Takk for meg
Dette er min siste periode som leder av NTFs råd for tannlegeetikk og nå er det på tide å takke for meg.
Det ønsker jeg å gjøre ved å se litt tilbake, litt på dagens situasjon og litt inn i fremtiden.
Er NTFs råd for tannlegeetikk(rådet) et supperåd? Noen sa det til meg en gang. Ikke var vi synlige, og i de sakene vi behandlet, dullet vi med de skyldige i stedet for å kaste dem ut av foreningen. Korsfest!
Skal det ikke være rom for en advarsel, en rettledning og en oppfølging? Må et brudd på de etiske reglene nødvendigvis medføre at man mister sitt medlemskap i NTF? Er det ikke i regelverkets ånd at man først skal prøve med det gode? Tenk om det var du som var innklaget til rådet, ville ikke du ha likt å få sjansen til å rydde opp etter deg? En tannlege utenfor foreningen kan agere fritt så lenge han følger norsk lov, en kollega som er medlem liker jeg å tro at det kan være en mulighet for å påvirke. Men jeg må innrømme at vi har noen utfordringer, noen gjengangere som hverken vil rette seg etter muntlige råd eller skriftlige pålegg. Bøter og offentliggjøring av sakene i Tidende er sanksjonsformer som også kan benyttes i dag. Er disse løsningen? Hovedstyret har ekskludert få medlemmer i min tid i rådet, men oftere har medlemmer meldt seg ut når det har begynt å brenne under føttene.
I til sammen 16 år har jeg prioritert arbeidet i NTFs råd for tannlegeetikk. Det var de første åtte årene som ga meg lyst til å forsette de neste åtte årene, som leder av rådet. Det har vært lærerike år i godt samarbeid med mange kunnskapsrike og entusiastiske kollegaer og et dyktig sekretariat. Sammen, og med hovedstyret og Tidende i ryggen, har vi satt etikk på dagsorden i NTF og lagt løpet for det jeg mener er et mer synlig Etisk råd.
Rådet møtes to ganger i året og behandler ellers saker på e-post eller via postgang. Saksmengden har vært stigende og sakenes karakter er ofte komplekse og krever omfattende innhenting av informasjon og grundig saksgjennomgang. Behandlingstiden kan virke unødvendig lang for de impliserte, men det er viktig at alle parter blir hørt og får komme med sine kommentarer før rådet tar sin beslutning.
Undertegnede har sammen med rådets sekretær reist rundt og holdt etikkurs i de aller fleste lokalforeningene, to til skal besøkes i løpet av høsten. Dessuten har jeg deltatt med etikkinnlegg på lokale næringspolitiske forum og på personalsamlinger for den offentlige tannhelsetjenesten. De siste årene har rådets medlemmer skrevet om etiske dilemmaer i Tidende, her, under vignetten Snakk om etikk, og her er det lagt opp til muligheter for dialog på nettet. I to år har rådets medlemmer vært å treffe på Etikkhjørnet på landsmøtet og vi vil også være tilstede ved årets landsmøte i Grieghallen, klare til å diskutere eller bli rådført i etiske problemstillinger.
Rådet har den siste tiden jobbet meget aktivt med revideringen av det etiske regelverket. Initiativet til denne prosessen kom fra rådet og rådet har også vært hovedstyrets referansegruppe. Forslaget til nytt regelverk kommer opp på årets representantskap og selv om det har vært ute til høring, kan vi nok vente oss en livlig, men forhåpentligvis konstruktiv debatt.
På grunn av at arbeidet med det nye regelverket har tatt stor del av rådets tid, har et annet arbeid som så vidt er påbegynt, måttet vente. Dette er også et viktig arbeid, nemlig at vi sammen med Norsk Dentalbransjeforening skal prøve å nedfelle noen retningslinjer for samarbeid som skal tuftes på det etiske regelverket.
Den svenske etikkdagen hvert år har gitt undertegnede mye etisk påfyll. Her møtes nordiske interesserte til foredrag med ulike innfallsvinkler til etikk og blir gitt anledning til utveksling av synspunkter og erfaringer.
De nordiske tannlegetidsskriftene har ved hvert års begynnelse et fellestema i de første numrene. I 2013 vil temaet være etikk. Undertegnede er medlem av en ad hoc redaksjonskomité for disse bladene. Det er vårt håp at vi klarer å skaffe de beste forfatterne i Norden til disse temaheftene. Det er et spennende arbeid og hittil har vi vært så heldige å få ja fra de norske ekspertene vi har spurt.
Til slutt vil jeg spesielt få takke advokat Elisabeth Scarpello for en fantastisk jobb som rådets sekretær og NTFs sekretariat for all hjelp og støtte.