Etikk på landsmøtet

Moderne odontologi bygger på forskningsbasert kunnskap eller evidens. Dette er samtidig et fagområde som i svært stor grad er avhengig av utstyr og materialer. Både til undersøkelse, diagnosestilling og behandlingsprosedyrer er utvalget og tilbudet kjempestort. Tilbydere har oss tannleger, eller den enkelte tannklinikk som kunder. Dentalbransjemarkedet er stort og voksende her hjemme, og nærmest overveldende internasjonalt.

Hvor flinke er tilbyderne til å presentere sine produkter med evidensbasert informasjon? Er vi som kunder flinke nok til å forlange god dokumentasjon, eller blir vi gjerne narret av flotte og fargerike brosjyrer og fristende tilbud? Kjøper vi bare det som er billigst? Sunn økonomi er naturligvis en forutsetning for vår virksomhet. Dette kan oppnås med fokus på utstyr og materialer som tjener pasienten best. Som tannhelsepersonell får vi nok den dokumentasjon og service fra dentalbransjen som vi etterspør. Vi skal spille på lag, men som tannhelsepersonell skal vi også stille krav!

Det dreier seg om tannhelsetjenester. Men også tjenester i grenselandet? Tannbleking er blitt vanlig. Skal vi også tilby å fjerne rynker på leppen, eller i pannen? Er det mer spennende og, eller, mer innbringende enn å behandle den samme gamle biofilmen og følgetilstander i tannsettet? Når behandler vi sykdom i tenner og tannkjøtt? Har vi fokus på å behandle tannsykdommer i en tidlig fase, eller er industriens sterke fokus på flotte tannerstatninger mer interessant?

Vi har en stolt historie i norsk odontologi. Ta vare på tradisjonen.

Også i år finner du medlemmer fra NTFs råd for tannlegeetikk på Etikkhjørnet på NTFs landsmøte.

Etikkhjørnet er en møteplass for medlemmene. Her kan du møte medlemmer av rådet direkte, og ta opp etiske spørsmål eller problemstillinger med oss.

Medlemmene står fritt til å spørre oss om det de måtte ønske. Noen ganger kan det være vanskelig å gi direkte svar, og noen ganger dreier det seg om juridiske spørsmål som må stilles til juridisk avdeling i NTF. Men kom gjerne innom oss med det du lurer på.

Hvis du har en spesiell sak du vil referere er det fint hvis du anonymiserer den, da er det lettere å være objektiv.

Også i år har vi med oss noen kasus og problemstillinger som vi gjerne vil diskutere med medlemmene.

Det er viktig for oss i rådet å få tilbakemeldinger fra medlemmene.

Kom gjerne innom og ta en kaffe med oss på Etikkhjørnet.

Godt landsmøte!

MortenKlepp 

NTFs råd for tannlegeetikk

Maria E.Alvenes 

NTFs råd for tannlegeetikk