Tromstannen
Tromstannen er tannhelsetjenestens og Troms fylkeskommunes omfattende epidemiologiske prosjekt og den første studien i Norge som tar for seg alle aldersgrupper fra 20 til 79 år.
Kunnskapen om tannhelsen i den norske voksne befolkningen er mangelfull og dette prosjektet har som mål å kartlegge de voksnes tannhelseforhold, inkludert mulige risikofaktorer, i Troms fylkeskommune.
3 000 innbyggere i Troms var invitert til å være med, og 1 986 (63,3 %) takket ja. Undersøkelsen ble foretatt ved klinisk undersøkelse, foto, røntgen og spørreskjema. Det ble registrert en rekke variabler, blant annet all karies, periodontale forhold og også livskvalitet i sammenheng med orale forhold. Undersøkelsen er finansiert av Troms fylkeskommune og Helsedirektoratet. Den første artikkelen fra prosjektet, som tar for seg metoder og utvalg, kan leses på TkNNs hjemmesider.
Tannlege, ph.d. og forskningsleder ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter i Nord-Norge (TkNN), Nils Oscarson, tannlege og ph.d.-kandidat samme sted, Gro Eirin Holde og tannpleier, ph.d. og forsker ved TkNN, Birgitta Jönsson, presenterte de første resultatene fra undersøkelsen på landsmøtet.
Noen av resultatene så langt er at karies på ingen måte er en utryddet sykdom i den nordnorske befolkningen. Halvparten av de undersøkte hadde dessuten en eller annen grad av periodontitt, noe som økte med alderen.
Et av de mer uventede resultatene var kanskje at det var overraskende mye karies hos unge som gikk fast til tannlege. Unge mellom 20 og 34 år var også den gruppen som rapporterte om mest smerte og psykiske problemer relatert til munnhelse.
Resultater og tall vil for øvrig bli publisert fortløpende.
Tekst og foto