En god pris
Akademikerprisen for 2014 er nylig tildelt tannlege og professor Tiril Willumsen. Hun får prisen for god tverrfaglig forskning. Willumsen er professor i atferdsfag ved Det odontologiske fakultet i Oslo. Det er ikke et fagområde som mange forbinder med tannleger, tror jeg. Og det er et naturlig område å være opptatt av når man er tannlege, jobber klinisk og presumptivt behandler alle typer mennesker, med alle slags historier.
Willumsen har samarbeidet med psykologer, psykiatere og andre leger om forskning som gjelder mennesker som er traumatisert og har det svært vanskelig, etter å ha vært utsatt for tortur og overgrep. Jeg er tilbøyelig til å si at hun får prisen ikke bare for god forskning, men også for godhet i seg selv.
Det ligger utvilsomt godhet bak det å ville bruke tiden sin til å forske for å øke kunnskapen om kjennetegn ved fenomenene traumer og tannbehandlingsangst, og spesifikt det som skjer med dem som har vært utsatt for tortur og overgrep i denne sammenhengen. Hensikten med forskningen er å oppnå å kunne hjelpe dem dette gjelder, på en best mulig måte. Det er en god hensikt.
Da Akademikerprisen ble overrakt Willumsen på Akademikernes rådskonferanse i slutten av oktober, var det mange til stede fra alle medlemsorganisasjonene i Akademikerne. Willumsen selv fikk anledning til å takke for prisen ved å gi et innblikk i den forskningen hun har bedrevet, og ikke minst noen av enkeltindividene hun har møtt.
Det gjør inntrykk å bli presentert for en voksen mann som lever et svært begrenset liv, og som er hindret i vanlig samfunnsdeltakelse fordi han blant annet skammer seg over ikke å ha tennene i orden. Et resultat av at det har vært umulig for ham å motta tannbehandling, som følge av de psykiske skader han er blitt påført gjennom å være utsatt for tortur.
Dårlig tannhelse er veldig synlig. Mange tenker at det er selvforskyldt. Her er det en som ikke har passet på seg selv.
- Dårlig tannhelse hos disse sårbare menneskene er ikke selvforskyldt, sa Willumsen. Glem det.
En kvinne som hadde vært til behandling samme morgen hadde bedt Willumsen om å hilse så mye og takke for prisen, i sin takknemlighet over det behandlingstilbudet hun har fått gjennom tortur-, overgrep- og odontofobiprosjektet, som Willumsen er engasjert i.
Det er mange tannleger som engasjerer seg i noe mer enn det folk flest forbinder med det å være tannlege. Mange forsker for å finne ut mer om årsaker til og måter å bekjempe sykdom på, og leverer viktige bidrag til medisinsk kunnskapsbygging. En god del jobber internasjonalt i ulike sammenhenger. Og atter mange engasjerer seg i å se og hjelpe mennesker som tilhører svake og sårbare grupper her hjemme. Å se hele mennesket er et grunnleggende prinsipp hos dem som vet at de kan gjøre en forskjell - for barn som ikke har det bra, eldre som trenger ekstra omsorg, rusmisbrukere som sliter og de som er blitt trukket frem i forbindelse med Akademikerprisen i år, voksne som har vært utsatt for tortur og overgrep.
Norske tannleger vet at tannleger gjør mye mer enn å bore og fylle igjen hull i tennene. Akademikerprisen til en tannlege som Tiril Willumsen bidrar til at andre også får vite mer om dette. Det er en fin bieffekt.