Hva skal du lese?

Og hva kan du tilby en turist?

For to år siden begynte vi med de fem nordligste, i fjor fortsatte vi sørover og i år går vi videre langs kysten av Norge. Vi har spurt fem av NTFs lokalforeningsledere om hva de skal lese i sommer, og om de har noe de vil anbefale av ferielektyre. Samtidig har vi spurt dem om hva de kan tilby en som velger å feriere på deres trakter.

Kristina Heskje

Leder i Rogaland Tannlegeforening

Lesetips

Jeg er veldig glad i å lese bøker, og har alltid en stor bunke liggende klar. Jeg har nettopp lest «Blomstenes hemmelige språk» av Vanessa Diffenbaugh, og kan trygt anbefale den. Romanen er en rørende og medrivende historie om håp, frykt og ufravikelig vilje - og den gir et fascinerende innblikk i det viktorianske blomsterspråket. Dersom man ikke har lest «Miraklene i Santo Fico» av D. L. Smith er den også god sommerlektyre. «Når motorveien blir lagt utenom landsbyen og turisttrafikken stopper helt opp, er det bare én ting å gjøre: Iscenesette et hellig mirakel.» Stemningen i boken minner om den man finner i filmer som Cinema Paradiso og Postmannen.

Krim fenger også, og Jo Nesbø er selvskreven her. Den nyeste boken til Robert Wilson blir også med i kofferten når sommerferien står for tur. Og for de som ikke har lest Lars Keplers «Hypnotisøren» anbefales herved den.

Ferietips

Skal man til Rogaland i sommer, eller bor i Rogaland, er det nok av steder å besøke. Jeg er veldig glad i Jærstrendene, i all slags vær! Og har lenge tenkt at det kunne være fint å leie et av de mange fyrene for en helg.

Og Preikestolen samt Kjerag, begge i Lysefjorden, er fine turmål. Turen til Preikestolen er kanskje den mest familievennlige av dem, og man kan også bo på den nye, fine Preikestolhytta i den anledning.

Jeg vil også anbefale en tur (eller flere) til den fantastiske hagen «Flor&Fjære», som ligger på øya Sør-Hidle 20 minutter utenfor Stavanger. Her vokser eksotiske planter, og man kan lære å lage epletrehekk. Restauranten serverer veldig god fiskesuppe krydret av en humoristisk kokk.

Festivaler kan man også besøke, og «Gladmaten» i slutten av juli er et oppkomme for smaksløkene. Årets «Rått & Råde»-festival byr på Jarle Bernhoft, Kent, Turboneger og mange andre artister for den musikkglade.

Mariann Hauge

Leder i Vest-AgderTannlegeforening

Lesetips

Når det gjelder lektyre (og det meste annet) så blir sommeren i år litt annerledes enn tidligere år; jeg har termin på førstefødte 12. juni (seks uker igjen i skrivende stund). Jeg skal jobbe mindre enn noen sommer jeg kan huske, men det betyr kanskje ikke at det blir mer boktid : -D..?

Dersom det blir tid mellom slagene så er målet på bokfronten i første omgang å bli ferdig med bunken av bøker som er påbegynt, men stadig blir liggende i en travel hverdag. Barack Obama «Dreams from my father» er representert; i starten av boka ble jeg fascinert over at en amerikansk president kan tillate seg en selvbiografi så - i alle fall tilsynelatende - ærlig.. Andre halvspiste bøker er Stephen Hawkings «The Blind Watchmaker» og V.S: Ramachandran «The Telltale Brain». En del hagedam - og fotobøker hører også med. Hagedam er nemlig et av sommerens prosjekter. En kollega har anbefalt meg Terry Pratchetts bøker om Discworld; det høres ut som perfekt lesestoff en varm sommerdag og er også noe jeg håper jeg kan få sett nærmere på i sommer.

