Lidenskap på høyt musikalsk nivå

Tannlege Anne Kristine Solheim spiller saksofoner i det fremragende korpset Musikkforeningen Nidarholm i Trondheim. - Jeg kobler virkelig av når jeg sitter og spiller i korpset, sier hun.

F15-06-061.eps

Anne Kristine Solheim er også leder i Sør-Trøndelag Tannlegeforening, i tillegg til at hun er tannhelseekspert for radioprogrammene Norgesglasset og Kveldsåpent i NRK P1.

Vi møter henne på øvelse i Rosenborg skole i Trondheim. Hun sitter på tredje rad og spiller tenorsaksofon. Dirigenten løfter taktstokken. Dermed er de i gang med Pilgrim Conserto av Thomas Doss. Dette er ikke ompa-ompa musikk som øves inn for å holde liv i 17. mai-toget. Dette er avansert moderne klassisk musikk av østeriske Thomas Doss, et stykke for slagverk, altsaksofon og korps - eller «blåseorkester» som korps på dette nivået benevner seg selv som.

Lyden er nydelig, musikerne i dette korpset spiller svært lite urene toner og feil. Her er vel det viktigste å finpusse lydbildet, bli best mulig samspilte, og la altsaksofonisten som står ved dirigenten, komme best mulig fram med sine solopartier.

Konsentrasjon

Anne Kristine Solheim er svært konsentrert der hun sitter, slik alle de andre i korpset også er. Hun følger med på notene, spiller tenorsaksofonpartiene, noen ganger med melodilinjer, andre ganger med mer rytmiske partier. Hun liker de rytmiske partiene best, enten hun spiller tenorsaksofon eller barytonsaksofon.

Denne kvelden øver «blåseorkesteret» på tre nummer. Et av de andre er «Snake Alley» av Dzubay - en rytmisk samtidsmusikk komposisjon, den tredje er Daphnis and Chloe av Maurice Ravel - klassisk ballettmusikk som originalt er skrevet for symfoniorkester, men her fremført av blåseorkesteret. Etter nærmere tre timers øving er det tid for å runde av for i kveld.

- Dirigenten senker taktstokken.

- Takk for i kveld. Han takker musikerne for innsatsen på øvelsen. Anne Kristine Solheim pakker ned saksofonen i instrumentkofferten og tar seg en kopp kaffe og ei kake, dagens servering.

- «Blåseorkesteret» deres høres veldig bra ut! Hvordan opplever du å være en del av korpset når dere er på topp under konserter?

- Det er deilig, en veldig god følelse å være en del av et orkester som låter fint.

En slik følelse hadde hun for eksempel under kirkekonsert i den store Lademoen kirke i Trondheim for en tid tilbake. Og i Nidarosdomen under en konsert der. Og i Trondheims storstue Olavshallen.

- Vi spiller gjerne store klassiske verk og en del ballettmusikk. Nydelig.

Korpset hennes er kjempestort med 80 musikere. Under konserter har de med seg cellister, flygel og mange andre ekstra musikere.

- Når dere øvde, la vi merke til at musikerne alltid var konsentrerte og stille, ikke prating og fleiping som det kan være på korpsøvelser mange steder?

- Det stemmer. Her er det seriøst. Her sitter vi ikke og prater under øvelsen. Her forventes det at man oppfører seg ordentlig og er konsentrerte, sier Anne Kristine Solheim. Det blir god tid til sosialt samvær likevel.

Musikkforeningen Nidarholm ble kåret til Norges fjerde beste korps i elitedivisjonen under NM i fjor, elitedivisjonen er den øverste av de syv divisjonene. NM er hvert eneste år det store målet.

- Det er viktig at vi velger musikk som passer oss til NM-konkurransen. Det handler veldig mye om det for å få en best mulig plassering.

Vi har med oss noen musikere som er profesjonelle, en spiller for eksempel i Trondheim Symfoniorkester, en annen i Luftforsvarets Musikkorps. Altsaksofonisten som spilte solo i dag er også profesjonell. Men de fleste av oss er amatører, sier hun.

