Kompetanse

Med bakgrunn i redaktørens leder i Tidende nr. 11 føler jeg grunn til å presisere følgende:

De ansatte i sekretariatet er en svært viktig ressurs for foreningen. I alle år har jeg følt meg på god fot med alle. De er imøtekommende, lojale og de følger opp. Jeg vil uttrykke stor takknemlighet for godt samarbeid i mange år. Når det gjelder lønnsjusteringer har vi rutiner for hvordan disse skal gjennomføres, men det betyr ikke at ting ikke kan bli bedre, og det skal vi se på. Tidende er et godt tidsskrift og redaktøren er dyktig og ambisiøs. Slik skal det være. Jeg beklager sterkt at lønnssamtalen med redaktøren ble som den ble. Det vises for øvrig til leserinnlegg med tilsvar inne i tidsskriftet.

Så til noe helt annet:

Vi kan ha ulike motiver for hvorvidt vi ønsker å være med på ferden. Hva jeg sikter til? Skal NTF være med og styre utviklingen så godt vi makter, eller skal vi sette oss bakpå og se hva som skjer - for deretter å peke på åpenbare mangler? Dette er en klassisk problemstilling som vi har diskutert ved mange anledninger, men siden den kom opp fra flere hold på årets næringspolitiske forum, dveler jeg ved disse utfordringene nok en gang. En av forumdeltakerne var tydelig: Er NTF en forening for medlemmene, eller løper foreningen stadig myndighetenes ærend? Jeg tror det er mange som har tenkt disse tankene, også jeg selv, inntil jeg fikk anledning til å følge arbeidet i foreningen fra innsiden.

Det er blitt utfordrende å drive egen bedrift og være selvstendig næringsdrivende. I høstens valgkamp tok flere politikere til orde for enklere etablering og drift av små og mellomstore bedrifter. Vi kan håpe det ikke bare var valgflesk. Flere enn to tredjedeler av våre medlemmer er i denne kategorien, og da skulle det bare mangle at ikke vi prioriterer disse høyt. Vi registrerer imidlertid at samfunnet stiller stadig flere og nye krav til oss som yrkesutøvere og som profesjon. Vi er leverandører av høyt spesialiserte tjenester som er viktig for samfunnet, og da må vi forvente at myndighetene ønsker en viss innsikt i vår virksomhet. Så hvordan harmonerer valgløftene opp mot disse realiteter?

De politiske prosessene som vi har deltatt i, har det stadig vært diskusjon om. Og det er bra. Men det kan være på sin plass å dvele ved nettopp de interne prosessene. Norsk helsenett, Forbrukerrådets «tannlegetest», rapportering av tannhelsedata og markedsportal er temaer som har engasjert medlemmene i stor grad. Hvordan skulle vi ha tilrettelagt for bredere og bedre interne prosesser? Hva kan gjøres internt for at medlemmene skal oppleve at de har en forening som virkelig arbeider hardt for dem? I en debattkommentar etter vårens forbrukerrådstest kom det et forslag om å nullstille. Det er det styret har hatt i tankene når vi har ventet med å nyansette etter at en av sekretariatets advokater sluttet ved nyttår. Kanskje burde vi heller rekruttere annen kompetanse med tanke på bedre internopplæring og intern kommunikasjon og dermed heve kompetansen blant medlemmene? På den måten kunne behovet for medlemsrådgivning kanskje bli mindre. Tenkte vi.

Behovet for å gjenopprette kapasiteten på medlemsrådgivning har imidlertid vist seg å være stort, og derfor ansetter vi i disse dager en ny jurist. Så får fremtiden vise hvordan vi kan få styrket de øvrige områdene og etablert sårt tiltrengte studietilbud i blant annet praksisadministrasjon og ledelse. Mitt siktemål er å legge grunnlag for kompetanseheving i administrasjon og ledelse i både privat og offentlig sektor. Det vil være fullt mulig å målrette studietilbudene til hver sektor.

Innenfor et system med obligatorisk etterutdanning er det viktig å ha et bredt tilbud som favner flest mulig medlemmer. Og vi må tenke nytt når det gjelder deres muligheter til å delta. Et studietilbud som blant annet består av nettbaserte kurs, kan være en effektivt og matnyttig måte å skaffe seg kompetanse på. Nå er det opp til oss å rydde plass i et allerede sprengt system så vi kan få et slikt studieopplegg på skinner. Kom og delta i debatten i lokalforeningene. Det er der grunnlaget legges for de vedtakene representantskapet skal fatte i november. Vi vil høre hva DU mener!

GunnarLyngstad