Æresdoktor i Sudan
Professor Rune Nilsen, instituttleder ved Senter for internasjonal helse ved Det medisinsk-odontologiske fakultet, Universitetet i Bergen (UiB), ble i januar i år utnevnt til æresdoktor ved University of Science and Technology (UST) i Omdurman, som er naboby til hovedstaden Khartoum i Sudan. Tildelingen er en anerkjennelse for den innsats professor Nilsen har gjort for å styrke tannlegeutdanningen i Sudan og for å utvikle samarbeidet mellom UST og UiB.
Helt siden tidlig på 1980-tallet har UiB samarbeidet med Universitetet i Khartoum, men røttene for samarbeidet går tilbake helt til 1963. Etter at UST ble etablert (se faktaboks) og fikk eget tannlegestudium på midten av 2000-tallet, har tolv studenter fra Sudan tatt spesialistutdanning, master- eller doktorgrad ved UiB, mens fire tannlegestudenter fra UiB har vært på utvekslingsopphold ved UST i Sudan. Ikke noe av dette hadde vært mulig uten det grunnlag og den samarbeidsentusiasme som Rune Nilsen ved Senter for internasjonal helse (SIH) ved UiB har lagt for dagen, sier professor og dekan for odontologistudiene ved UST, Raouf W. Ali.
- Gjennom samarbeidet har mer enn 100 studenter fra Sudan tatt mastergrader, doktorgrader, gjennomført postdoktorprogram eller fått spesialistutdannelse ved UiB. Dette har betydd mye for å øke kapasiteten vi har bygget opp her i Sudan, sa dekanen under hilsningstalen til Rune Nilsen. Til stede var flere prominente akademikere fra Sudan og Sudans helseminister. Den norske ambassaden i Khartoum var også til stede sammen med en delegasjon fra UiB bestående av instituttleder, professor Anne Nordrehaug Aastrøm fra Institutt for klinisk odontologi; instituttleder, professor Anne Christine Johannessen fra Gades Institutt og leder av seksjon for gerodontologi, Institutt for klinisk odontologi, professor Gunhild V. Strand. Delegasjonen fra UiB var i Sudan for å bidra faglig på en konferanse ved UST.
Helsefag er samarbeidsarena
Samarbeidet mellom UiB og akademia i Khartoum har omfattet mange ulike fagområder, så som sosialantropologi, sammenlignende politikk, fiskeri og havforskning, samt helsefag som medisin, odontologi og fysioterapi.
- Helsefagene ble en del av samarbeidet fra midten av 1980-tallet. Da Senter for internasjonal helse ble etablert i 1988, ble en vesentlig del av den utviklingsrelaterte virksomheten innen medisin og odontologi med både mastergrader, doktorgrader seinere spesialistutdanningen innen medisin og tannhelse, lagt hit, utdyper Rune Nilsen. Han ledet SIH på begynnelsen av 90-tallet. Etter en periode som prorektor ved UiB gikk han tilbake til SIH i 2008, men han har nå overlatt roret til nye krefter. Fra sommeren i år er Rune og kona Anne å finne i Gvarv i Telemark.
Vitenskapelig samarbeid
Delegasjonen fra UiB var i Sudan for å bidra ved en vitenskapelig konferanse ved UST med ulike tema innen odontologi.
- Etter at UST ble etablert med eget studietilbud i odontologi, har vi avholdt fem vitenskapelige konferanser her i Khartoum og Omdurman. I tillegg har forskere ved de to universitetene forberedt, presentert og publisert rundt 30 vitenskapelige arbeider og artikler. Vi diskuterer fortsatt samarbeid med tanke på å øke kapasiteten ved UST og med tanke på nye felles forskningsprosjekter, fremholdt dekan Raouf W. Ali som selv tok sin doktorgrad ved UiB.
Senter for internasjonal helse
Samarbeidet mellom UST og UiB har i særlig grad vært innen medisin og odontologi, og Senter for internasjonal helse ved UIB har spilt en sentral rolle i utvikling og vedlikehold av samarbeidet. Her har professor Rune Nilsen vært en pådriver, mener Raouf W. Ali.
- Rune Nilsen var den første lederen av senteret og la til rette for et kvoteprogram for studenter fra Sudan hvor de fikk tilgang til fasiliteter til både master- og doktorgrad innen munnhelse og medisin. Dette ble mulig også fordi Rune Nilsen evnet å få gjennomslag hos NORAD i Norge for både policy og implementering av programmer for partnerskap for forskning og forskerutdanning. Et annet viktig område hvor Rune Nilsen har vært aktiv til fordel for forskere og akademiske miljø i den tredje verden, er arbeidet for «Open Access» i Europa. Initiativet gjør at publiserte vitenskapelige artikler blir tilgjengelige for alle utenom de kostbare tidsskriftene. Innenfor odontologi har Rune Nilsen forsket og ledet forskningsprogrammer innen immunpatologi, røyking og cancer, HIV og ernæring og cancer, og han var den første lederen av et omfattende forskningsprogram for ti land rundt Nilen-bassenget (2005 - 2008). Det er således en stor ære for oss å utnevne Rune Nilsen til æresdoktor ved vårt universitet, sa Raouf W. Ali blant annet i sin hilsen til Rune Nilsen.
Mulig å øke kapasiteten
- Det er selvsagt en ære å bli utnevnt til æresdoktor. Først så tenkte jeg at dette er en del av et politisk spill jeg ikke ønsker å være med på. Men det viser seg at det er det ikke. Tvert imot: Dersom dette kan være med på å styrke samarbeidsrelasjonen mellom de to universitetene, så er det helt i tråd med mine intensjoner. UiB har alle muligheter for å øke kapasiteten i Sudan ved å tilby topputdannelse for mennesker som vil utvikle Sudan og stå i en krevende tjeneste for folket her. Den beste hjelpen UiB kan gi Sudan er å øke kapasiteten for spesialiteter på de ulike fagområdene, og å gjøre dette på en måte som er etterprøvbar og transparent. Det er mye korrupsjon i Sudan, og derfor er det også et poeng å støtte folk ved UST som står utenfor statssystemet og som jobber i tråd med de beste normer for økonomiforvaltning og forskningsetikk. I tillegg er det også flott om vi kan øke antall studenter fra UiB som kan ta deler av utdannelsen i Sudan. Det siste har vi så vidt startet med, og så langt er tilbakemeldingene utelukkende positive. Sudanesere holder en gjestfrihet som får oss nordmenn til å skjemmes; da en delegasjon var på besøk her var det så mange som ville invitere dem hjem at det simpelthen ble umulig å ordne køen. For at ingen skulle bli skuffet ble alle middagene inntatt på forskjellige spisesteder, som også disker opp med utmerket mat av beste sort, forteller Rune Nilsen.
University of Science and Technology i Omdurman
tilbyr studier innen hhv. medisin, odontologi, farmasi, bioingeniør, ingeniørfag og arkitektur, IT og økonomi/administrasjon.
Tannlegestudiet følger internasjonale standarder for et profesjonsstudium over fem år.
Kilde: Wikipedia og www.ust.edu.su
Senter for Internasjonal Helse
er en del av Det medisinsk-odontologiske fakultet ved Universitetet i Bergen
tilbyr en rekke kurs innen internasjonal helse, legger til rette for utdanningsløp på både master- og doktorgradsnivå, samt spesialisering i partnerskap med deres hjemmeuniversitet.
Kilde: www.uib.no/cih