Arbeidskurs i endodonti ved fakultetet i Tromsø:

I minste detalj

Dr. odont. og spesialist i endodonti, Gilberto Debelian, gir en grunnleggende innføring i maskinell utrensing av rotkanalen og rotfyllingsteknikk.

Ved hjelp av operasjonsmikroskop og projektor, gir dr. odont. spesialist i endodonti, Gilberto Debelian, kursdeltakerne en detaljert innføring i faget.

både den biologiske og den praktiske delen av endodonti kan være en stor utfordring for tannlegen. Alle kurs innen emnet, særlig i form av arbeidskurs, har stor interesse.

- Jeg og mine spesialistkollegaer, både nasjonalt og internasjonalt, blir hvert år spurt om å holde januarkurs. Vi har kjørt ulike typer av kurs innen endodonti, alt fra det enkle til det mer avanserte. Blant annet hadde vi for noen år siden et kurs i mikroskopi som var en stor suksess. For noen år tilbake foreslo vi overfor NTF at vi skulle sette opp endodonti som arbeidskurs under januarkursene. Dette ble veldig populært, og kursene blir raskt fulltegnet, forteller Debelian.

Ut av Oslo

Endodonti inngår i den obligatoriske etterutdanningen som skal være tilgjengelig for alle tannleger i Norge uansett hvor i landet de bor og virker. Januarkurset i endodonti 2012 er ment å være det første i en lang rekke av arbeidskurs arrangert av NTF rundt om i landet.

- Vi har holdt kurs utenfor Oslo tidligere, men dette er første gang NTF arrangerer et arbeidskurs i endodonti utenfor hovedstaden. Når vi holder kurs på mindre steder, er det ofte vanskelig logistikk med mye rigging av utstyr i for eksempel Folkets hus eller på andre konferansesentra. Fakultetet i Tromsø ble valgt fordi de der har en godt utstyrt simuleringsklinikk som er svært velegnet for slike arbeidskurs, bygget nettopp med tanke på denne typen simulering i undervisningen av studentene, sier Debelian.

Steg for steg

Arbeidskurset går over en dag, og vil inneholde alle viktige trinn i klinisk endodonti. Hvordan foreta en adekvat kavumpreparering, hvordan finne kanalene etc. Ved hjelp av operasjonsmikroskop og projektor, blir Debelians demonstrasjon på en ekstrahert tann overført til en storskjerm slik at publikum kan følge den kliniske fremgangsmåten ned i minste detalj.

- Første del blir å forberede tannen på den videre endodontiske behandlingen. Den andre delen inneholder instrumentering av rotkanalen også på den konvensjonelle måten, men med hovedvekt på de mulighetene den nye teknologien nikkel-titan maskinell instrumentering gir. Det har skjedd mange forbedringer i designet for å gjøre instrumentene mer effektive, trygge og forutsigbare, sier Debelian.

Ultralyd

Ved hjelp av NiTi-instrumentet, demonstrerer Debelian hvordan man lokaliserer og går ned i kanalene, hvorpå de opparbeides til egnet form og dimensjon. Dette gjøres etter en spesifikk klinisk protokoll. Deretter viser han kursdeltakerne hvordan man kjemomekanisk renser rotkanalen med forskjellige irrigasjonsløsninger inklusive bruk av ultralyd.

- Vi gjennomgår så arbeidsgangen inntil tannen er ferdig rotfylt. Den klassiske metoden, lateral-kondensering, blir demonstrert, i tillegg til en mer avansert metode som kan benyttes i spesielle tilfeller. Til slutt går vi gjennom hvordan vi skal forsegle rotfyllingen med en barriere mot munnhulen, det vil si toppfylling, forteller Debelian.

Både basale og litt mer komplekse prosedyrer vil bli demonstrert ved hjelp av flere kliniske kasus.

- Gjennom mikroskopet viser jeg kliniske prosedyrer som kursdeltakerne gjentar på sin arbeidsstasjon. Alle deltakerne vil få tilstrekkelig med instrumenter og materiale til å kunne jobbe selvstendig, avslutter han.

Tekst og foto:
Tone Elise EngGalåen