Nordental 2016 - helt på høyde

For mange er Nordental det viktigste ved NTFs landsmøter. Og etter mange år på Norges Varemesse på Lillestrøm vet dentalbransjen hva som skal til for at Nordental skal bli bra, der.

F16-11-077.eps

Dentalbransjen møter derfor store utfordringer når landsmøtene legges andre steder enn på Lillestrøm. I år var Stavanger Forum utstillingsarena, og det er grunn til å rose bransjen for solid innsats. Årets Nordental var helt på høyde med det vi er vant til.

F16-11-072.eps

F16-11-129.eps

Utstillingshallen er lys og luftig, og det er god plass til publikum i gangene. Skulle man ønske seg noe, var det kanskje litt flere områder man kunne sette seg ned mellom slagene. Nettopp fordi Nordental fungerer som en egen sosial arena under landsmøtene. Foto: Carina Johansen, NTB Scanpix.

Ingen store nyheter

Selve utstillingen bød ikke på de store nyhetene, men en lang rekke produkter er forbedret, og ny teknologi gjør mange ting enklere. Og man kan utvilsomt gjøre mange gode kjøp på Nordental.

F16-11-021.eps

Oslo Dental viste frem lekker italiensk klinikkinnredning fra dentalArt. Produsert i metall og med utrolig delikate overflater og detaljer. Dette er innredninger for dem som vil ha noe ekstra og som vil ha det beste.

F16-11-022.eps

I tillegg presenterte Oslo Dental en elegant italiensk unit med mange fine detaljer.

F16-11-023.eps

Dental Sør hadde en flott stand, og de viste frem den nye uniten fra Heka. Her er berøringstastene skjult under glasset på toppen av instrumentbordet og informasjon blir sendt fra undersiden av bordet og ned på pasientservietten, slik at man kan få informasjon om innstillinger uten å flytte blikket.

F16-11-025.eps

Lic Scadenta hadde som vanlig en fin stand og hadde masse å vise frem. De fokuserte på Activa, en bioaktiv kompositt som har alle fordelene til glassionomer.

F16-11-026.eps

I tillegg stimuleres materialet apatittformasjon og remineralisering(!) Hvis beskrivelsen av materialet holder, er dette materialet et langt skritt i riktig retning.

F16-11-027.eps

Dentatec dental viste frem endosystemet Reciproc blue. Et velkjent og godt produkt som igjen er forbedret - først og fremst ved at instrumentene er blitt enda mer fleksible. Dette er et produkt med svært gode tilbakemeldinger fra brukerne.

F16-11-028.eps

Norsk Ortoform fokuserte sterkt på White Dental Beauty. Et lekkert presentert blekemiddel som leveres i forskjellige konsentrasjoner avhengig av bruksmåte/tid. Kan nok absolutt være et godt valg. Dokumentasjonen viser i alle fall flotte resultater.

F16-11-057.eps

Lic viste også frem en bukett røde sessler fra Dynamostol.

F16-11-068.eps

Norsk Ortoform presenterte også et Intraoral repair kit som inneholder alt som trengs til reparasjon av porselen,metall,zirkonia og kompositt.

F16-11-029.eps

Dental Direct hadde om vanlig en av Nordentals mest fargerike stander. Her bugnet det av engangsprodukter og det er nitrillhanskene som er stjerneproduktet deres.

F16-11-031.eps

Neoss leverer komponenter til implantatarbeider. På standen fokuserte man blant annet på komponenter som var egnet til kjever med spesielle anatomiske utfordringer.

F16-11-032.eps

Curaprox presenterte en lang rekke produkter både for mekanisk renhold og ikke minst en lang rekke skyllemidler mot og for det meste. Årets nyhet heter Curasept ADS og det er Hyaluronsyre som er det aktive stoffet som bidrar til rask og god tilheling etter inngrep.

F16-11-034.eps

Tannlegebransjen består i større og større grad av kjeder og store enheter. Oris er en slik kjededannelse og på Nordental i Stavnager presenterte de konseptet og fordelene ved stordrift.

F16-11-035.eps

GC presenterte sin G-Cem LinkForce, en dualherdende adhesivsement til alle indikasjoner og alle underlag. Den leveres i fire ulike farger og med try-in pastaer til alle estetiske behov. Et spennende produkt med god håndterbarhet.