Jeg regner med at alle som er det aller minste interessert i bøker har vært igjennom «The Hitchhikers Guide to the Galaxy»; noe av det mest fantastisk morsomme som noen gang er skrevet, og selv om jeg aldri bli lei av den, er det en annen bok av Douglas Adams jeg tenkte jeg skulle lese om igjen i sommer. «Last chance to see» er en hjerteskjærende skildring av dyrearter på (og over) grensen til utryddelse blant annet på Madagascar (en av grunnene til at jeg en gang la en feriereise dit) skrevet med samme vanvittige humor som hitchikers. En unik, liten bok og jeg kan ikke med min beste vilje begripe hvorfor den ikke foreligger på norsk enda. Anbefales på det aller varmeste!

Ferietips

Jeg holder til så langt sør man kommer blant Sørlandsbyene; i sommerbyen Mandal. Stikkord her er naturligvis sjø og skjærgård.

Er man glad i strandliv - og heldig med været- så kan man søke seg til Sjøsanden. Eller hvis man vil gjemme seg litt mer bort så kan man ta en liten spasertur gjennom Furulunden til en av «stumpestrendene».

En stormfull dag ville jeg ha valgt en svipptur til Lindesnes fyr for å virkelig få nærkontakt med naturkreftene.

Mandal har en trivelig brygge langs byelva som byr på restauranter og mye liv sommerstid. Er du heldig og er i byen en onsdag må du ikke gå glipp av «onsdagskonserten»; et arrangement som trekker turister og lokale i alle aldre og bare må oppleves!

Andre helga i august hvert år avholdes Skalldyrfestivalen. Dette pleier å være en populær begivenhet og i år bør det være ekstra interessant for tannleger å ta turen akkurat denne helga ettersom Dental Sør (hovedkontor Mandal) arrangerer kurs med et par av våre beste forelesere (Endal og Gjengedal) i tilknytning til festivalen.

Hadde jeg hatt gjester en finværsdag ville jeg tatt båten ut til ei lun vik på en nærliggende holme; eller hvis været var virkelig fint til en av de ytterste nøgne øer. En god bok, badeliv, kanskje til og med et fantastisk dykk til et av de mange vrakene vi har liggende her, fiske for de som liker det, bål og grilling (kanskje av noe egenfisket) til en fantastisk solnedgang i havet. En perfekt avslutning på kvelden ville være å håndplukke krabber fra en liten robåt langs skjærene i nærheten. De samme krabbene ville være en gourmetlunsj som skapt til å nytes på svaberget dagen derpå.. Hmm.. Kjenner sommeren roper på meg her jeg sitter på terrassen på en nydelig, litt skarp vårdag som likevel gir løfte om det som skal komme..: -)

Og forresten; nå har jeg skrevet mye om lille Mandal, men er du på Sørlandet så kan du jo ikke gå glipp av Dyreparken i Kristiansand! Virkelig verdt en dag eller to!!

Ønsker alle en strålende sommer!!

Jon Egil Tønnevold Fiane

Leder i Aust-Agder Tannlegeforening

Lesetips

Jeg er veldig glad i å lese, og det er vel ikke en eneste kveld det ikke blir noen sider i en eller annen bok. Jeg er i skrivende stund i gang med innspurten av spesialistutdanningen i kjeveortopedi slik at mye naturlig nok har dreid seg om faglitteratur de siste tre åra. Men, pendlerturer i buss mellom Sørlandet og Oslo har gitt tid til å lese andre ting også, da spesielt i form av lydbøker. Skandinavisk og britisk krim er nok yndlingssjangrene mine, med Mankell, Sjöwall & Wahlöö, Alistair MacLean og PD James som favoritter. Av sistnevnte forfatter har jeg lyst til å trekke fram The Lighthouse, med Adam Dalgliesh i hovedrollen og handling fra en isolert øy utenfor Cornwall-kysten. Kjempespennende lesning. For meg som er glad i krim kommer en jo heller ikke utenom Jo Nesbø. Her er nok Snømannen min favoritt, selv om den ut fra tittelen kanskje ikke kan sies å være sommerlektyre. Bra er den uansett, og nesten umulig å legge fra seg før det har gått minst en time over fornuftig leggetid. Jeg har ikke lagt så store planer for hva jeg skal lese i sommer, men Milleniumstriologien av Stieg Larsson står i alle fall klar i bokhylla.

