Stoffer i plastfyllingsmaterialer kan gi celleskader

Blant de tannrestaureringsmaterialer som brukes i dag er en stor andel basert på metakrylater som herdes i pasientens munn. Herdingen av slike materialer er aldri fullstendig, og komponenter som ikke har reagert, kan lekke ut. Hensikten med avhandlingen var å belyse toksisiteten av noen metakrylatmonomerer som finnes i plastmaterialer for tannrestaureringer.

Metakrylatmonomerer er reaktive stoffer og både pasient og tannhelsepersonell kan komme i kontakt med disse. Pasienter blir i hovedsak eksponert for monomerer som lekker ut etter herding, mens tannhelsepersonell arbeider daglig med materialene i uherdet tilstand. Flere studier har påvist forskjellige monomerer i luften på tannlegekontorer. I tillegg til eksponering ved direkte kontakt med materialene kan det derfor også være viktig å ta hensyn til en mulig eksponering via luftveiene.

Alle delarbeidene i avhandlingen er basert på cellekulturstudier med enten en spyttkjertel-cellelinje eller primærkultur av alveolære epitelceller fra rotte. Studiene viser at 2-hydroxyetylmetakrylat (HEMA) induserer celleskade som videre kan føre til celledød. Det ser ut til å være flere skademekanismer involvert. I avhandlingen er det vist at induksjon av DNA-skade, direktebinding av monomer til proteiner via aminosyren cystein og svekking av cellenes antioksidant-forsvar kan være mulige mekanismer. Arbeidet antyder også at skadene både kan forårsakes av HEMA direkte og etter omdanning av HEMA til mere reaktive metabolitter i cellene. Det er også utført studier hvor cellene er eksponering for trietylenglykol-dimetakrylat (TEGDMA). Forsøkene tyder på at denne monomeren gir skader ved lavere konsentrasjoner, og at de bakenforliggende mekanismer i hovedsak er tilsvarende de man finner for HEMA.

De konsentrasjonene av monomer som er brukt i studiene, er høyere enn de som kan forventes i en klinisk situasjon. Mange av celleskadene som er observert må likevel antas å oppstå ved langt lavere eksponerings-konsentrasjoner enn de som er benyttet. Det foreligger ikke data som kan gi svar på betydningen av slike skader ved lavere konsentrasjoner eller muligheten til å overføre funnene fra cellekultur til menneske.

Adresse: Jan Tore Samuelsen, NIOM as, Postboks 3874, Ullevål stadion, 0805 Oslo. e-post: jts@niom.no

Personalia

FOTO: Ketil kvam.

Jan Tore Samuelsen disputerte den 19. august 2011 for graden dr.philos ved Universitetet i Oslo med avhandlingen: «Toxicity of resin based dental restorative materials in vitro». Opponenter var Mats Jontell fra Göteborg universitet og Mihaela Roxana Cimpan fra Universitetet i Bergen. Arbeidet er utført ved Nordisk institutt for odontologiske materialer AS (NIOM as) og inneholder delarbeider som har fremkommet ved samarbeid med Nasjonalt Folkehelseinstitutt og støttet av Helsedirektoratet.