Hiv for helsepersonell - en innføring

Åse Haugstvedt

Forfatteren er overlege ved Olafiaklinikken, Oslo Universitetssykehus og underviser helsepersonell om seksuelt overførbare sykdommer.

Boken er ment som en guide for studenter og helsepersonell om hiv-positive pasienter og deres opplevelse av helsevesenet. Den inneholder sykdomshistorikk, statistikk og forekomst på verdensbasis og i Norge, faktaopplysninger om infeksjon, smitteveier, sykdomsutvikling og behandling. Dessuten tar den for seg livsaspektet og de følelsesmessige sidene ved tilstanden.

Bokens styrke er at nøkterne faktaopplysninger mykes opp med illustrerende pasienthistorier som minner leseren på hvordan det kan oppleves å skulle fungere med en hiv-diagnose. Boken har et eget kapittel om å leve med hiv som gir flott og ganske utfyllende informasjon til helsepersonell som skal veilede nylig diagnostiserte pasienter. Hovedemnene i kapitlet er helse og leveutsikter, vaksiner og turisme, seksuallivet etter diagnosen, graviditet og livsstil der det gis kortfattet, men sentral informasjon.

Kapitlet om rettigheter og lover er kort, men ganske fortettet og krever konsentrasjon og litt god tid. Her er økonomi, smittesporing, meldeplikt og taushetsplikt sentrale stikkord. Straffelovens paragraf 155 som fortsatt gjelder omtales spesielt med de fortolkninger og holdninger denne kan skape.

Boken er nyttig og lærerik og kan brukes både som generell informasjon og som oppslagsbok. Den pretenderer ikke å være en medisinsk lærebok men kan med fordel leses av alle behandlergrupper som kommer i kontakt med hiv-positive pasienter. Den er en paperbackutgave på 140 sider, er stort sett lettlest og gledelig kortfattet. Dessuten er den interessant rent menneskelig.

Aril JulNilsen 

Oslo: Universitetsforlaget; 2012. 140 sider. ISBN 978 - 82 - 15 - 01960 - 4