Hva gjør egentlig NTF?
Noe av det jeg setter mest pris på med presidentvervet i NTF, er at jeg får reise mye rundt og snakke med mange medlemmer og kolleger. Det er alltid hyggelig å komme på kurs, møter og andre arrangementer og treffe interesserte og engasjerte tannleger!
Selv har jeg vært engasjert i lokalforeningen siden jeg ble uteksaminert i Oslo for over 10 år siden, og før dette var jeg aktiv i studentpolitikken. Dette har gitt meg verdifull innsikt i NTFs arbeid og organisering. Min første tid i hovedstyret ga meg likevel en aha-opplevelse når det gjaldt sekretariatets og de tillitsvalgtes arbeidsområder og oppgaver.
Når jeg reiser rundt opplever jeg at mange ikke vet hvordan NTF drives og hva vi holder på med sentralt. Jeg har tidligere skrevet om viktigheten av å få kommunisert bedre ut til medlemmene hva vi egentlig driver med. For tiden jobber vi aktivt med kommunikasjonsstrategien, det skal dere få høre mer om når arbeidet kommer over i neste fase.
Nå skal jeg heller si noe om hvilke oppgaver vi faktisk bruker mye av tiden vår på, og litt om hvordan arbeidet i NTF er lagt opp.
Sekretariatet gjør en utmerket jobb og holder hjulene kontinuerlig i bevegelse. Generalsekretæren leder sekretariatet, og de ulike avdelingene: medlemsrådgivning, informasjonsavdelingen, fagavdelingen og økonomiavdelingen. De arbeider hele året med oppgaver dere alle kjenner til og har nytte av i tannlegehverdagen. De administrerer kontingent og all annen økonomi, driver nettstedet, lager og holder kurs, arrangerer og deltar på møter, driver med rådgivning, legger forholdene til rette for de tillitsvalgte, ja kort sagt: De holder NTF oppe og i gang! Og Tidenderedaksjonen gir ut Tidende.
Så har vi hovedstyret og de andre valgte organene våre, altså politikerne og de tillitsvalgte. Vi har flere råd og utvalg, som rådet for tannlegeetikk som jobber med etiske problemstillinger, og fagnemden som jobber med kursene og landsmøtet. I tillegg jobber mange andre med oppgaver de har blitt pålagt av representantskapet, som hvert annet år sørger for at alle verv og posisjoner blir besatt.
Hovedstyret jobber politisk. Vi leder foreningens virksomhet i overensstemmelse med vedtekter og bestemmelser, strategiplan og arbeidsprogram, og påser at disse overholdes. På NTFs vegne tar hovedstyret standpunkt til enhver sak på det tidspunkt en avgjørelse er nødvendig. Hovedstyrets ansvar er også å koordinere virksomheten for de av NTFs organer som arbeider på begrensede områder eller ivaretar særinteresser. Vi påser at medlemmenes fellesinteresser blir ivaretatt i forhold til særinteressene.
Hva innebærer dette? Jo, hovedstyret møtes nesten hver måned utenom sommermånedene. Vi diskuterer alle politiske saker og tar beslutninger. Vi har jevnlig kontakt utenom møtene, og presidentskapet - president og visepresident - snakker sammen og møtes regelmessig utenom hovedstyremøtene. Vi møter politikere og byråkrater i storting, departement og direktorat. Vi har jevnlig kontakt med samarbeidspartnere, som spesialistforeningene, de nordiske tannlegeforeningene, Akademikerne, fylkestannlegene, tannpleierne, Norsk Tannvern osv.
Hovedstyret arrangerer også, i samarbeid med sekretariatet, Sentralt forhandlingsutvalg og Sentralt næringsutvalg (lederne av disse utvalgene sitter i hovedstyret), mange interne møter og fora. Forum for tillitsvalgte, næringspolitisk forum, lønnspolitisk forum, tariffkonferanse og selvfølgelig representantskap og ledermøter. Dette er meget viktige arenaer for oss! Det er der vi treffer medlemmer, der vi diskuterer politikk og tar pulsen på medlemsmassen.
Denne våren har hovedstyret jobbet spesielt med kommunikasjon. I tillegg har vi store saker som markedsportal og samhandling i helsesektoren på dagsordenen. Vi har svart på flere høringer, blant annet om samhandling og om velferdsutdanningene, og vi har deltatt på høring i Stortinget.
Blant mange andre møter har vi også denne våren hatt vårt faste møte med Stortingets helse- og omsorgskomité. I år hadde vi med oss to pasientkasus til komiteen, med røntgenbilder, kliniske bilder og det hele. Jeg tillater meg å påstå at dette møtet ble meget vellykket. Politikerne fikk virkelige mennesker å «henge politikken på», og jeg tror de fikk en ny type innsikt i det vi noen ganger sliter med i vår kliniske hverdag.
Vi valgte å fokusere på to områder: «Mer til dem som trenger det mest» og samhandling. Vi konsentrerte oss om gruppene «hyoposalivasjon» og «manglende evne til egenomsorg» - innslagspunktene 10 og 14 i trygdereglene. Vi viste politikerne hvilke store utslag det kan gi for pasientene om disse gruppene blir løftet fra refusjonstakst til honorartakst. Dessuten viste vi hvilke pasienter vi virkelig kunne hjulpet under «manglende evne til omsorg» hvis samhandlingen mellom helseprofesjonene fungerte bedre og man hadde myket opp kriteriene for å havne i denne gruppen. Er ikke tannlegene spesialistene på munnhulen? Hvorfor skal vi måtte ha erklæring fra annen spesialist for å kunne inkludere pasienter i gruppen med manglende evne til egenomsorg?
Vi håper og tror at politikerne forsto det bildet vi forsøkte å tegne. Nå gjenstår det å se hva de eventuelt kan gjøre. Politiske prosesser er tidkrevende, men vi jobber kontinuerlig på mange fronter.
Jeg håper at dere sitter igjen med et litt klarere bilde av hva NTF jobber med og hvor store og kompliserte arbeidsoppgaver sekretariatet og de tillitsvalgte faktisk utfører.
Men vi kan alltid bli bedre. Vi er avhengige av konstruktive innspill fra medlemmene våre. Så engasjer dere i lokalforeningene! Gå på møter og kurs, skriv mail, innlegg i Tidende eller på bloggen vår! Bare slik kan foreningsdemokratiet fungere og NTF bli en enda bedre forening som jobber for dere.