Glad for 72

F15-02-018.eps

Regjeringen la før årsskiftet frem en lovproposisjon der øvre aldergrense i arbeidslivet heves fra dagens 70 år til 72 år. På sikt er målet at grensen skal settes til 75 år. Den bedriftsinterne aldersgrensen heves fra dagens 67 år til 70 år.

- Jeg er svært glad for at vi har fått gjennomslag i denne viktige saken. Alder i seg selv bør ikke være oppsigelsesgrunn i arbeidslivet. En stor honnør til regjeringen for at de nå vil endre arbeidsmiljøloven, sier Knut Aarbakke, leder i Akademikerne.

Akademikerne mener at det prinsipielt ikke bør være noen øvre aldergrense i arbeidslivet overhodet, men ser på lovforslaget om å heve grensen til 72 år som en god start. Aarbakke er enda mer fornøyd med at regjeringens intensjon er å heve grensen til 75 år etter en nærmere dialog med partene i arbeidslivet.

- Vi vet at den største effekten av å heve aldersgrensen kommer ved at arbeidstakere i 50- og 60-årene begynner å tenke annerledes på arbeid og pensjon. Jeg er derfor trygg på at hevingen vil føre til at langt flere seniorer nå kommer til å stå lenger i jobb, selv om de fleste ikke kommer til å jobbe til de er 72. Økt avgangsalder er bra både for den enkelte arbeidstaker, for bedriftene og for samfunnet, sier Aarbakke.

Akademikerne har hatt fokus på økte aldergrenser i mange år, og mener at regjeringen med dette lovforslaget tilpasser kart og terrenget bedre. Pensjonsreformen som ble innført for noen år siden gir adgang til å opptjene pensjonspoeng til 75 år, og stadig flere eldre er ved god helse og ønsker å jobbe lenger. Da er det bra at loven åpner for dette.