Kunnskapssenteret og TKØ samarbeider for mer klinisk forskning
Mens klinisk forskning har lang tradisjon innen medisin, har ikke tannhelsetjenesten prioritert dette i samme grad. Det vil Tannhelsetjenestens Kompetansesenter Øst (TKØ) gjøre noe med.
Formålet med Tannhelsetjenestens Kompetansesenter Øst (TKØ) er blant annet å bidra til mer forskning og utvikling i tannhelsetjenesten. Ett av tiltakene som er satt i verk, er et introduksjonskurs i kliniske forsknings- og utviklingsprosjekter for tannleger og tannpleiere i TKØs region, i samarbeid med Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.
Økende interesse?
Hittil har det vært holdt tre kurs.
- De to første kursene hadde ca. 15 deltagere og det siste hadde 25. Vi håper det viser at interessen er økende, sier Kjetil Gundro Brurberg, forsker ved Kunnskapssenteret.
Brurberg og Sissel Bjørntvedt i TKØ håper kursene vil stimulere til en større interesse for klinisk forskning i tannhelsetjenesten.
Holdninger til forskning
En av kursdeltagerne er tannlege Siv Lilleholt ved Tynset tannklinikk. Hun sier:
- Jeg så at det var flere problemstillinger i min kliniske hverdag som kunne være interessant å gå nærmere inn i.
Lilleholt tror den begrensede forskningsaktiviteten kan ha sammenheng med krav til inntjening og stort tidspress i hverdagen. Hun peker også på at holdninger i stor grad dannes under utdanningen, og at det tidligere har vært lite fokus på klinisk forskning innenfor odontologi.
- Vi har hatt mye fokus på forebygging og behandling i klinisk hverdag. Manglende fokus på hvor viktig det er med klinisk forskning etter endt utdanning vil gjøre at man glemmer hvor viktig dette faktisk er, og heller konsentrerer seg om hverdagens små og store problemer, fortsetter Lilleholt.
Forventer kunnskapsbasert praksis
Norske helsemyndigheter er også opptatt av at tannhelsetjenesten er kunnskapsbasert. På en konferanse i regi av Forskningsrådet i 2008 pekte tidligere statssekretær Arvid Libak i Helse- og omsorgsdepartementet på tre områder som er sentrale for å styrke forskningen på tannhelsefeltet:
1. Oppbygging av nødvendig forskningskompetanse
2. Etablere nødvendig organisatorisk infrastruktur
3. Prioritering og finansiering av kunnskapsutvikling og forskning
Internasjonalt dilemma
Problemet med manglende klinisk forskning i tannhelsetjenesten er ikke unikt for Norge, mener Sissel Bjørntvedt.
- Det er også mangel på klinisk forskning internasjonalt. I Sverige har man gjort en gjennomgang av evidensnivået for mange fagområdet, og funnene bekrefter denne mangelen, sier Bjørntvedt.
Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten
Kunnskapssenteret har som hovedoppgave å styrke kunnskapsgrunnlaget for faglige beslutninger i helsetjenesten og forvaltningen. Arbeidet består i å:
Oppsummere forskning om effekt av tiltak
Måle kvalitet på utvalgte helsetjenester
Forvalte kunnskap om hvordan ting kan bli bedre
Utvikle helseøkonomiske modeller
Forbedre pasientsikkerheten
Fremme bruk av forskning
Undervise i kunnskapsbasert praksis, kvalitet og pasientsikkerhet
Kunnskapssenteret er formelt et forvaltningsorgan under Helsedirektoratet, uten myndighetsfunksjoner. Kunnskapssenteret kan ikke instrueres i faglige spørsmål.
Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten