Ny arbeidsøkt

EllenBeate-Sommer2015.eps

En sommerferie er over, for de fleste. Minnene består. Og jeg håper at minnene er gode. Det er lettere å gå løs på en ny arbeidsøkt hvis en har hatt det bra i ferien.

Og jeg leser i Aftenposten 3. august, at det å komme tilbake på jobb etter ferien, kan oppleves som en krise. Som ikke skal overdrives.

Riktignok kan en ikke regne med å være hundre prosent effektiv de første par dagene. Og det tar litt tid å komme inn i det man har vært borte fra en stund. Likevel skal man forsøke å være så effektiv som mulig, sier arbeidslivsforskeren til avisen:

- Da kommer man fortere inn i det, og blir mer fornøyd med seg selv, sier forskeren og fortsetter: - Vi skal ikke dramatisere dette med å komme tilbake til jobb etter ferien, at det er så vanskelig og fælt. Det blir lettere for oss hvis vi innstiller oss på at dette skal vi fikse fort og greit.

Så da gjør vi det. Innstiller oss, og setter i gang.

Her i redaksjonen gyver vi løs på et nytt semester med å gi ut en ny utgave av Tidende.

Først og fremst er det mye fagstoff å velge i, og vi håper alle finner noe som er relevant for seg i sin praksis.

Vi bringer også stoff fra begivenheter på tannlege- og tannhelsefeltet som fant sted før ferien satte inn - fra Samfunnsodontologisk forum i Vest-Agder og Kristiansand og fra NTFs første lederkurs i Oslo i juni - og i den sammenheng, en oppsummering av en spørreundersøkelse om behovet for lederopplæring blant tannleger, som ble gjennomført våren 2015.

Samtidig med åpningen av Samfunnsodontologisk forum besluttet Stortinget at Den offentlige tannhelsetjenesten skal overføres fra fylkeskommunen til kommunalt nivå. Tidligere sosialminister (inkludert helse), Høyre-politiker og tannlege Leif Arne Heløe, reflekterer over konsekvenser av ulike valg av forankringsnivå, og gir en nyttig gjennomgang av hvordan det har vært før, og hvordan det er blitt som det er blitt, frem til i dag.

Sist, men ikke minst, vi går grundig igjennom hva gjenopptakelsesbegjæringen av straffesaken mot Fredrik Fasting Torgersen sier om det omstridte tannbittbeviset. Begjæringen er utarbeidet av advokatene Cato Schiøtz og Pål W. Lorentzen, i samarbeid med tidligere førstelagmann Nils Erik Lie, som blant annet har hatt ansvaret for utredningen av tannbittbeviset. Begjæringen fremlegger nye analyser og bevis og det påpekes faktiske feil og utelatelser i tidligere vedtak, i tillegg til uriktig lovanvendelse. Begjæringen ble oversendt 11. juni. Nøyaktig en uke senere, den 18. juni, sovnet Torgersen (80) stille inn - forhåpentligvis i trygg forvissning om at saken endelig skal få en ny behandling i domstolene.

Torgersen ble bisatt 2. juli. Den dagen handlet det om mennesket Fredrik Fasting Torgersen, mer enn om saken som preget livet hans. Likevel; jurist, forfatter og fredsaktivist Fredrik S. Heffermehl understreket at Fredrik Fasting Torgersen har gjort noe stort med sitt liv, og takket ham for innsatsen for rettssikkerheten. Alle som jobber for gjenopptakelse av Torgersen-saken er, som Torgersen selv var, opptatt både av saken i seg selv, og av hva den kan bety for rettssikkerheten i Norge. Saken skal brukes til å forhindre nye justismord. Jurister må få trening i grunnleggende vitenskapsteori og slutningslære om man skal kunne forebygge nye justismord. Det er slike viktige reformer Torgersen-saken må resultere i, sa Heffermehl.

Jeg ønsker gjenopptakelseskommisjonen en god ny arbeidsøkt.

Ellen BeateDyvi