§§§Spør advokaten
NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som kan sendes til redaksjonen.
Tannlegeutdannet i Polen
Jeg er en nyutdannet tannlege som har studert i Polen. Jeg har mottatt lisens fra Statens autorisasjonskontor (SAK), men jeg har ikke fått så mye informasjon om vilkår, innhold og organisering i lisensperioden. Hvordan finner jeg ut mer om dette?
Svar: Helsepersonelloven § 49 fastslår at helsepersonell som ikke har rett til autorisasjon etter § 48, kan gis lisens etter søknad. Lisens kan bare gis til helsepersonell som er skikket ut fra lisensens art og omfang. Lisens kan også gis til helsepersonell med utenlandsk eksamen som er anerkjent etter avtale om gjensidig godkjenning etter § 52. Lisensen kan begrenses i tid, til en bestemt stilling, til visse typer helsehjelp eller på annen måte.
Tannlegestudiet i Polen er regulert av EUs Yrkeskvalifikasjonsdirektiv, og anses derved jevngod med den norske utdanningen. For å oppfylle kravene i direktivet må man imidlertid etter fem års studier gjennomføre ett år klinisk veiledet praksis og deretter avlegge statseksamen, for å ha rett til autorisasjon som tannlege i Polen.
Siden norske studenter oftest flytter tilbake til Norge uten at den foreskrevne «turnustjeneste» er gjennomført i Polen, så er ikke vilkårene for norsk autorisasjon uten videre oppfylt.
I en slik situasjon gis det en tidsbegrenset norsk lisens i inntil to år, som gjøres gjeldende «for arbeid som tannlege under veiledning av tannlege med autorisasjon». Dette fremgår av din lisens. Lisens er en begrenset autorisasjon. I praksis aksepteres det at veiledningen gjennomføres av flere veiledere.
Det fremgår av oversendelsesbrevet fra SAK at du i lisensperioden må gjennomføre ett år klinisk veiledet praksis som tannlege, før du kan søke om norsk autorisasjon som tannlege. SAK legger til grunn at praksisperioden vil bli forlenget dersom du arbeider i mindre enn 100 prosent stilling, og at praksis i mindre enn 50 prosent stilling ikke vil bli godtatt. SAK legger videre til grunn at veileder ikke må være inhabil, f eks nær slekt, og at vurderingen av habilitet skjer i henhold til forvaltningsloven § 6.
Departementet har hjemmel for å gi nærmere forskrifter om betingelsene for å få lisens og de vilkår som kan knyttes til den. Slik forskrift foreligger ikke for tannleger utdannet i Polen.
Det foreligger for øvrig ingen lov- eller forskriftsbestemte krav til innhold og organisering av veiledet praksis.
SAK utarbeidet våren 2013 «Generelle retningslinjer for veiledet praksis» for tannleger med lisens. Disse er imidlertid foreløpig ikke publisert eller offentliggjort. Det anbefales derfor at du tar kontakt med SAK og ber om å få avklart forhold knyttet til din veiledede praksis dersom du er i tvil.
Formålet er at tannlegen i løpet av 1ett år med relevant praksis skal oppnå tilsvarende kunnskaper og ferdigheter som en nyutdannet tannlege i Norge. Det må i søknad om autorisasjon dokumenteres tilstrekkelig yrkeserfaring, og den eller de som har vært veileder må bekrefte at tannlegen er kvalifisert til å arbeide selvstendig som tannlege.