Ny arbeidsmarkedssituasjon?
Tannhelsestudenter vinner på arbeidsmarkedet er tittelen på en notis i studentavisen Studvest, som kommer ut ved Universitetet i Bergen. Notisen står i den utgaven som var aktuell rundt NTFs landsmøte, i midten av oktober. Studvest siterer Universitas, som er tilsvarende avis ved Universitetet i Oslo. Universitas har oppsummert en undersøkelse som er gjennomført av Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) blant avgangsstudenter våren 2009. Studvest skriver at undersøkelsen viser at tannhelsestudenter har gode jobbutsikter og får mest i lønn, mens studenter i sosialantropologi både er lønnstapere og må ta jobber som ikke er studierelevante. Undersøkelsen har tatt for seg status for uteksaminerte masterstudenter et halvt år etter fullførte studier. Undersøkelsen er også gjengitt av Aftenposten 5. oktober i år.
Spørsmålet er om beskrivelsen av tannhelse-, eller tannlegestudentenes vinnerposisjon på arbeidsmarkedet fortsatt er gyldig? På NTFs lønnspolitiske forum, som er omtalt i egen reportasje i dette Tidende, ble det vist til at ingen har hatt bedre lønnsutvikling enn tannlegene de siste årene. Og det blir sagt at de gode tidene kan være over. Det ble vist til at arbeidsmarkedet kan være i endring.
Det er indikasjoner på at det er flere søkere enn før til ledige stillinger, og at årsaken kan være at det utdannes for mange tannleger. Ikke her i landet, isolert sett. Men det kommer like mange tannleger til Norge fra utdanning i utlandet som det gjør fra de norske lærestedene, sier ryktene. Vi har ikke fått dem bekreftet. NTFs president var også inne på dette da han holdt åpningstalen sin på landsmøtet i Bergen i oktober.
Kilden til tallene og ryktene om at noe er i endring er så vidt Tidende kjenner til en rapport som er utarbeidet av samfunnsodontologene ved Universitetet i Oslo. Rapporten er ikke så ny, den ble sluttført i mars i år. Samfunnsodontologene ønsker likevel ikke å stille til intervju rundt disse tallene nå, da de er i ferd med å gjøre noen flere undersøkelser som de vil ha resultatene av før de uttaler seg. Det er forståelig og prisverdig.
Samtidig er det mange som lurer nå, siden det allerede er blitt sagt en del om dette i offentlig sammenheng. Like fullt er det fornuftig å skaffe seg mest mulig kunnskap om hvordan situasjonen faktisk er, før en stadfester en situasjon, og noen eventuelt bestemmer seg for tiltak.
Det ser ikke ut til at situasjonen for tannhelsetjenesten skiller seg vesentlig fra andre deler av arbeidslivet i Norge. I begynnelsen av oktober sier regjeringen i en pressemelding fra Arbeidsdepartementet at situasjonen på arbeidsmarkedet, med lav ledighet, vil være relativt stabil framover. Situasjonen for Norge skiller seg dermed positivt ut fra majoriteten av land i Europa som fortsatt har tildels store ledighetsproblemer etter finanskrisen. Sysselsettingen i Norge har økt med 30 000 personer det siste halvannet året, og regjeringen legger til grunn at veksten vil fortsette. Tilstrømmingen til arbeidsstyrken øker også, mye på grunn av høy innvandring.
I slutten av oktober heter det i en annen pressemelding at ledigheten er lav og har vært stabil siden mai i år. Regjeringen følger utviklingen nøye og er beredt til å sette i verk nødvendige tiltak hvis behovet skulle oppstå. Det er positivt at økonomien og næringslivet går bra i Norge og at ledigheten foreløpig er lav og stabil. På grunn av forholdene i Europa og i verdensøkonomien kan imidlertid denne situasjonen snu ganske fort, heter det videre. Og det vises til at deler av norsk eksportindustri er i en vanskelig situasjon.
Ved utgangen av oktober var det registrert 63 300 helt ledige, tilsvarende 2,4 prosent av arbeidsstyrken. Dette er 6 500 færre enn på samme tid i fjor, en nedgang på 300 kvinner og 6 200 menn. Det var 28 700 langtidssøkere, det vil si ledige som har søkt arbeid i minst 26 uker. Tilgangen på ledige stillinger var tre prosent lavere i oktober i år enn i samme måned i fjor. Om det er tannleger blant de ledige vet vi ikke.
Vi kommer tilbake med mer informasjon om arbeidsmarkedssituasjonen for tannleger i Norge, så snart det foreligger.