Svar til Geir Bj. Kristiansen:

Statsbudsjettet 2017

Geir Bj. Kristiansen, leder av Norsk kjeveortopedisk forening, hevder at de foreslåtte endringer i statsbudsjettet for 2017 angående folketrygdens stønadsordning til tannregulering, innebærer at Helse- og omsorgsdepartementet overprøver kjeveortopedenes faglige vurderinger og skjønnsutøvelse.

I regjeringens budsjettforslag foreslås det å gjøre «forenklinger i takster for behandlingskontroller ved tannregulering. Det eksisterer flere takster for behandlingskontroller, og omfanget av takster virker utgiftsdrivende. Å redusere og forenkle disse takstene vil gi en innsparing på om lag 32 mill. kroner.»

I 2015 ble det utbetalt 245 mill. kroner i stønad ved behandlingskontroller. En innsparing på 32 mill. kroner utgjør om lag 13 prosent. Som eksempel vil en slik innsparing innebære at refusjoner ved behandlingskontroller blir redusert med et beløp som varierer fra 14 kroner til 46 kroner for personer som har rett på 60 prosent refusjon av statens honorartakster.

Jeg har vanskelig for å forstå at en slik innsparing vil innebære at staten dermed overprøver tannlegenes faglige vurderinger og faglige skjønn. Det er den enkelte tannlege, allmennpraktiker eller spesialist, som har ansvar for å gi faglig forsvarlig behandling, og i den sammenheng vurdere og beslutte intervaller for behandlingskontroller. Dette i et samarbeid med pasienten eller dennes foresatte. Jeg tar det som en selvfølge at alle tannleger, også kjeveortopedene, er innforstått med sine plikter etter helsepersonelloven § 4. Plikten gjelder uavhengig av hvem som betaler for behandlingen.

Kristiansen mener det er problematisk at helsemyndighetene ikke har hatt en forutgående dialog med Tannlegeforeningen eller det kjeveortopediske fagmiljøet om forslaget før det ble fremmet for Stortinget. Jeg håper at både Tannlegeforeningen og Norsk kjeveortopedisk forening kjenner til at Helsedirektoratet er et av departementets fagorganer, som gir anbefalinger til departementet, blant annet basert på innspill fra ulike fagmiljøer. I rapporter om vurdering av folketrygdens stønadsordning til kjeveortopedisk behandling fra henholdsvis juli 2008 (den gang Arbeids- og velferdsdirektoratet) og desember 2014, er det gitt begrunnede anbefalinger om forenklinger/reduksjoner i takster for behandlingskontroller (takstene 604 a-f). Foreningene har dermed hatt rikelig med tid til å gi innspill eller kommentarer til hvordan dette kan utformes.

Norsk kjeveortopedisk forening har gjennom Tannlegeforeningens innspill til helse- og omsorgskomiteen på Stortinget foreslått fem konkrete alternativer til justeringer av refusjonssystemet ved tannregulering. Det fremheves at forslagene ikke rammer pasientene, legger ikke beslag på det faglige skjønnet og gir et treffsikkert takstsystem. Dette vil ifølge foreningen gi et tilsvarende eller større innsparing på statsbudsjettet enn regjeringens forslag.

Departementet og Helsedirektoratet har vurdert forslagene. Tre av forslagene vil til sammen gi en innsparing på inntil 0,5 mill. kroner. Et av de øvrige forslagene omhandler behandlingskontrolltakstene (604b og 604c), hvor intensjonen er å redusere bruk av takst 604c. Regjeringens forslag er jo nettopp forenklinger og reduksjoner i blant annet disse takstene!

LisbethNormann 

Statssekretær, Helse- og omsorgsdepartementet