Alle privatpraktiserende medlemmer i NTF blir spurt:

Undersøker privat tannhelsetjeneste

Seksjon for samfunnsodontologi ved Universitetet i Oslo samarbeider med NTF om en stor undersøkelse blant tannleger i privat praksis. Arbeidsmarkedsspørsmålene står sentralt i undersøkelsen.

F16-01-019.eps

Professor Jostein Grytten og forskningsassistent Tonje Kristine Holmgren har utformet spørreundersøkelsen, som sendes ut til alle NTFs privatpraktiserende medlemmer nå i januar, og tar sikte på å kartlegge ulike forhold i privat tannhelsetjeneste i Norge.

Målet er å få mest mulig oppdatert kunnskap om alle sider ved den private tannhelsetjenesten, som sysselsetter over 70 prosent av tannlegene i Norge. NTF vil kunne bruke informasjonen fra undersøkelsen både i sitt politiske arbeid og i sin medlemsrådgivning om praksisdrift. Videre vil resultatene kunne føre til tilpasset etterutdanning og andre medlemstjenester. Det er også et ønske å kunne tilby samfunnet oppdatert informasjon om behandlingsprofiler og pasientsammensetning i privat praksis, som det finnes relativt få opplysninger om. De odontologiske lærestedene vil kunne bruke resultatene fra undersøkelsen til å tilby bedre tilpasset undervisning om praksisdrift og arbeidsmarked til avgangsstudenter.

- Det er viktig at flest mulig deltar i undersøkelsen, for at vi skal få best mulig datagrunnlag å foreta analyser på, sier professor Jostein Grytten, som sammen med forskningsassistent Tonje Kristine Holmgren har utformet spørsmålene. Det er også Seksjon for samfunnsodontologi som skal utføre analysen.

- Undersøkelsen er i hovedsak finansiert av Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, mens NTF bidrar til det praktiske med utsendelsen og innhenting av svar, som utføres av et eksternt firma. Hverken NTF eller vi får tilgang til personidentifiserbare data.

Alle sider skal belyses

- Hvilke problemstillinger er dere opptatt av å få belyst?

- Vi ønsker å få et overblikk over så å si alt - praksis- og avtaleformer, personellsammensetning, pasientgrunnlag, behandlingsprofiler og arbeidsmengde. Vi vil også få belyst om tannlegene har for lite eller for mye å gjøre. Et sentralt spørsmål er om det med en bedret tannhelse i befolkningen er en tilstrekkelig mengde krevende behandlingsoppgaver til at kompetansenivået hos tannlegene opprettholdes.

Den private tannhelsetjenesten er markedsstyrt, og vi vil innhente opplysninger om hvordan tannlegene opplever konkurransen om pasienter og hvordan konkurransen påvirker prisfastsettingen.

Analysene vil kunne avdekke om det er balanse mellom etterspørsel og tilbud i dagens marked; har vi for eksempel for mange tannleger? Et annet spørsmål er, som allerede nevnt, om tannlegene, og kanskje spesielt de unge, har nok pasienter til å kunne opprettholde ferdighetene i teknisk krevende behandlinger.

Vi vil også se på hva det er som driver fremveksten av gruppepraksiser. Vi kan teste flere alternativer, blant annet om økt kvinneandel i yrket krever fleksible arbeidsbetingelser, og om økt konkurranse presser frem krav om bedre tilgjengelighet, også på kveldstid. Vi vil se på om det er økte krav til flere behandlingsmuligheter innenfor samme praksis og om et deregulert marked fremmer store praksisenheter ved å hente ut stordriftsfordeler?

Vi vil videre undersøke hvor fornøyde tannlegene er med å jobbe i henholdsvis gruppe- og solopraksiser. Varierer tilfredsheten med praksisens størrelse?

En annen ting vi vil si noe om er avtaleformer. Hvilke former fremmer effektivitet, og dermed lønnsomhet?

Resultatene av denne undersøkelsen vil bli sammenlignet med tilsvarende undersøkelser som ble gjennomført i 1991, 1997 og 2006.

Yrkesstolthet og trivsel

Studiedekan Anne Merete Aass ved Det odontologiske fakultet i Oslo venter spent på resultatene av undersøkelsen.

- Det er mye som forandrer seg, og vi trenger kunnskap om hvordan arbeidsvirkeligheten er i dag og hva som er samfunnets behov. Vi er opptatt av å kunne tilby best mulig undervisning for å kunne uteksaminere de beste tannlegene. For meg er det veldig viktig at tannlegene vi uteksaminerer får et yrke de trives i, og at de får en opplevelse av å være stolte av yrket sitt. Det vil fakultetet bidra til, så godt vi kan.

Følg med i e-postkassen

Alle privatpraktiserende medlemmer av NTF, allmenntannleger og spesialister, vil bli invitert til å være med i spørreundersøkelsen. Undersøkelsen kommer til medlemmene via e-post i løpet av siste halvdel av januar.

Ellen BeateDyvi 

Tekst <<< foto