Jüri Kurol

1942 - 2011

Med Jüri Kurols plutselige bortgang 13. oktober har svensk, norsk og internasjonal kjeveortopedi mistet en av sine mest respekterte og innflytelsesrike stemmer. Som 69-åring var han fortsatt en aktiv kapasitet innenfor vårt fag med mange prosjekter som han brant for å fullføre. Avtaleboka hans var full i lang tid framover med invitasjoner som foreleser ved universiteter og kongresser, og som veileder for doktorgradsstudenter, et arbeid han satte særlig stor pris på.

Som skåning hadde Jüri sin tannlegeutdanning fra Lund universitet i Malmö i 1966. Sin kjeveortopediske spesialistutdanning fullførte han ved Universitetet i Göteborg i 1972, der han også tok sin doktorgrad. Med noen avbrudd beholdt han kontakten med Göteborg helt fram til sin død, da han fortsatt var tilknyttet deres ortodontiavdeling som professor på deltid og var en aktiv deltaker i forskning og undervisning.

Hans karriere som forsker, underviser, administrator og organisasjonsmann var omfattende. I 1973 ble han tilknyttet den odontologiske institusjonen i Jönköping, og han ble sentral i utviklingen av deres forsknings- og spesialistprogrammer. Han ledet institusjonen i 12 år parallelt med stilling som Associate Professor i Göteborg, fram til han i 1997 tiltrådte som Professor and Chair ved ortodontiavdelingen ved Malmö Universitet, en stilling han hadde fram til han ble professor emeritus.

Jüris hovedfelt som forsker og underviser var overgangen fra temporært til permanent tannsett. Han har bidratt vesentlig til forståelsen av dynamikken i vekslingstannsettet, og ikke minst til diagnostisering, forebygging og behandling av de problemer som kan oppstå. Innenfor dette og tilgrensende områder har han produsert nær 150 vitenskapelige artikler og lærebokkapitler, og vært invitert foredragsholder i cirka 40 land. Hans mange forskningsbaserte kliniske råd har gjort ham kjent og verdsatt ikke bare blant kjeveortopeder, men blant alle som behandler barn i denne aldersgruppen. For dette har han mottatt flere hedersbevisninger og æresmedlemskap.

Jüris innsats i organisasjonslivet var ikke mindre imponerende. Han ledet svensk ortodontiforening i hele15 år fra 1988 til 2003, og var president i EFOSA (European Federation of Orthodontic Specialists Associations) fra 1998 - 2002. Noen finner tid til alt.

Jeg møtte Jüri på internasjonale møter og kurs på 1980-tallet, og oftere da jeg fra 1990 ble leder i Norsk kjeveortopedisk forening samtidig som han ledet den svenske ortodontiforeningen. Men det var i årene 1995 - 2001 da vi samarbeidet nært i EU-prosjektet Euroqual, et europeisk kvalitetsutviklingsprogram for kjeveortopedi, at vi ble venner. Da lærte jeg å sette pris på ikke bare hans faglige og intellektuelle kapasitet, men like mye hans lune skånske humor og de mange gode samtalene der han kunne øse av sine store kunnskaper om så mange felt innenfor kultur- og samfunnsliv. Han var et funn av en samtalepartner, en kunnskapssøkende intellektuell som evnet å se også vårt fag i nye og større sammenhenger.

Som mange andre startet Jüri på ny i voksen alder med ny partner. Det ga ham også et nytt hjemland, Norge, og brakte ham inn i det norske kjeveortopediske miljøet. Der bidro han aktivt som foreleser og deltaker på kurs og samlinger, og han vil bli dypt savnet av mange norske venner og kolleger.

Våre tanker går i disse dager til deg, Kari Line, som har mistet din beste venn og livsledsager. Jeg vet at dere hadde det godt sammen og åpnet nye verdener for hverandre, og at samlivet med Jüri har gjort deg enda bedre rustet til et godt liv videre.

På vegne av norske venner og kolleger,
TorTorbjørnsen