Hvor mange er mange nok?

LEDER-EllenBeate.eps

Det er alltid hyggelig å kunne fortelle om suksess, og om de som driver med fine og ordentlige ting som blir lagt merke til - og som mottar fortjent heder og ære for det. Denne gangen er det en norsk samfunnsodontolog som mottar en høythengende internasjonal pris. Professor Jostein Grytten ved Seksjon for samfunnsodontologi ved Universitetet i Oslo har forsket på norske tannhelsetjenester i mange år. Når denne utgaven av Tidende kommer ut er han i Boston for å motta en pris fra den internasjonale organisasjonen for odontologisk forskning (IADR). Han er den aller første som får en pris fra IADR for forskning innen feltet helsetjenester og helseøkonomi. Tidende intervjuet Grytten før han reiste, og publiserer intervjuet med prisvinneren i denne utgaven.

Et av områdene Grytten mener det er viktig å få økt kunnskap om gjennom forskning er dagens og fremtidens arbeidsmarked for tannleger. Bedre tannhelse i befolkningen vil kunne gjøre noe med inntektsgrunnlaget for tannleger, som igjen åpner for en diskusjon om hvilket antall tannleger det er, og ikke minst blir, behov for.

Debatten rundt dette spørsmålet har vi sett en stund, her i Tidende, initiert av tidligere president i NTF, Carl Christian Blich. I denne utgaven av Tidende er det nevnte prisvinner, Jostein Grytten, som tar ordet, sammen med dekanen og forskerkolleger av Grytten ved Oslo-fakultetet. Statistisk sentralbyrå (SSB), som har beregnet på sin måte, og fremskrevet et fremtidig behov for tannleger som kanskje bør justeres, sier i sitt svar at det er andre enn SSB som besitter mye av fagkunnskapen i spørsmålet om hvor mange tannleger det er behov for i fremtiden.

Det er kanskje tannlegene selv, med hjelp av andre egnede fagpersoner, som bør sette i gang et utredningsarbeid for å finne svaret på hvor mange tannleger det er behov for i Norge om et gitt antall år - siden det må være i tannlegenes egen interesse at det ikke er hverken for mange eller for få av dem.

Det er en jobb som skal gjøres, for å oppnå og opprettholde god oral helse, og det er viktig at det er nok folk, og samtidig ikke for mange, om å gjøre den jobben. Det er enklere sagt enn gjort, selvfølgelig - å komme frem til et riktig svar på hva som er riktig antall. Og like fullt; dette er veldig viktig for tannlegene som skal ha dette som levebrød.

Spørsmålet om hvor mange tannleger det er behov for var også oppe på et spesialistseminar i slutten av januar, som også omtales i denne utgaven av Tidende. Også her var den prisvinnende professoren i samfunnsodontologi aktiv i debatten. Det er blitt antydet at for mange spesialister kan føre til overbehandling, ble det sagt på seminaret, men Grytten kunne vise til en fersk undersøkelse som viser at få pasienter heller fører til uønsket fritid og uønsket lav inntekt.

En annen ting jeg tenker det kan være aktuelt å følge med på i denne sammenhengen, er utviklingen i antallet tvistesaker tannleger er involvert i, ikke minst seg imellom. Det trenger ikke være noen sammenheng mellom antall tannleger og antall konfliktsaker, men det kan være det. Det er ikke helt utenkelig.

Når krybben er tom bites hestene, er det noe som heter. Det er ingen god situasjon - så den bør unngås.

Ellen BeateDyvi