Er rødt kjøtt farlig?
Feil og utilstrekkelig kosthold kan være minst like kreftfremkallende som røyking, skriver forskning.no.
Rødt kjøtt som er en vesentlig bestanddel i mange såkalte lavkarbodietter kan gi en betydelig økt risiko for tykktarmskreft, heter det videre. Hvorfor det er slik skal professor Jan Erik Paulsen ved Norges verinærhøgskole undersøke.
Kosthold har stor betydning i kreftsammenheng. Omkring 40 prosent av alle krefttilfeller kan forebygges ved et riktig sammensatt kosthold, normal kroppsvekt og moderat fysisk aktivitet.
- Feil kosthold er en viktigere medvirkende årsak til kreft enn tobakk, men vi vet ikke nok om hvilke faktorer som er mest avgjørende og hvilke krefttyper som er mest påvirket av kostholdet. Vår forskning er en del av mange forsøk som er på gang i mange land for å finne ut hvilke matvarer som er mest kreftfremkallende, sier Paulsen.
Han mener lavkarbotrenden med mye rødt kjøtt er uheldig.
- Et ensidig kosthold med mye mettet animalsk fett, rødt kjøtt og andre proteinkilder er i konflikt med offisielle kostråd, sier Paulsen.