Munnhelse på Litteraturhuset i Oslo
Forskningsdagene går av stabelen for 20. gang i høst. Det odontologiske fakultet (OD) ved Universitetet i Oslo er en av arrangørene, og skal fylle Litteraturhuset med et bredt faglig program på ettermiddagen 25. september.
Arrangementet er gratis og åpent for alle som er interessert. I løpet av to timer, fra kl. 18 - 20, presenteres publikum for aktuell forskning om munnhulen, tenner og behandlingsmetoder. Det er et knippe av fakultetets forskere som formidler kunnskapen gjennom populærvitenskapelige innlegg. Det overordnede temaet for årets kunnskapsfestival er «mat», noe som aktualiserer et bredt spekter av forskningen ved OD.
I løpet av ettermiddagen kommer forskere fra ulike fagmiljøer til å fortelle om siste nytt på forsknings- og behandlingsfronten når det gjelder hvordan mat og drikke påvirker munnhelsen. Hvilke konsekvenser har alt det forskjellige vi putter i oss for munnen og tennene?
Universitetslektor og spesialist i oral kirurgi og medisin, Heming Olsen-Bergem, forklarer hvordan tygging påvirker kjeveleddet, og hvordan snus påvirker helsen. Han har nettopp gjennomført et doktorgradsprosjekt der han har forsket på kjeveleddsproblemer og barneleddgikt.
Hvordan påvirkes tennene av det vi spiser og drikker? Hvilken effekt har for eksempel søtt og surt godteri, sure drikker, og hva med melkeprodukter? Disse spørsmålene skal professor i kariologi og gerodontologi, Alix Young Vik, prøve å svare publikum på i løpet av kvelden.
Postdoktor i oral kirurgi, Lara Adnan Aqrawi, forteller mer om hvordan saliva og munntørrhet virker inn på evnen til å innta og fordøye mat.
Hvordan reparerer vi tenner som er ødelagt av maten vi inntar? Universitetslektor Gunnar Svendsen bidrar med det siste på behandlingsfronten, når det gjelder å gjenskape tenner.
Litteraturhuset har restaurant- og barfasiliteter, som inviterer til å sitte ned, og ta en matbit eller et glass i forbindelse med arrangementet.
Les mer om Forskningsdagene på www.forskningsdagene.no.
En etablert tradisjon under Forskningsdagene er også Forskningstorget, som retter seg mot barn og unge. 18.-19. september forvandles Universitetsplassen i Oslo til et mangfoldig torg, der OD stiller med egne folk og kunnskap. Elever fra 1. klasse til videregående kan besøke ODs telt og få vite mer om hvor sterke tennene våre er. Gjennom spesiallagde modeller, video, bilder og eksperimenter kan de besøkende for eksempel lære om hvorfor tennene «vinner» i kampen mot sukkertøyet når det skal tygges i stykker. Hva vi bør gjøre for å bevare tennenes styrke på best mulig måte, blir også tematisert.
På www.forskningstorget.net kan man få mer informasjon om Forskningstorget.