F16-11-036.eps

Plandent hadde som vanlig en stor og oversiktlig stand som var godt bemannet.

F16-11-037.eps

Plandent leverer jo det meste, og i år viste de frem en retainer som var laget etter scanning og som derfor passet 100 % og var vesentlig tynnere enn vanlig. En sjablong gjorde det enkelt å feste den riktig.

F16-11-075.eps

I tillegg presenterte Plandent BioRoot RCS som gir en tett forsegling ved rotfylling uten behov for å bruke varm guttaperkateknikk. Den er basert på trikalsiumsilikat-teknologi.

F16-11-076.eps

De nye cyrettene fra LM ble også vist.

F16-11-038.eps

Artinorway-gruppen presenterte sitt stor produktspekter. Tannteknikniske arbeider importeres i stor grad og det er viktig at aktørene i dette markedet er kompetente. Standen var godt bemannet.

F16-11-039.eps

Oral B hadde som vanlig en iøynefallende stand. (bilde 3783)

F16-11-040.eps

Når det handler om elektriske tannbørster er deres utvalg meget bredt. Nytt av året var el-børste som kunne lades i sitt reisefutteral. I tillegg var det uttak for lader til telefon i futteralet.

F16-11-041.eps

Klinikktøy ble også vist på Nordental. Hellth Workers viste frem sitt fargerike utvalg.

F16-11-042.eps

Sensodyne er vel kjent for sin evne til å begrense ising i tennene. Nytt av året er Sensodyne Repair & Protect. Novamin og fluor skal bidra til så vel redusert ising som «reparasjon» av overflaten.

F16-11-044.eps

Tonne Dental har alltid en godt synlig stand.

F16-11-045.eps

De viste frem en nett liten røntgenscanner , CS7200 fra Carestream dental (tidlige Kodak) som man kan ha en av på hvert klinikkrom. En elegant og liten sak.

F16-11-046.eps

Actavis som leverer FLUX viste frem hele sitt spekter av fluorprodukter - hele 20 varianter. Nytt av året er blant annet Flux skyllevæske i treliters boks og Flux tyggegummi.

F16-11-047.eps

Plackers presenterte et godt utvalg av børster og annet til interdentalt renhold. Mange bra produkter.

F16-11-048.eps

Jacobsen Dental hadde en stor og fin stand med mange interessante produkter. Vaflene var svært etterspurte.

F16-11-049.eps

Profinvinkelstykket med et stor utvalg av arbeidsspisser er et flott produkt som mange burde både ha og bruke mye. Glimrende for renhold rundt implantater og ikke minst for finjustering før scanning.

F16-11-050.eps

Jacobsen Dental viste også en serie cyretter fra Hu-Friedy med nye og svært gripevennlig skaft.

F16-11-052.eps

BlanX presenteres som en tannpasta med helt unike egenskaper med hensyn til å skape hvitere tenner. Den inneholder Arktisk lav som hevdes å motarbeide bakterier som lager plakk. I tillegg inneholder BlanX også ActiluX som aktiveres av lys og dermed gir hvitere tenner fordi vi smiler. Fåes også som, skyllemiddel.

F16-11-053.eps

Master Surgery Systems viste frem er utmerket hodemontert arbeidslys som også hadde kamera for direkte overføring til skjerm. Selskapet leverer en lang rekke produkter i dette segmentet, og kvaliteten er åpenbart god.

F16-11-051.eps

Colgate presenterte sin Duraphat-tannkrem. Et flott produkt som kariesaktive pasienter har meget stor glede av.

F16-11-054.eps

Miccea viser produkter ingen andre har. For eksempel viser de munnspeil med påmontert luftslange som gjør at speilet ikke dugger.

F16-11-055.eps

Et kamera de tilbyr har en spesiell lysfilter-ring som gjør at de kliniske bildene blir HELT uten reflekser. Noe som gjør fargetaking og karakterisering ved protetikk enklere.

