Fra on time til online

FOTO: Yay Micro.

En av tre norske arbeidstakere blir kontaktet av jobben utenom arbeidstid en gang i uken eller oftere. 4,2 prosent blir kontaktet vedrørende arbeidet utenom arbeidstid hver dag. Det viser tall som Arbeidsliv i Norden kan presentere fra Statistisk Sentralbyrås levekårsundersøkelse om arbeidsmiljø som ble gjennomført i 2009, der nesten 10 000 nordmenn ble spurt. For første gang ble et spørsmål om hvor ofte de ansatte forstyrres av sin arbeidsplass på fritiden tatt med i en slik undersøkelse.

- Før handlet det om å være on time. Nå handler det om å være online, sier Asbjørn Grimsmo, forsker på Arbeidsforskningsinstituttet i Oslo i en kommentar til undersøkelsen, som for første gang peker på at med sosiale medier og smarttelefoner er de ansatte alltid tilgjengelige, og at det har oppstått en gråsone hvor det er usikkert hva som er arbeidstid og hva som er jobb. Det vises også til at det grenseløse arbeidet har en pris:

- Når jobben ringer kommer man raskt i jobbmodus, men stressnivået tar lang tid før det synker tilbake. Blir man forstyrret ofte får man ikke den sammenhengende hvile som trenges.

- Vi vet at blant dem som har en arbeidsuke på 50 timer øker risikoen for helseproblemer, sier Grimsmo.

- Det vi kan se en tendens til i arbeidsmiljøundersøkelsen er at de som kommer hjem fra jobben og er psykisk utmattede også ligger høyest på skalaen over dem som ofte blir kontaktet av arbeidsgiveren på fritiden.

Arbeidsliv i Norden har Den bærbare arbeidstiden som tema i sin seneste utgave. Du finner den på www.arbeidslivinorden.org