Ferietid
Det er ikke sikkert at tannleger gjør så mye annet enn andre i ferien, men sommerutgaven av Tidende presenterer oss for sider av noen kolleger, som vi ikke visste om. Det er en artig vri på tidsskriftet som mange vet å sette pris på. Så også undertegnede.
For egen del har jeg tenkt å bruke en del av ferien til å koble vekk foreningslivet for en kort periode. Så skal jeg bruke mye av tiden til å forberede en hektisk høst, og kanskje også reflektere litt over årets hendelser så langt.
Hvilke erfaringer har vi gjort, og hva var det egentlig som skulle vært gjort annerledes? Jeg har sett at NTF burde snakke med én stemme og ta tilbake stemmen. Den brukes, men jeg har sagt mange ganger at tannlegene kommer lengre ved å bruke stemmen mann til mann enn for eksempel gjennom mediene. Det er ikke mange som går i demonstrasjonstog for tannlegene. Det kom ingen grunngitte spørsmål fra helsepolitikerne på Stortinget etter den vel omtalte tannlegetesten, og det tror jeg ikke skyldes ren flaks. I mange år har vi bygd opp tillit til de politiske organer som direkte påvirker vår hverdag. Den er fortsatt der, men det betyr ikke at vi kan operere helt fritt. Vi, på linje med andre helseprofesjoner, er under stadig observasjon. Og vi må være forberedt på at helsemyndighetene kommer til å ta grep i tiden som kommer også.
Så er det det å si til debattinnleggene om presidentens innsats: Den skulle vært bedre og annerledes, men det er andre som setter agendaen og stiller spørsmålene. Tannlegene ble urettvist hengt ut, ja, men det er utrolig mange som har etterlyst ydmykheten også. Da tenker jeg, og det er det heldigvis mange som har sagt, men ikke skrevet på debattsidene; at NTF balanserte sine svar i en sak som ikke var lett å forsvare når saken ble fremstilt som den ble. Det kunne NTF ikke gjøre noe med.
Slike hendelser som vi hadde denne våren og også i fjor viser at det er vanskelig å holde medlemmene oppdatert og informert til enhver tid. Vi har én stor utfordring, og det er å få medlemmene inn i prosessene på et tidlig(ere) tidspunkt. Vi står foran et tidsskille hvis sosiale medier skal få større innvirkning på våre politiske prosesser. Men kanskje er vi nødt. Vi har tradisjon for å ha høringer ute i lokalforeningene i store og kompliserte saker. Og så faller de viktigste avgjørelsene på representantskapsmøtene. Det er mulig det ville være klokt å se grundig gjennom de styringssystemer vi har. Det er kanskje bare de praktiske sider og måten politikken drives på som bør endres? Det er mange medlemmer som synes avstanden mellom medlemmene og de «høye herrer», les: hovedstyret blir lang. Det skjønner jeg. Noe av ferietiden skal gå med til å reflektere, blant annet over disse forhold. Jeg håper andre også kan komme med innspill til hvordan NTF bør og kan styres i fremtiden. Og hvordan politikken skal settes ut i livet.
Vi har i alle fall to store høringer ute i lokalforeningene. De kommer tilbake i form av representantskapssaker. Jeg håper alle medlemmer deltar i prosessene frem mot høstens møte. Det er lokalforeningene som legger premissene for demokratiet i NTF.
Nå er det ferie og jeg vil gjerne benytte anledningen til å ønske alle en riktig god sommer.