Oral medisin
Munnhulen er den mest interessante av alle kroppshuler, mente to svært erfarne oralmedisinere, Stephen Challacombe fra King's College London - Guy's Hospital og Morten Schiødt fra Rigshospitalet i København. Temaene var blant annet sår, hevelser («lumps and bumps»), hvite flekker i slimhinnene og munntørrhet.
Det er over 40 ulike typer orale sårdannelser, og det er en tendens til å feilaktig å kalle de aftøse; aftøs stomatitt er en spesifikk diagnose. Lesjonene kan grovinndeles i slike som kommer igjen med mellomrom. De er oftest godartede. De bestående lesjonene kan gjenspeile systemisk sykdom, slik som pemfigus, pemfigoid, Crohns sykdom og andre autoimmune tilstander. Enkeltstående, men forbigående sår kan være av infektiøs årsak eller reaksjoner på for eksempel medikamenter. Enkeltstående lesjoner som er bestående skal anses som maligne inntil noe annet er godtgjort.
To speil - og hjernen!
Schiødt anbefalte å bruke to speil for å strekke ut munnslimhinnene, og så engasjere hjernen. Da har man gode forutsetninger for å diagnostisere hvite lesjoner - leukoplakier. Leukoplakiene er ikke-avskrapbare, oftest hvitlige lesjoner. Røyking og alkohol er risikofaktorer for lesjonene, som har noe forhøyet tendens til malign utvikling. Det er differensialdiagnostiske utfordringer, for eksempel lichen planus. Områder som er inhomogene, med hevelse eller innsynkning og med smerte skal gi mistanke om malignitet.
Munntørrhet
Saliva er et superstoff med mange viktige funksjoner. Xerostomi er et symptom som inkluderer den subjektive oppfatningen av en tørr munn selv om det ikke er hypofunksjoner. Munntørrhet kan spenne fra mild til alvorlig der tungen virker som et sandpapir og slimhinnene for øvrig blir affisert. Saliva kan endres i både mengde, konsistens og sammensetning ved flere systemiske tilstander, for eksempel Sjögrens syndrom. Også dehydrering kan være en faktor, spesielt hos eldre. Det er kjent at mange medikamenter, inkludert «recreational drugs» kan gi munntørrhet.
På slutten av symposiet hadde foredragsholderne en oralmedisinsk bildequiz der de engasjerte både hverandre og publikum. Lærerikt.
Tekst og foto: