Vitenskapelig skriving: Hvordan IKKE gjøre det

Markus K. Heimann: How NOT to Write a Medical Paper ? A Practical Guide
F16-11-135.eps

Det finnes en flora av bøker som beskriver hvordan man bør skrive en vitenskapelig tekst. Denne boken skiller seg ut ved at den bruker eksempler på hvordan ikke gjøre det, og forfatteren gjør det kort; boken er på bare 96 små sider.

Forfatteren er redaktør av et kirurgisk tidsskrift, eksemplene bærer preg av det, men mye har overføringsverdi til odontologifaget. Boken tar for seg alle hovedelementene i vitenskapelig artikkelskriving ? den viktige tittelen, bakgrunn, metoder, resultater og drøfting, referanser og takksigelser. Det blir omtalt flere typer artikler og tekster; fra den systematiske oversiktsartikkelen med metaanalyser til den korte kasusrapporten. Det er en masse fallgruver i skriveprosessen som forfatteren belyser med de «dårlige» eksemplene. Hovedsaken er at man er tydelig på hva man vil formidle ? gjøre det interessant for leseren ? og følge instruksjonene som publikasjonskanalen krever av format og utforming. Boken inneholder også noe om litteraturdatabaser og publikasjonsmåter, slik som «open access».

Vitenskapelig skriving og publisering inneholder mange elementer som man ikke umiddelbart tenker på, for eksempel fagfellevurdering og produksjonsprosessen for en artikkel. Temaet i denne boken er sett med redaktørbriller, men det er nå engang slik at det er de som bestemmer i dette feltet.

Målgruppen for boken er alle som er i kontakt med eller har interesse for vitenskapelig skriving og formidling. Boken er ingen stor investering, og kan gi både nyttige tips og innblikk i publiseringsverdenen.

Nils RoarGjerdet 

Stuttgart: Thieme; 2016. Mykinnbundet, 96 sider. ISBN 978 - 93 - 85062 - 29 - 2