Stor dag i Bergen:

Nytt odontologibygg offisielt åpnet

15. august ble det nye odontologibygget i Årstadveien åpnet. Alle var der, som det heter. Inkludert ikke mindre enn to statsråder.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen ga nøkkelen til det nye bygget videre til rektor ved Universitetet i Bergen, Sigmund Grønmo, rett etter at hun selv hadde fått den av Statsbygg. Foto: Dorith Aase Eriksen.

Dekana ved det medisinsk-odontologiske fakultet Nina Langeland ønsket velkommen og ga ordet til Statsbyggs direktør Øyvind Kristoffersen, som gratulerte Bergen med nok et landemerke før han ga nøkkelen til Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV), som så åpnet sitt aller første bygg i denne statsrådjobben. Det var hennes forgjenger, Tora Aasland (SV), som la ned grunnstenen for to år siden. Det skjedde etter 20 års venting og lengting etter nytt hus. Prosessen og arbeidet med å få et nytt odontologibygg i Bergen startet nemlig allerede i 1991. Da bevilgningen kom, over statsbudsjettet i 2008, var gleden stor, og siden har alt gått etter planen.

Kunnskapsministeren ga nøkkelen videre til rektor ved Universitetet i Bergen, Sigmund Grønmo, som understreket at dette var en stor dag. Han takket både Tora Aasland som bevilget pengene i 2008 og Kristin Halvorsen som var finansminister på det tidspunktet. Takken gikk også til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) som viktig pådriver, sammen med landets fylkestannleger og lokalpolitikere i Bergen og på vestlandet for øvrig. Hordaland fylkeskommune fikk også en takk, for godt samarbeid så langt, og Statsbygg fikk takk for godt samarbeid i byggeprosessen.

Helseministeren fikk ordet etter rektor, og understreket det nye byggets betydning for satsingen på både grunnutdanning og forskning.

Vandrehallen i det nye odontologibygget i Bergen er munnhulerød. Foto: Dorith Aase Eriksen.

Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H) snakket en del om byggets utsmykking, og la merke til at barn allerede har tatt kunsten utenfor bygget i bruk. Han gikk kanskje litt langt da han sa at tannlegeboret på toppen av Ulriken var en del av utsmykkingen til det nye odontologibygget.

Etter en omvisning i det flotte nye bygget, som dessverre var så å si folketomt denne dagen, vanket det servering og mange hilsingstaler fra blant andre byrådsleder i Bergen, Monica Mæland (H), stortingspolitiker fra Hordaland Audun Lysbakken (SV), dekan Pål Brodin fra Oslofakultetet, Asbjørn Jukstad fra Universitetet i Tromsø, Studentparlamentet i Hordaland, Haukeland universitetssykehus og fylkestannlegen i Hordaland. Det ble også delt ut blomster til arkitekt Kristin Jarmund og hennes medarbeidere og til tidligere dekan Magne Raadal, med flere, som har bidratt til å få prosjektet vel i havn.

Fasaden til Europas mest moderne odontologibygg er dekket med blå, grå og turkise plater. Foto: Dorith Aase Eriksen.

NTFs president Camilla Hansen Steinum og Bergen tannlegeforenings leder Truls Breyholtz var blant de siste som fikk overbringe en hilsen. De hadde til gjengjeld med seg den kanskje fineste gaven: Bud om at det skal komme to benker i granitt, som skal plasseres på utsiden av bygget - til glede for alle brukere av det nye huset.

Ellen Beate Dyvi