Som sagt går det nok mest i kriminallitteratur for meg og det er nok også den sjangeren jeg synes passer best når jeg er i sommerferiemodus. Men, jeg er også interessert i historie. For de med interesse for slikt er Antony Beevors detaljrike storverk om Den andre verdenskrig absolutt å anbefale. I serien finnes bøker om Stalingrad, kampen om Berlin i krigens siste dager og den forvirrende tiden i Paris like etter frigjøringen. Spillet mellom stormaktene i denne perioden og dettes betydning for utviklingen av Europa etter krigen og helt frem til vår tid er absolutt verdt å få med seg.

Og hva leser jeg så for tiden? En kollega gav meg for flere år siden The Sun Also Rises av Hemingway. Den har dessverre til nå bare blitt stående i bokhylla, men ble funnet frem for noen dager siden. Absolutt en del av verdenslitteraturen som man bare må få med seg. Stemningsskildringene fra 1920-tallets Spania og Frankrike er så bra at en føler seg hensatt til en annen tid.

Ferietips

Som sørlandspatriot er det ikke vanskelig å trekke frem mye flott min landsdel har å by på i sommermånedene. Først og fremst er det vel den lune skjærgården og de gode mulighetene for fine, varme dager på sjøen som forbindes mest med sommer på Sørlandet. Utenfor min hjemby Arendal er det verdt å besøke den gamle uthavnen Merdø. På øya er det fine turmuligheter, sandstrender og museum. Her kan en enten komme med egen båt eller ta ferge fra byen. Beveger man seg vestover i båt seiler man forbi Lille og Store Torungen fyr, gjennom det idyllidke Havsøysund, forbi utløpet av Nidelva og endelig inn i Grimstad-skjærgården. Lenger østover er selvfølgelig Lyngør et fint sommerreisemål.

Er det turer i fjellet som lokker, kan mitt hjemfylke også by på muligheter for dette. Aust-Agder strekker seg langt inn i landet og grenser til de sørlige delene av Hardangervidda. Setesdalsheiene er nok mitt yndlingsområde når det kommer til fjellturer. Landskapet her synes jeg byr på en perfekt balanse mellom å gå i skogsterreng og på snaufjell.

Flere festivaler og andre kulturarrangementer finner sted gjennom sommeren. Canal Street er en jazz- og bluesfestival som arrangeres i Arendal siste uka i juli. I tillegg til konserter på tradisjonelle scener kan en komme på konsert på Lille Torungen fyr eller på den lille badeholmen Knubben i innseilingen til byen. Fint vær og utekonsert på et fyr - kan det bedre bli? Helt i starten av august er det trebåtfestival i Risør. Er man glad i gammel håndverkstradisjon og blankpusset treverk som speiler seg i sjøen er dette stedet å være. Bokbyen Tvedestrand med antikvariater på hvert gatehjørne og Dikternes by Grimstad med blant annet Ibsenmuseum kan være fine stopp for de litteraturinteresserte.

Sommer på Sørlandet kan altså varmt anbefales - God sommer!

Cesilie Skollerud Hegna

Leder i Vestfold Tannlegeforening

Lesetips

Etter jeg leste Señor Peregrino sist ferie, har jeg hatt lyst til å lese mer av Cecilia Samartin. "Señor Peregrino» er en poetisk og overraskende roman om aldri å miste troen på kjærligheten. Den handler om å våge å leve på den skjøre linjen mellom fantasi og virkelighet.

«Drømmehjerte» er debutromanen hennes, og skal være en vidunderlig bok som handler om to kusiner fra Cuba.

