Med studentlivet foran seg

To kull med førstesemestersstudenter i odontologi og tannpleie har inntatt Det odontologiske fakultet (OD) ved Universitetet i Oslo (UiO). Forventningene er høye - både til det faglige og det sosiale.

F15-08-014.eps

Annette Sanness og Oriana Vasquez (f.v.) er spente på hverdagen som ligger foran dem, som tannpleierstudenter ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Her sitter de utenfor hovedbygget til fakultetet i Geitmyrsveien, og venter på avreise til immatrikulering på Universitetsplassen. Foto: Jan Unneberg, OD/UiO

Det er mandag 10. august. I seminarrom 145/146 ved Det odontologiske fakultet i Geitmyrsveien er det helt stille. Det til tross for at de to bakerste pultradene er fylt med noen titalls rykende ferske tannpleiestudenter. Første benkerad står påfallende tom.

- Gikk det greit å finne fram hit? Kristin Beathe Hansen, seksjonssjef for tannpleierutdanninga, spør studentene mens vi venter noen minutter på at klokka skal bli kvart over tolv. Et svakt kor av nølende stemmer svarer bekreftende.

En forsiktig start

Hansen går ut for å se om det kommer noen etteranmeldte. Det utløser litt takknemlig småprat blant de frammøtte. Håndtrykk blir vekslet, navn blir introdusert. Beskjedne smil og små hverdagshistorier fortelles, på alle mulige dialekter. Hansen kommer tilbake og det stilner på nytt.

Lederen for bachelorprogrammet i tannpleie åpner dagens korte seanse, den aller første dette semesteret:

- Velkommen hit! Hansen forklarer raskt at dette velkomstmøtet er frivillig, men var ment å hjelpe studentene å finne noen de kunne dra sammen med til den tradisjonsrike immatrikuleringsseremonien på Universitetsplassen på Karl Johan, senere på ettermiddagen. Hun legger fram planen for uka, dagen etter er det obligatorisk oppmøte:

- I morgen er det veldig viktig at dere møter opp på informasjonsmøtet, hvis ikke kan dere miste plassen deres.

Det starter forsiktig, men allerede onsdagen er ganske fullpakket. Fredagen er studiedag, det vil si ingen undervisning.

- Dette er ganske likt hvordan studiehverdagen kommer til å bli, forteller Hansen de unge studentene, som følger konsentrert med.

Ivrige etter å komme i gang

- Jeg gleder meg så til å bli kjent med folk! forteller Oriana Vasquez etter møtet. Hun er én av de cirka tjue som møtte opp på det frivillige møtet. Vasquez er helt ny i Oslo. Før sommeren fullførte hun videregående skole i Stavanger, og nå har hun flyttet til hovedstaden for å ta fatt på tannpleierstudiet.

- Jeg synes tannpleier er et veldig spennende yrke, jeg tror det passer meg bra fordi jeg har lyst til å jobbe direkte med pasienter.

- Det gjelder for meg og, nikker Annette Sannes. Hun har flyttet til Oslo fra Bodø for å studere ved Det odontologiske fakultet (OD).

- Jeg har brukt ett år på å ta opp fag, så da har det blitt mye teori. Nå gleder jeg meg veldig til å komme i gang med det kliniske.

- Jeg tror også det blir gøy med det kliniske, men psykologidelen synes jeg virker ekstra spennende, sier Vasquez.

Begge jentene ser fram til å begi seg ut på studieløpet. De syntes nesten det var leit at det ikke var mer opplegg denne første mandagen.

Samhandling og samarbeid nyttig

Hardt arbeid og innsats kommer likevel til å bli krevet raskt nok av høstens nye kull.

Krever nysgjerrighet

Én dag senere, i et annet av Universitetet i Oslos undervisningsauditorier, blir førstesemesterstudentene på medisin og odontologi møtt av Pål Barkvoll med følgende forsiktige advarsel:

- Merk dere: overgangen fra videregående skole til universitetsstudier kommer til å bli stor! Og dere må selv sørge for å innhente kunnskap gjennom løpet. Nysgjerrighet er et nøkkelord.

Dekanen ved Det odontologiske fakultet legger ikke skjul på at det kommer til å kreves mye hardt arbeid av studentene ved masterprogrammet i odontologi. Men han minner samtidig om alle mulighetene:

- Dere begynner nå på det som har blitt rangert som Europas nest beste odontologiutdanning, og den sjuende beste i verden! Jeg er nesten misunnelig på dere i dag, på det som dere har liggende foran dere, sa dekanen til de rundt 65 nye tannlegestudentene.

F15-08-015.eps

Dekan Pål Barkvoll ønsker de nye odontologi- og medisinstudentene velkommen. De to studiene har felles undervisning i nesten fire semestre. Foto: Jan Unneberg.

Felles med medisinstudiet

Det første halvannet året skal odontologistudentene gjennomføre det aller meste av undervisningen sammen med medisinstudentene. Det synes også godt på mengden frammøtte i salen, der sitter godt over hundre forventningsfulle lege- og tannlegespirer. Barkvoll legger vekt på samarbeidet mellom dem som et fortrinn på veien til å oppnå profesjonene:

- Ta vare på de gode relasjonene dere etablerer med hverandre, råder han nykomlingene. Han understreker at det er særlig pasientene som tjener på at odontologi- og medisinkunnskapen sees i sammenheng. I tillegg kommer han med en oppfordring til odontologistudentene, om å engasjere seg i studentaktivitetene på UiO: - Det kan lett bli slik at dere isolerer dere litt fra resten av universitetslivet, nede på hovedbygget til OD i Geitmyrsveien. Til det sier jeg bare én ting: Ikke gjør det!

