Politikk er ikke sexy……
Innlegget til Kari Odland i Tidende nr. 1, 2011 fortjener et par kommentarer fra Bergen Tannlegeforening (BTF).
Styret i BTF er p.t. sammensatt med blant annet tre representanter fra UTVene. Samarbeidet innad i styret fungerer utmerket og konfliktnivået mellom gruppene er ikke-eksisterende. UTV privat sektor samarbeider tett med styret for å vitalisere også denne delen av lokalforeningen.
De møter som har vært, og vil bli arrangert for de private medlemmene våre er ikke på noen måte i konkurranse med BTFs ordinære medlemsmøter. Møtene i privat sektor har vært todelte med opptil 100 deltagere på hverdagskvelder. Første del av møtene er klinisk rettede foredrag med gode, lokale foredragsholdere. Annen del er fagpolitisk, der de tillitsvalgte i UTVen legger frem aktuelle saker, herunder referater fra deltagelse i sentrale møter. Sentrale tillitsvalgte har holdt innlegg, for eksempel formannen i SNU samt innspill fra næringslivet, for eksempel ved Saga BHT.
Sjelden har de aktuelle standspolitiske saker med interesse for privat sektor hatt så mange, og etter sigende, svært fornøyde tilhørere.
En annen sak er at BTF har gjort den faglige delen av møtene i privat sektor åpen for offentlige kolleger, noe som har blitt møtt med tilfredshet fra offentlig sektor. I tillegg arbeides det p.t. med et kurssamarbeid mellom privat og offentlig sektor i større grad enn før.
Antall åpne møter i privat sektor i BTF er nå minst fire per år, og det samarbeides nå tett med BTFs fagkomité for å unngå kollisjoner med tanke på de temaer som tas opp.
UTV privat sektor har sammen med styret i BTF iverksatt et arbeid for å gi UTV i Bergen/Hordaland egne vedtekter, slik at privat sektor ikke «henger i løse luften», slik mange føler det ble etter at NTFs struktur ble forandret. Ved hjelp av NTFs tidligere advokat Dag Reite ble det utarbeidet et forslag til lokale vedtekter, som skal behandles på BTFs generalforsamling til høsten. BTF vil prøve å dra dette arbeidet videre til NTF sentralt. Vi er vel alle enige i at det vil tjene både privat sektor og hele organisasjonen at privat sektor oppgraderes ved egne vedtekter og således kanskje kan få økt, strukturert innflytelse sentralt i tillegg til arbeidet SNU står for.
Med tanke på fremtidig rekruttering av tillitsvalgte innen alle sektorer av vårt foreningsliv og vår medlemsmasse har BTF tatt grep og tatt konsekvensen av at det i fremtiden trengs en stadig tilvekst av unge motiverte og dyktige tillitsvalgte med interesse for både fag og politikk. Vi arrangerte tillitsmannskurs i mai 2010 med over 20 deltagere med god fordeling innen gruppene. Dette resulterte i at vår valgkomité sist høst hadde flere villige kandidater enn vi kunne bruke. Et nytt kurs vil bli arrangert i mai 2011, med blant annet representasjon fra NTFs presidentskap og sekretariat med både journalister og organisasjonspsykolog som kursgivere. Også denne gangen er emnene valgte lokalt, og ligger ikke under NTFs tillitsmannsopplæring styrt sentralt fra. Kursene er også 100 prosent finansiert av BTF.
Styret i BTF har som klar målsetning at vi i tiden fremover skal prøve å yte innflytelse overfor hovedstyret ved å ta opp saker som vi synes NTF bør arbeide med i tiden fremover, på vegne av alle medlemmene våre. Til høsten skal det på nytt avholdes et representantskap med valg av alle sentrale tillitsvalgte. BTF kommer i løpet av våren til å legge frem kandidater til valget, og ønsker også her å kunne øve en positiv påvirkning for alle grupper. Det er nå en gang slik at det er opp til representantskapet å velge, slik at det er vesentlig å se på sammensetning av delegatene innen gruppene ved høstens valgmøter i lokalforeningene. Det er i stor grad ved disse valgene lokalt at det legges grunnlag for fordelingen gruppene mellom.
Jeg kan forsikre at ingen i BTFs styrende organer er uinteresserte i hvem som representerer oss overfor myndighetene, vi synes ikke at NTFs politiske innflytelse er null, men vi må nok i fremtiden velge våre kamper. Den etter hvert meget omtalte saken om datasikkerhet og helsenett er et eksempel på at myndighetspålegg, nedfelt i lover og forskrifter, ikke kan forhandles bort, men er en del av den verden rundt oss som vi ikke kan unngå. Jeg tør å påstå at vi her for de store, cirka 30 prosent av klinikkene, som må inn i helsenett, snakker om utgifter langt i underkant av for eksempel leasingutgifter til en unit. I hvert fall viser egne tall dette etter bestilling og kontraktsinngåelser for egen klinikk. Selvsagt er det pasientene som i siste instans må bære denne kostnaden, slik alle kostnader inngår i vurdering av en praksis’ profitabilitet.
BTF har ønsket å bidra til at myndighetspålegg skal kunne håndteres enkelt, og så rimelig som mulig for våre medlemmer. Derfor har BTF inngått en avtale med en tilbyder som gir oss en enkel og rimelig inngang i bedriftshelsetjeneste og slik dekker de krav loven setter. Denne avtalen gir fra 10 til 37 prosent rabatt på tilknytningsavgift og årsavgift. Tilbud sendes i disse dager til alle BTFs medlemmer, som ikke behøver å gjøre mer enn å fylle ut et par skjemaer for å løse dette tilknytningsproblemet vi vet mange har utsatt lengst mulig.
Ovenstående er et eksempel på enkle tiltak som kan gjøre livet som privatpraktiserende tannlege litt lettere administrativt. BTF vil i tiden fremover bruke tid på slike tiltak og avtaler der dette er mulig. Styret synes det er viktig å arbeide for å kunne yte vårt for å komme medlemmene i møte der vi kan, uansett hvilken ervervsgruppe vi snakker om.
Formann BTF