F16-11-058.eps

Dental Web/Dental Info fra FERRULE media leverer et veldig elegant og gjennomarbeidet informasjonssystem. Det meste av det tannlegen gjør vises med flott grafikk på skjerm for pasientene, og pasientene kan få printet ut alt de trenger å vite. I tillegg er systemet koblet direkte opp mot journalsystemet slik at vi kan dokumentere den informasjonen som er gitt. Løp og kjøp!

F16-11-056.eps

Og sist men ikke minst en berøringsfri kran til håndvasken der man fra forskjellige sider aktiverer vannmengde, vanntemperatur, såpe og desinfeksjonsvæske. Meget elegant.

F16-11-059.eps

Telenor hadde stand og informerte om gode mobilløsninger for klinikken. Fasttelefonen er nok på vei ut for mange.

F16-11-060.eps

Dental Spar hadde som vanlig en fin stand. Dette er et depot som er meget konkurransedyktig på pris og er samtidig svært gode på rask levering. Dental Spar viste frem sitt nye system for bestilling av varer basert på scanning og digtal bestilling.

F16-11-061.eps

VOCO hadde mye å vise frem, men to fine, nye produkter ble fremhevet. Rebilda Post GT er en sammensatt glassfiberforsterket komposittstift. Den er sammensatt av fine, individuelle rotstifter som gir super adaptasjon til enhver rotkanal.

F16-11-062.eps

VOCO Profluorid Varnish er en konkurrent til Duraphat-pastaen. Den leveres i éndosepakninger med appliseringsbørste. Den har god smak og diskret farge.

F16-11-063.eps

GUM viste frem sitt store utvalg av hjelpemidler til aproksmalt renhold.

F16-11-066.eps

I tillegg presenterte de skyllemiddel, gel og tannkrem rettet mot gingivitt og som et alternativ til vanlig klorhexidin. Gum PAROTEX viser gode resultater og har bedre smak enn andre klorhexidinprodukter. Inneholder ikke SLS, men inneholder 1450 ppm fluor.

På samme stand viste man frem GUIDOR easy-graft, et 100 prosent syntetisk benmateriale, anvendelig både etter ekstraksjoner og i implantologien.

F16-11-064.eps

Saga BHT er velkjent for de fleste. I år presenterte de en APP som skal være Norges beste HMS-app. Tannleger er pålagt å ha bedriftshelsetjeneste og Saga leverer.

F16-11-065.eps

Lasere var det ikke mange av på Nordental i år, men Scanex viste frem sin Light Walker.

Dette er et produkt som har mange brukere i Norge, og laser anvendes blant annet til konserverende behandling, endodonti, periodonti, bløtvevskirurgi og implantologi. Brukerne skamroser produktet.

F16-11-067.eps

Pluss Regnskap var på plass med en aldri så liten BMW for å synliggjøre seg. De leverer komplette løsninger for tannleger og har mange kolleger i sin portefølje.

F16-11-074.eps

3M hadde som vanlig et fin stand med kompetente folk. De viste blant annet frem sin scanner som er koblet opp mot en PAD. Liten og nett. Nå begynner denne typen utstyr å bli svært håndterbart, og kvaliteten på scannerne er stadig bedre.

F16-11-070.eps

XO leverer alltid flotte uniter. I år viste de frem en stilren og noe forenklet variant. Noen føler vel at en del uniter er overlesset med unødvendige funksjoner og ønsker seg enklere uniter. XO har sett litt på sine røtter fra Flex-tiden, og tenkt på «gamlemåten». En stilren og meget funksjonell unit som er vel verd en titt!

F16-11-071.eps

Helfo var som vanlig på plass med informasjon og gode råd. Det er alltid god kompetanse på standen til Helfo, og det er bra, for det er mye å lure på. Nytt av året er at Frikort tak 2 automatiseres.

F16-11-069.eps

På Nordental er det alltid mange konkurranser og muligheter til å vinne blant annet dentalprodukter. I år hadde PRECIDENT, som er en teknikerkjede, trukket ut seks messedeltakere som fikk en fantastisk helikoptertur med et veteranhelikopter fra Vietnamkrigen.

Så et besøk på Nordental kan by på spennende opplevelser i tillegg til opplevelsen dentalbransjen byr på med sin flotte utstilling.

Takk til dentalbransjen for enda en fin utstilling!

KjetilReppen 

Tekst og foto