Det kreves mye øving når man skal være blant de beste i Norge. Derfor har de mange ekstra øvelser, i tillegg til fellesøvelsene i tre timer hver mandag kveld. Musikerne som spiller saksofoner samles med jevne mellomrom til gruppeøvelser. Og hele blåseorkesteret har helgeseminar iblant. Og så holder de mange konserter.

F15-06-060.eps

Her spiller Anne Kristine Solheim tenorsaksofon i Musikkforeningen Nidarholm i Trondheim.

Pikekorps

Anne Kristine Solheim er fra Porsgrunn, og hun startet å spille allerede som lita jente. Hun begynte på notekurs da hun var seks år, ble tatt opp i et aspirantkorps og fortsatte mange år i pikekorpset som det het den gang - et korps kun for jenter.

- Jeg spilte i pikekorpset til jeg var 19 år, og har vært med i forskjellige korps siden den gang. Da jeg begynte å arbeide som tannlege i Trondheim i 2006, var jeg helt ny i byen. Men da jeg ble med i Musikkforeningen Nidarholm, fikk jeg plutselig 50 nye venner. Det er veldig godt miljø i blåseorkestret vårt. Jeg var også leder for korpset en periode, men sa fra meg vervet da jeg ble leder for Sør-Trøndelag tannlegeforening.

Det morsomste korpset hun har vært medlem av, er «Odontoblæsten», et korps for tannlegestudenter. Det var mellom fem og ti musikere i korpset da hun var student. Hun trakterte baryton og trombone for moro skyld. Odontoblæsten spilte ikke for å være best, men for å lage fest.

- Vi opptrådte under 17. mai frokosten på Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo og alle andre steder hvor vi fikk mat.

Anne Kristine Solheim har, etter at hun ble ferdig utdannet, vært tannlege i Trondheim i snart ni år. Hun arbeidet i den offentlige tannklinikken på Malvik fram til i fjor, da hun begynte i den private Tannklinikken Dine Tenner i Trondheim.

Hun ble leder for Sør-Trøndelag tannlegeforening i januar 2014.

- Veldig gøy, jeg liker å planlegge og organisere, understreker hun. Midt-Norge møtet er et av de store høydepunktene. Under Midt-Norge møtet i fjor leide de inn Åge Aleksandersen og Sambandet til underholdning.

- Jeg trodde Åge skulle komme med tre musikere og spille akustisk. Men det viste seg at hele bandet hans, Sambandet, var i Trondheim for plateinnspilling. Alle kom og holdt konsert for oss. Det var vanvittig bra, sier Anne Kristine Solheim.

- Hvilke saker brenner du for i tannlegeforeningen?

- Mer offentlig støtte til tannbehandling til de svakest stilte pasientene, enten de for eksempel har dårlig helse, er i en vanskelig livssituasjon, eller er studenter med dårlig råd. Hjelp de som ikke har råd til å gå til tannlegen!

- Denne saken er mest aktuell nasjonalt. Vi i vår forening i Sør-Trøndelag prøver å påvirke lokalpolitikerne som sitter på Stortinget. Det første de kan gjøre er å rette opp de reelle kuttene som kom i HELFO-støtten i år.

Radio

Har du hørt Anne Kristine Solheim i radioen? Hun har vært med som tannlege i mange programmer i NRK P1, både i Norgesglasset og Kveldsåpent. Hun gir tannhelseråd og svarer på spørsmål som lytterne stiller til henne.

- Det begynte med at jeg har en venninne som er programleder i NRK, og da de skulle ha tak i en tannlege på lufta, tipset hun om meg, fordi hun visste at jeg var tannlege og at jeg likte å prate, sier Anne Kristine Solheim.

Det var for noen år siden. Det er blitt mye prat i radioen om tannhelsesaker siden den gang.

- Sendingene er direkte, men jeg får vite hvilke tema som skal tas opp på forhånd. Jeg passer på å være godt forberedt, og mest mulig oppdatert, fordi jeg vet det er mange tannleger som hører på, sier hun.

Anne Kristine Solheim er med andre ord svært aktiv på fritiden. Så vil tiden vise når hun blir kåret til Norgesmester for korps i eliteklassen sammen med Musikkforeningen Nidarholm.

HaraldVingelsgaard 

Tekst og foto