Nå er det jul igjen!

President-Steinum.eps

Desember er plutselig her igjen, etter et meget hektisk år, og snart er det jul. Det skal bli godt med noen dager uten å tenke på tenner eller på tannhelsetjenesten og det - for oss - frustrerende politiske spillet som nå dessverre foregår.

Julen gir tid til refleksjon og ettertanke og til evaluering av året som er gått. Men den gir også tid til å hente krefter til et 2017 som helt sikkert vil by på store utfordringer og masse arbeid!

2016 har på mange måter vært et spesielt år. NTF har arbeidet med den største og viktigste saken vi har hatt på mange, mange år. Stortingsvedtaket om at den offentlige tannhelsetjenesten bør flyttes fra fylkeskommunene til kommunene og spesielt det etterfølgende høringsnotatet var foranledningen til en krevende og utfordrende, men også samlende prosess for foreningen. Jeg opplever nemlig heldigvis at vi i denne prosessen har stått sammen i et sterkt fellesskap. Vi har klart å tenke konstruktivt, og vi har løftet hensynet til pasientene våre og til samfunnet, like høyt som våre egeninteresser. Jeg opplever at alle har evnet å se de store linjene og holde fokus på tannhelsetjenestens fremtid og på pasientens beste gjennom hele prosessen. Det har imponert meg og det synes jeg at vi som forening skal være stolte av!

Jeg opplever også et stort engasjement i hele medlemsmassen - det styrker mitt håp for fremtiden! NTF har velutdannede og høyt kompetente medlemmer. Vi er en heterogen gruppe hvor fellesnevneren er et sterkt engasjement for pasientene våre, men også for samfunnet. I løpet av året har vi satt store saker på dagsorden.

Verdens munnhelsedag i mars satte fokus på sammenhengen mellom tannhelse og helse generelt, og psykisk helse spesielt. Under Arendalsuka opplevde vi et enormt engasjement rundt det meget viktige temaet antibiotikaresistens. Som tannleger har vi svært gode forutsetninger for å bidra i denne delen av folkehelsearbeidet, både i kraft av vår kompetanse og utdanning og, ikke minst, fordi vi regelmessig er i kontakt med nesten hele befolkningen. Tannlegene deltar i regjeringens strategi for å redusere antibiotikabruken i helsetjenesten, og der har vi markert oss positivt.

Engasjementet i saken ble videreført av Akademikerne ved utdeling av Akademikerprisen 2016 til overlege og professor Dag Berild for hans innsats for å redusere bruken av antibiotika. Spesialistforeningene våre tar også ansvar og setter temaet på agendaen på sitt fellesseminar i januar.

Barneombudet gikk akkurat ut med en uttalelse om at andre yrkesgrupper som jobber med barn har mye å lære av tannhelsetjenesten. Bakgrunnen var at seks av ti tannleger, ifølge en ny studie, har sendt bekymringsmelding til barnevernet ved mistanke om omsorgssvikt eller psykiske, fysiske og seksuelle overgrep. Vi kan selvfølgelig bli enda bedre, men faktum er at tannlegene utpeker seg som en yrkesgruppe som tar sitt ansvar alvorlig, og overgår forventningene på området. Dette får vi berettiget skryt for fra flere hold. Bra jobba!

Ved Munn- og halskreftforeningens seminar i september var mange av deltakerne tannhelsepersonell, og det ble lagt merke til. Munn- og halskreft er raskt økende på verdensbasis, og de som rammes, blir stadig yngre. Mange pasienter opplever utfordringer med munnhelsen etter behandling. Tannlegene spiller derfor en viktig rolle både med tanke på tidlig diagnostisering, tett oppfølging og for å ivareta pasientenes rettigheter. Det er godt å se at vi er på banen også her.

For vi holder oss faglig oppdatert, og vi tar ordningen med obligatorisk etterutdanning på alvor. Vi ønsker at pasientene skal få best mulig tannbehandling når dette er nødvendig, men vi bruker også mye tid på forebyggende arbeid og opplæring til egenomsorg. Vi snakker om røykeslutt og snusslutt. Vi vil at den norske befolkning skal ha lik tilgang til tannhelsetjenester, og at støtteordningene skal være gode for de pasientene som har behov for dem.

Vi har felles mål og felles oppgaver å arbeide med innenfor det spennende og utfordrende yrket vi har valgt. Dere skal være stolte av å tilhøre en viktig yrkesgruppe som leverer tjenester av høy kvalitet. Jeg er i hvert fall svært stolt av å lede en forening med dedikerte og engasjerte tannleger.

Vi har store utfordringer i vente fremover, og det engasjementet vi ser blant medlemmene vil være viktigere enn noen gang! Jeg kan forsikre dere om at foreningen skal gjøre sitt aller beste for medlemmene, men også for pasientene, i tiden som kommer.

Jeg takker for et utfordrende og engasjerende år og ønsker dere alle en strålende juleferie med alt det innebærer, for akkurat dere. God jul til hver og en av dere!

Camilla HansenS teinum