Best om morgenen?
Ved å gjøre det til en vane å trene om morgenen hjelper du døgnrytmen din og forteller kroppen at den skal skille ut hormonet melatonin tidligere på kvelden, skriver forskning.no.
- Det har en god effekt på søvnen, mener Sofie Laage-Christiansen, som forsker på døgnrytme og depresjon ved Aarhus Universitet.
- Når du trener, skiller ut kroppen mange gode hormoner, blant annet adrenalin, som vekker deg og gjør deg mer klar for dagen. Den mentale boosten du får når du trener om morgenen, kan faktisk vare i flere timer og kan for eksempel gjøre at du er mer klar for å løse oppgaver et godt stykke utover dagen.
Andre hormoner som blir frigitt i kroppen når du trener er serotonin, dopamin, noradrenalin, kortisol og endorfiner.
Hvis du vil ha maks ut av morgentreningen bør den videre foregå ute. For trening kan ikke på langt nær sammenlignes med den sterkeste tidsmarkøren - nemlig lys.
Men fra et treningsmessig synspunkt er det ikke mye som peker på egne fordeler ved å trene tidlig på dagen.
Nikolai Baastrup Nordsborg, som forsker på treningsfysiologi ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet hevder at de fleste presterer best om ettermiddagen, kanskje fordi kroppen har en bedre tilgjengelighet av næringsstoffer.
Det siste ordet får professor Poul Jennum, som har søvn som ekspertiseområde, ved Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet. Han støtter Nordsborg i at dokumentasjonen på området trening, helse og prestasjon er for svak til å uttale seg bastant om det.
- Man bør ikke trene rett før man skal sove og generelt ikke etter klokken åtte om kvelden. Hvis man sykler eller løper en tur virker det aktiverende, og det er ikke bra for søvnen.
Likevel mener Jennum at det er bedre å trene på kveldstid enn å droppe økten.