Løk er sunt
Helse i hver tåre, skriver Aftenposten om løken, 24. oktober. I Norge spiser hver person fem kilo løk i året, i Middelhavslandene spiser de fem ganger så mye. Og det har de godt av. Grønnsakforsker Ingunn Vågen ved Bioforsk på Landvik har ledet prosjektet Karbohydrater og polyfenoler i løk. Når hun snakker om helseeffektene ved å spise løk blir listen lang: Løken forebygger hjerte- og karsykdommer, den reduserer kolestrolnivået i blodet, den motvirker at blodet klumper seg og reduserer blodtrykket, den beskytter mot mange former for kreft, den er bakteriedrepende - et naturlig antibiotikum som også motvirker benskjørhet, den er bra for astamikere og allergikere og den har antidiabetisk virkning.
Matløk kommer for øvrig opprinnelig fra Sentral-Asia der det fortsatt vokser vilt. Kineserne dyrket løk allerde for 3 000 år siden, og i de egyptiske pyramidene har man funnet bilder av løk. Løkfamilien er en plantefamilie som omfatter 30 planteslekter. Det finnes omtrent 600 arter.