F15-08-016.eps

De ferske odontologi- og medisinstudentenes aller første møte med studiet. Her lytter de til velkomstord fra dekan Pål Barkvoll.Foto: Jan Unneberg.

Ønsker å være aktive

Silje Eckell Skåre og Faisal Ahmad Safi merker seg dekanens ord. De to odontologistudentene har ikke tenkt til å isolere seg på fakultetsbygget, som ligger et par kilometer sørøst for Blindern.

- Jeg har lyst til å være med på det som skjer, forteller Skåre, som har store forventninger til det sosiale ved studiet. Hun har danset litt tidligere, og kan kanskje tenke seg å engasjere seg i en danseaktivitet. I tillegg ser hun fram til fadderuka.

- Jeg kunne godt tenke meg å spille litt fotball, hvis det finnes, følger Safi opp. Men i likhet med tannpleierstudentene gleder han også seg aller mest til å komme i gang med det faglige.

- Jeg bare gleder meg til å komme i gang med det praktiske. Jeg har en onkel som er tannlege, og to venner som allerede går på studiet her i Oslo.

På spørsmål om hvilke forventninger han har til det faglige, svarer Safi at han bare håper han lærer mest mulig.

- Også håper jeg ikke det blir altfor tøft. Jeg tror det blir en stor overgang, fortsetter han med et forsiktig smil. Safi kommer rett fra videregående skole i Bærum, som han fullførte før sommeren.

Skåre har vært ute og reist ett år mellom videregående og studiene. Nå har hun søkt på studentbolig og håper hun får positivt svar, så hun kan slippe pendling fra Lillestrøm.

- Jeg har lyst til å bli kjeveortoped eller jobbe med tannkjøttsykdommer. Men mest av alt så har jeg forventninger til å lære mye nytt, og til at det skal være sosialt! Jeg var litt usikker på om det var tannlege jeg ville bli, så derfor håper jeg å lære mer om tannlegefaget, hva yrket innebærer, nå i starten.

F15-08-017.eps

Faisal Ahmad Safi og Silje Eckell Skåre (f.v.) gleder seg mest til å lære mye nytt, som studenter på masterprogrammet i odontologi, ved OD. Her gleder de seg også til at faddere skal ankomme auditoriet for å introdusere dem for faddergrupper og fadderuka. Foto: Hilde Zwaig Kolstad.

Introduksjonsforedrag nytt av året

Odontologistudentene kommer til å få innblikk i profesjonen ganske raskt, og få høre om hvordan en vanlig arbeidsdag i en klinikk utspiller seg.

- Vi har endret litt på opplegget i år, kan leder i studieseksjonen ved OD, Henriette Kleivane, fortelle.

- Nytt av året er en rekke odontologispesifikke elementer i løpet av de første ukene. I og med at de første semestrene av studiet gjennomføres sammen med medisinstudentene, prøver vi å være bevisste på å legge til rette for at de nye odontologistudentene skal få sin egen identitet.

Blant annet skal de framtidige tannlegene få delta på en forelesning med instruktørtannlege Keyvan Keshtkar.

- Han er en ung tannlege som forteller godt om hvordan det er å utøve yrket. Vi tror han er en som studentene kan identifisere seg litt med, legger hun til.

Et annet element som inngår i det identitetsskapende arbeidet er utplassering. De ferske studentene blir sendt ut til en tannklinikk en halv dag helt i starten av semesteret.

- Men det blir mest for å observere, understreker Kleivane.

- Vi har også startet med en mentorordning dette semesteret, som vi håper kan hjelpe studentene med å finne seg enda lettere til rette på studiet. I tillegg får alle odontologistudentene utdelt like T-skjorter med fakultetets logo og tannlegerelatert design.

F15-08-019.eps

Det odontologiske fakultet er klare til å ønske mellom 80 og 90 nye studenter velkomne. Leder i studieseksjonen, Henriette Kleivane, og studieveileder Hege Glomsaker-Gjessing (f.v.), har klare T-skjorter og informasjonsmateriell til odontologistudentene. Foto: Jan Unneberg

Lite miljø

Det er tydelig at de nye studentene har forventninger til langt mer enn det faglige ved studiene, og tannpleierstudentene Vasquez og Sanness snakker entusiastisk om det sosiale som ligger foran dem:

- Jeg gleder meg til vi skal gå i gangene her og kjenne, og hilse på, de som går forbi oss, sa Vasquez oppglødd på vei fra fakultetsbygget til immatrikuleringen på Universitetsplassen.

- Ja, sånn sett tror jeg det er bra at det er litt lite miljø her, mener Sanness. - Det er litt intimt, liksom.

Jentene har også hørt rykter om Tannlegehytta som ligger i Nordmarka. Den har vært destinasjonen til en rekke studentturer, for studiegrupper og andre studentforeninger. De to får nok oppleve hyttetur i løpet av høsten. Og for tannlegestudentenes vedkommende har nok den muligheten utspilt seg før de vet ordet av det - det var nemlig et hemmelig punkt på agendaen i fadderuka de så vidt var i gang med.

F15-08-018.eps

Faisal Ahmad Safi lytter konsentrert til dekan Pål Barkvolls velkomst ord. Han planlegger et «vanlig» femårig utdanningsløp for å bli tannlege. Foto: Jan Unneberg,

Tekst: HildeZwaig Kolstad, OD, UiO