Tidendeprisen 2013
Tidendes pris for beste oversiktsartikkel ble delt ut under åpningen av NTFs landsmøte 31. oktober. Prisen for beste oversiktsartikkel gikk til Ingvild Årøen Lein, Geir Støre, Heming Olsen-Bergem og Trond Inge Berge for artikkelen «Mjukvevskirurgi i allmennpraksis». Artikkelen som stod i Tidende nr. 9, 2012, er en omarbeidet masteroppgave fra Universitetet i Tromsø, og førsteforfatter er en ung tannlege.
Tidendes siste leserundersøkelse gjennomført i mars i år viser at fagstoffet fortsatt er det som leses mest av innholdet i bladet. Undersøkelsen viser også at det er få som leser fagstoff andre steder enn i Tidende.
I tillegg til kurs er altså Tidende en kilde til norske tannlegers etterutdanning.
Dermed har Tidende et særlig ansvar for å gi leserne godt og kvalitetssikret fagstoff. I denne sammenhengen er oversiktsartikler som ser helheten - svært nyttige bidrag. Her får leserne gjerne en bred oversikt over et emne sammen med henvisninger til andre adekvate studier.
Gode oversiktsartikler er krevende å skrive. Som en mulig oppmuntring og inspirasjon har Tidende opprettet en pris på 30 000 kroner for beste oversiktsartikkel. Prisen deles ut hvert annet år, og i år skjedde det for sjette gang.
En jury som har bestått av medlemmene i Tidendes redaksjonskomite: Jon E. Dahl, Anders Godberg og Malin V. Jonsson har sett på artiklene som har vært publisert i Tidende i perioden fra og med nr. 7, 2011 til og med nr. 5, 2013.
Ved bedømmelsen har det vært lagt vekt på innholdets relevans for Tidendes lesere, artiklenes systematikk og kildehåndtering, fremstillingsform, lesbarhet og illustrasjoner.
I den gjeldende toårsperioden har det vært publisert en rekke gode oversiktsartikler, slik at valget ble vanskelig.
Etter en grundig gjennomgang stod juryen igjen med tre artikler fra ulike fagfelt. Det endelige valget når én skulle vinne ble altså en artikkel innen fagfeltet oral kirurgi.
Komiteen har gitt følgende begrunnelse for sitt valg:
Denne oversiktsartikkelen har et klart mål: å gjøre den allmennpraktiserende tannlegen enda tryggere i å utføre enklere kirurgiske prosedyrer og behandlinger, som ikke er rutine. Det forhold at allmenntannlegen utfører mer enkel kirurgi, vil være gunstig for fordelingen av pasienter mellom primær- og spesialisthelsetjenestene. Det vil også spare pasientene for ventetid og en mulig lang reisevei, og kanskje bidra til å redusere forsinkelse ved eventuell cancerdiagnostikk.
Artikkelen er velskrevet og omtaler relevante situasjoner fra allmennpraksis for alle pasientgrupper. De enkelte prosedyrer er omtalt trinnvis og med gode illustrasjoner.