Anmeldelser
Tandvårdspsykologi
Shervin Shahnavaz
Denne svenske boken er lettlest og gir en god innføring i psykologi for tannhelsepersonell.
Vi får en oppdatert innføring i forskjellige psykologiske retninger som for eksempel psykoanalytisk teori, atferds- (beteende på svensk) psykologi, kognitiv psykologi, sosial kognitiv teori og kognitiv atferdsterapi (KBT). Denne brede gjennomgangen gir et godt grunnlag for å forstå mer av psykologiske tenkemåter. Innen alle retningene er det eksempler fra tannbehandlingssituasjoner.
Boken omtaler motiverende samtale, MI. MI er en samtaleform der tannlegen sammen med sin pasient diskuterer atferdsendringer uten å bruke «pekefinger». MI er en vitenskapelig basert metode som gir bedre effekt enn tradisjonell instruksjon i atferdsendringer som hyppigere tannpuss, bedre tannpuss, kostholdsendringer, hyppighet av tannlegebesøk etc. Metoden er grundig forklart på en lett forståelig måte. Det skulle kunne være mulig å gjøre egne atferdsendringer innen pasientinformasjon og instruksjon etter å ha tilegnet seg kapittelets budskap.
Behandlingsformer for grader av tannbehandlingsredsel er også beskrevet. Her er det tydelig at det i Sverige er lettere tilgang til psykologhjelp, så deler av behandlingen er beskrevet med psykologer for øye. Det er likevel absolutt lesverdig for tannhelsepersonell, og mye å lære. Boken beskriver behandlingsforløp med KBT i detalj. Metoder som Acceptance and Commitment Therapy, EMDR og mindfulness er forklart og beskrevet med eksempler.
Et kapittel er viet transkulturell psykologi, et emne som skulle være meget aktuelt i Norge. Flyktninger og innvandrere har psykologiske forutsetninger for tannbehandlingssituasjoner det er viktig for tannhelsepersonell å ha kunnskap om. Boken forklarer begrepet tannhelseforståelse (oral health literacy) og hvordan dette varierer mellom nasjoner og kulturer.
Shervin Shahnavaz er psykolog og ansatt ved Universitetet i Stockholm, odontologisk avdeling, Karolinska Institutet, og hans forskningsfelt er barns og unges tannbehandlingsredsel og behandlingen av denne.
Boken anbefales.
Lund: Studentlitteratur AB; 2012. 245 sider.ISBN 978 - 91 - 44 - 05894 - 8