Jeg leser ikke mye skjønnlitteratur. Når jeg først setter meg ned med en god bok, klarer jeg nesten ikke å legge den fra meg, og må ta den fram ved enhver anledning. Det går rett og slett utover alt annet jeg skulle ha gjort, så jeg må holde lesingen til ferier. Ellers i året leser jeg en del bøker om trening. Joe Friel er triatlonhelten, og har lært meg mye det siste året. Favorittene er «The triathlete´s training bible» og «Your best triathlon» For de som er litt mer i startgropen når det gjelder trening, kan jeg anbefale «Hardt og langt» av Fred Arthur Asdal. Selv om boken fokuserer på triatlon er det mange gode tips for de som har lyst til å komme i gang med trening generelt.

Ferietips

Det flotteste med Vestfold er skjærgården. Jeg pleier å jobbe hele sommeren, noe jeg også skal i år, men jeg får likevel kjent på sommerferiefølelsen når jeg tar meg en tur ned på brygga i Tønsberg etter jobb. På finværsdager kan jeg bli hentet i båt og tøffe utover fjorden med reker på bordet, og et deilig bad til dessert.

Til besøkende vil jeg, i tillegg til Hvasser og Verdens ende, også anbefale en tur til Stavern. En sjarmerende liten by med yrende liv om sommeren.

Er man glad i å sykle landevei anbefaler jeg å bli med på Vestfold rundt. En flott tur gjennom hele fylket. Ringshaugdysten er et koselig triatlon for hele familien, i nydelige omgivelser. Svømmingen, 750 m, foregår på den flotte Ringshaugstranda, påfølgende sykling, 20 km, til Åsgårdstrand og tilbake, og avsluttes med løp, fem km, langs stranda.

Ellers anbefaler jeg Slottsfjellfestivalen i Tønsberg. Festivalen vokser seg større og bedre for hvert år, og er absolutt verdt et besøk. Her har jeg noen av mine beste festivalminner fra.

God Sommer!

Hilde Aas

Leder i Østfold Tannlegeforening

Lesetips

Sommeren er normalt ingen boktid for meg. Jeg er nok litt for rastløs til det. Når kveldene blir lange og lyse, frister det mer med fysisk utfoldelse i form av oppussingsprosjekter, små og store. Malepensler og annet håndverktøy er flittig i bruk.

Hvis jeg skulle ønske meg en sommerdag med lesing, måtte det få være å lese Aftenposten fra første til siste side. Det er lenge mellom hver gang.

Ferietips

Østfold har mye å by på. Spredt i fylket er det mer enn ti golfbaner. Grønne plener og vakre omgivelser gir ro i sjelen, fysisk aktivitet og vekker konkurranseinstinktet.

Skjærgården frister med holmer og skjær. Jeg anbefaler en båttur innover Ringdalsfjorden. Å passere under begge Svinesundsbroene er en flott opplevelse. Vakre Iddefjorden ligger videre innover, men jeg velger å gå inn i Halden gjestehavn. Derfra går turen til fots i bratte, trange smågater opp til Fredriksten festning. Historiske begivenheter blir levende, og utsikten ut over byen og fjorden er fantastisk. Er man opptatt av kulinariske nytelser, er Curtisen absolutt stedet. Matrettene er basert på råvarer fra Østfold og er i særklasse.

Festningen er også arena for «Allsang på grensen». Det er en artig opplevelse og vel verdt et besøk.

Historisk sus er det også i gamlebyen i Fredrikstad. En rusletur her gir gode muligheter for mat og drikke på koselige spisesteder.

Rett utenfor Sarpsborg by ligger en liten innsjø, Tunevannet. Sommerstid er det et populært badested. Helt perfekt for et kveldsbad etter en varm og slitsom arbeidsdag. Vinterstid går man på skøyter.

Om det skulle komme en regnværsdag kan den med fordel benyttes til et besøk på Inspiria science center. Her kan små og store barn leke seg med eksperimenter basert på realfag. Planetariet er også verdt et besøk.

Østfold er preget av mangfold. Noe for enhver smak.

Ta en tur da vel