og helsestasjonen. Tannpleierne legger til rette for helsesøstrene gjennom brosjyremateriell og andre effekter fra Norsk Tannvern. Noen helsestasjoner lager et opplegg på eget initiativ, og bestiller brosjyrer og annet materiell direkte fra oss.
– Foruten brosjyrer om generell tannhelse blant barn og voksne, har vi et stort utvalg av profilerings- og utdanningsmateriell som filmer, bøker, T-skjorter, vannflasker, plakater, billedmapper og tannmodeller. Nytt av året er «Vannkoppen», etter et initiativ fra tannhelsetjenesten i Hedmark. Vi har også premier for små, flinke pasienter, sier Stuveseth.
Munnpleien
Norsk Tannvern utgir bladet Munnpleien med to nummer i året. Bladet skal befatte seg med alt som kan settes i sammenheng med tenner og folkehelse, særlig på områder hvor tannhelsetjenesten samarbeider med andre personellgrupper.
–Munnpleien skal ha en folkehelseprofil og være yrkesrelevant, sier Stuveseth. Det er ikke et blad som i første rekke skal fremme forskning, men får vi høre om et forskningsprosjekt som fremmer folkehelse, tar vi det naturligvis med. Som leder av Norsk Tannvern sitter jeg også som redaktør for bladet. Det er et utmerket hjelpemiddel med tanke på videreformidling av innspill fra tannhelsetjenesten. Her kan medlemmene våre lese om yrkesrelevante saker, og kopiere hverandres vellykkede prosjekter. Det er et fargerikt blad som legger opp til at leserne skal komme i kontakt med hverandre, sier Stuveseth.
Jubileumsåret 2011
Neste år fyller Norsk Tannvern 100 år. Jubileet skal feires i Oslo rådhus 4. mai med påfølgende jubileumsseminar på Oslo Plaza 5. mai.
– På ettermiddagen blir det festmøte og mottakelse i rådhuset. Mottakelsen har vi fått av Oslo kommune – det synes vi er en stor ting. På festmøtet blir det hilsningstaler og historikk, før vi senere på kvelden går i teateret. Gjestene vil først og fremst bestå av deltakerne på seminaret dagen etter, men vi regner også med å invitere samarbeidspartnere, foreninger og lignende. Jubileet vil bli annonsert i Tidende, Tannstikka og Munnpleien, samt i medlemsbladene for tannhelsesekretærenes tre organisasjoner, forteller Stuveseth.
Tannvernseminarene blir arrangert annet hvert år, og er svært populære. Seminaret i 2011 holdes i Sonja Henie Salen på Oslo Plaza og har fått tittelen Fremtiden er nå – vil du være med så heng på.
– Folk kommer fra fjern og nær for en dag med varierte foredrag og ny inspirasjon. Tannvernseminaret er for alle som er interessert i folkehelse, og som ser tannhelsens viktige plass i folkehelsearbeidet. Og det behøver jo ikke nødvendigvis være tannhelsepersonell, sier Stuveseth, som håper at så mange som mulig prioriterer neste års jubileumsseminar.
En aktiv rolle
Det er viktig for Norsk Tannvern å være en synlig aktør innen folkehelsen.
– Vi deltar på helsesøstrenes årlige arrangement, selv om det er tannhelsetjenesten som primært skal ha denne kontakten. Norsk Tannvern ønsker førstehåndskunnskap om hva som rører seg ute i de forskjellige fylkene. Det er også viktig å besøke tannpleierutdanningene for å fortelle studentene hva Norsk Tannvern er og hvordan de kan bruke oss. Bergen og Oslo har hatt tannpleierutdanning siden 70-tallet. Nå da tannpleierutdanning begynner å bli desentralisert og nye utdanningssteder vokser frem, har Norsk Tannvern en jobb å gjøre også der. Det er en av de tingene jeg skal prioritere neste år, profilere Norsk Tannvern blant studentene, sier Stuveseth, og legger til at også tannlege- og tannhelsesekretærstudentene får informasjon om foreningen og hva den kan tilby. Norsk Tannvern har også egen stand på Nordental under Landsmøtet.
– Hvordan ruster Norsk Tannvern seg for fremtiden?
– Målet er å gjøre deler av den kunnskapen organisasjonen besitter tilgjengelig gjennom en database for helsepersonell. Blant annet kan jeg tenke meg brosjyrene våre på nett i stedet for på lager. Det vil være helt i tråd med intensjonen til Norsk Tannvern hvis helsepersonell med et par tastetrykk kunne kjøre ut den brosjyren de ønsket. Dette ville også bidra til å holde kostnadene nede. Jeg håper at vi kan bli mer digitale allerede til neste år, men dette er noe styret er i ferd med å vurdere, sier Stuveseth.
– Min drøm er en fortsatt levende tannhelsetjeneste som er til stede der hvor folk er. Norsk Tannvern skal være en aktør som alle i tannhelsetjenesten kjenner til og regner med. For oss er det viktig å bidra til at tannhelse blir tatt på alvor. Ikke minst kan personer som blir rammet av akutt og kronisk sykdom få et lettere liv hvis de får riktig opplæring om tannstell i sykdomsperioden. Norsk Tannvern må sørge for at tannhelsetjenesten alltid har godt informasjonsmateriell å tilby, avslutter Stuveseth.
Faktaboks
Norsk Tannvern
Er en frivillig organisasjon som arbeider for en god tannhelse
Medlemmer er tannleger, tannpleiere, helsesøstre, apotek, skoler, organisasjoner og bedrifter
Norsk Tannvern skal utvikle, markedsføre og selge materiell til bruk i helsefremmende og forebyggende arbeid
Styret velges for to år av generalforsamlingen
Den offentlige tannhelsetjenesten, Den norske tannlegeforening og Helsedirektoratet bidrar til finansiering av drift og utvikling av produkter
Virksomhetsidé
Norsk tannvern skal bidra til god folkehelse ved å arbeide for at befolkningen har kunnskaper, ferdigheter og holdninger som setter dem i stand til å opprettholde en god tannhelse hele livet
Visjon
Tenner for livet