Det handler om omsorg

LEDER-EllenBeate.eps

Foto: Kristin Witberg

Når jeg skriver dette er det rett før påske. Etter noen dager med varm vårsol er det hvite filler i luften igjen.

For to dager siden kom skogsdueparet mitt tilbake. Jeg sier mitt fordi de er kommet til min veranda i fem år på rad nå. De to første årene var de bare innom med jevne mellomrom, for det meste i helgene. Hver gang jeg så mye som viste meg på verandaen flakset de av gårde til et annet sted. De har visst ofte mer enn én bolig. Det tredje året falt de mer til ro hos meg, og det virket ikke som de brydde seg mer, hverken om folket eller bikkja som gikk ut og inn og oppholdt seg der de var. På øverste hylle, over alle blomsterpottene, rigget de seg til med et rede av kvist og kvas, og ruget frem to fine unger. Det samme skjedde i fjor.

Akkurat nå har jeg litt vondt av dem. De sitter der og ser på snøen som laver ned, og tenker kanskje at de har tatt våren litt på forskudd. Og jeg er mer enn vanlig interessert i værmeldingen for dagene fremover. Jeg vil ikke at de skal fryse.

Det er rart med det. Når noen kommer til oss får vi behov for å gi dem omsorg. Sånn er det for tannleger og deres pasienter også, tenker jeg.

Tidligere i vår arrangerte Norsk Tannvern seminaret God helse for alle, og fordypet seg i problemstillinger rundt minoriteter. En del av de som ikke har vært i landet så lenge, og en del av de som har det, trenger noe ekstra. Noen barn kan ha behov for noe annet enn det etablerte tilbudet, for å få like god tannhelse som sine jevnaldrende. Likeverdighet, rettferdighet, samme utfall for alle: Kall det hva du vil. At alle skal komme like godt ut vil måtte si ulik behandling - siden ikke alle stiller likt. Å få til god helse for alle handler om å tilegne seg kunnskap og ferdigheter, og om holdninger. Det er nødvendig å vite hva som skal til for at minoriteter, torturofre, rusmisbrukere, mennesker med ulike diagnoser og behov skal få like god tannhelse som andre med enklere eller mer kjente forutsetninger. Ofte trengs det individuelle tilapsninger.

Noen trenger noe ekstra. Det er ikke så vanskelig å tenke seg. Det kan kreve mye tid og innsats å komme dit en vil. Til god tannhelse - enten det gjelder mer eller mindre sjeldne diagnoser, eller helt enkelt godt forankrede vaner, som ikke er helsebringende.

I sin virksomhetsidé sier Norsk Tannvern at de skal bidra til god folkehelse ved å arbeide for at befolkningen har kunnskap, ferdigheter og holdninger som setter dem i stand til å opprettholde god oral helse hele livet. Norsk Tannvern skal også medvirke til å synliggjøre tannhelse som del av det totale helsebegrepet.

En ting Norsk Tannvern gjør er å oversette ulike budskap om tannhelse, tilstander og diagnoser til mange språk. 31 for å være nøyaktig. Og så distribuerer de budskapene både på nettet og ved hjelp av brosjyrer. Det høres kanskje ikke så fremtidsrettet ut. Papir er liksom ut. Min tannlege sier for øvrig at hun er gått tilbake til dette papiret igjen. Etter at hun sluttet med det, og begynte å oppleve et savn. Brosjyrene er tilbake på venteværelset, så de som vil kan forsyne seg - og tannlegen kan gi dem i hånden til dem hun mener har bruk for dem. Enkelt og greit. Papir er ikke så dumt. Til rett tid.

Jeg håper at papirutgaven av Tidende kommer fint frem, til rett tid, også denne gangen - og i tiden fremover. Vi har valgt en ny distributør, og noen av dere vil merke at Tidende kommer på dørmatten i stedet for i postkassen. Til mange adresser kommer bladet nå sammen med morgenavisen. Det er en ordning jeg håper dere lesere blir fornøyd med.

Ellen BeateDyvi