Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som kan sendes til redaksjonen.

Overføring av ferie

Jeg har ikke rukket å avvikle alle feriedagene mine i løpet av dette året. Hvor mange dager ferie har jeg rett til å overføre til neste år?

Svar: Det følger av ferieloven at man har krav på 25 virkedager (inkludert lørdager), det vil si fire uker og én dag, ferie. Av disse kan 12 virkedager, det vil si to uker, overføres til nytt kalenderår. Denne begrensningen gjelder også for arbeidstakere over 60 år som har en ekstra ferieuke. Forutsetningen er at arbeidsgiver og arbeidstaker har inngått skriftlig avtale om dette. Ingen av partene er imidlertid forpliktet til å inngå slik avtale om overføring av ferie.

Arbeidsgiver har plikt til å påse at ferie som ikke kan overføres etter disse reglene avvikles innen årets utløp. Vær imidlertid oppmerksom på at dersom ferien likevel ikke er avviklet blir den automatisk overført til året etter. Dette gjelder også dersom grunnen til at du ikke har avviklet den lovfestede ferien er at du har vært syk eller har vært i foreldrepermisjon. Det er altså ikke adgang til å betale ut arbeidstaker for de lovfestede feriedagene.

De fleste arbeidstakere i Norge har fire avtalefestede feriedager i tillegg til den lovfestede ferie (den såkalte «femte ferieuken»). Disse fire feriedagene kan også overføres til neste kalenderår.